Når tordenvejret trykker

04-09-2017 15:14, af Astrid Gerd Holtet

For nogle hunde er tordenvejr forbundet med angst og ubehag – så når lynene lyser op på himlen, må hundeejerne gøre deres bedste for at hjælpe 

Copyright Ridehesten.com

Den danske sommer har i år budt på en del regn og torden flere steder i landet. For os mennesker, kan det være hyggeligt at krybe sammen på sofaen med et tæppe og en kop varm kakao, når det buldrer og brager udenfor, men for nogle hunde giver tordenvejret stress og angst. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at tordenvejret bliver lidt mere tåleligt.

Er din hund angst når det tordner?

Angst for tordenvejr er en form for lydangst, og den kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, til hyperaktivitet, hylen eller gøen. Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.

Nogle hundeejere oplever at deres hund reagerer med angstsymptomer allerede inden den kan høre tordenvejret. Dette sker fordi hunden med tiden forbinder vejrændringerne inden tordenvejret med det ubehag, den oplever under selve uvejret.

Når tordenvejret rammer

Når det lyner og tordner udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Ved at rulle gardinerne ned, skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige. Så luk alle vinduer, rul ned for gardinerne og find noget roligt musik frem, når det trækker op til uvejr.

Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Det er derfor en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden. Her kan den gemme sig, hvis den har lyst, og få lov til at grave uden at det går ud over sofaen. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden.

Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan et godt kødben, eller lignende, være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at uvejret er farligt.

Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra tordenvejret. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.

En hjælpende hånd

Nogle hunde har brug for lidt ekstra hjælp. For en del hunde kan hjælpen komme gennem angstdæmpende kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioder med meget torden. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.

På længere sigt kan lydangst behandles gennem adfærdsmodificerende træning, hvor hunden gradvist vænner sig til lydene, og dermed holder op med at være bange. Denne træning skal foregå i hundens eget tempo, og man skal gå langsomt frem. Det anbefales, at man søger professionel hjælp, da det er vigtigt, at det gøres rigtigt, for ikke at gøre mere skade end gavn.

Forebyg angsten

Hvis hunden fra hvalp af vænnes til lyde, som for eksempel lyden af torden, kan lydangst i høj grad forebygges. Det kan blandt andet ske ved at man afspiller lyd-cd’er for hvalpen med lyde af tordenvejr og fyrværkeri. Denne træning skal ligeledes ske gradvist. Det er vigtigt at oplevelsen ikke bliver voldsom, og at hvalpen befinder sig godt med det, ellers kan det være med til at fremme udviklingen af en fobi, i stedet for at forebygge den.

8 gode råd til når tordenvejret rammer

– Luk alle døre og vinduer
– Lav en hule til hunden med mange tæpper
– Forlad ikke hunden
– Forhold dig roligt og opfør dig som du plejer
– Skæld aldrig en angst hund ud
– Tænd noget roligt musik
– Giv hunden et kødben eller noget legetøj med mad i
– Suppler eventuelt med kosttilskud eller feromoner

Lider din hund af angst for torden, eller anden form for lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelsen

Læs også

Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

08-06-2022 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde er bange for tordenvejr. Heldigvis kan man som ejer hjælpe sin hund med at blive fri for angsten. Nemmest er det dog, hvis man starter med at træne hunden allerede fra hvalpestadiet

Sådan hjælper du hunden i tordenvejr

01-08-2020 10:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er din hund bange for tordenvejr? Så er her en guide, som du kan bruge for at hjælpe den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.