Højsæson for tordenvejr: Sådan hjælper du bedst din hund gennem bragene

27-06-2023 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er højsæson for tordenvejr i Danmark, og det kan især være en skræmmende periode for menneskets bedste ven, som ofte lider, når de høje tordenbrag lyder. Heldigvis er der ifølge dyrlæge hos AniCura, Pernille Hansen, flere tiltag, som kan være med til at skabe tryghed for hunden i tordenvejret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

 

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder blandt andet højsæson for strandture, festivaler og grillaftener. Desværre er sommeren også lig med tordenvejr, og ifølge DMI finder hele 85 procent af alt lyn og torden sted i juni, juli og august. Det kan især være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedste ven, der er særligt sensitiv overfor de høje brag. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sin hund i sommermånederne, lyder opfordringen fra AniCura, som er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler:

- Vi oplever generelt, at mange hunde bliver bange, når det buldrer og brager udenfor, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle hunde reagerer ved, at de begynder at ryste, gør ophidset, bliver urolige eller gemmer sig bag ejeren. Årsagen er ofte, at hunden tidligere har haft en dårlig oplevelse med en høj lyd, som de husker tilbage på, og derfor bliver reaktionen tit værre, når de høje tordenbrag lyder, forklarer Pernille Hansen, der er dyrlæge hos AniCura Dyrehospital Skovlunde.

Ifølge Pernille Hansen, som har mere end 20 års erfaring med behandling af kæledyr med adfærdsproblemer, er der flere tiltag, der kan hjælpe hunden gennem højsæsonen for tordenvejr.

 

Skab tryghed i hjemmet

Tordenvejr frembringer i høj grad den samme reaktion hos hunde, som man kender fra fyrværkeriet nytårsaften. Lyn og torden er dog sværere at forberede sig på, og derfor handler det ifølge Pernille Hansen om at få skabt en tryg base i hjemmet:

- Det er vigtigt, at man ikke lader hunden være alene hjemme, hvis man ved, at der er varslet torden. Det kan nemlig være med til at styrke trygheden og nedtone angsten, at ejeren er til stede sammen med hunden og udviser ro – selv om det lyner og tordner udenfor. Hvis hunden vil gemme sig under eksempelvis sofaen, sengen eller i kurven, er det vigtigt, at man lader den gøre det, da det er hundens måde at tackle angsten på.

 

Luk uvejret ude

Ifølge Pernille Hansen er mange hunde hurtige til at koble både regnvejr og lysglimt til tordenvejr, og derfor begynder angsten ofte allerede, når vejret er ved at trække op til torden. I den forbindelse handler det især om, at man så vidt muligt skal forsøge at skærme hunden for uvejret:

- Når tordenvejret først lyder, kan hundeejere med fordel trække gardinerne for, da det blandt andet kan være med til skærme for blinkene, som ofte er med til at forstærke angsten. Derudover kan det også være en god idé at tænde lyset indenfor og sætte noget musik på, der kan medvirke til at fjerne hundens fokus fra tordenvejret – ligesom at lege med hunden, give godbidder eller lave træningsøvelser også kan være med til at flytte hundens opmærksomhed.

 

Overvej angstdæmpende medicin

I tilfælde hvor hunden lider af alvorlig angst eller panikanfald under tordenvejr, kan det desuden være en god idé at konsultere med sin dyrlæge. Der findes nemlig forskellige typer behandlinger og medicin, som kan være med til at mindske hundens angst, lyder det fra Pernille Hansen:

- Hvis hunden gentagende gange er meget bange ved tordenvejr, kan det ofte være en god løsning med angstdæmpende medicin. Det har som regel den bedste effekt, hvis hunden får medicinen allerede inden, at angsten begynder, og derfor kan man med fordel give medicinen allerede, når der varsles om tordenvejr. Dog skader det ikke, hvis hunden først får medicinen, efter angsten har indtruffet, da det blandt andet kan hjælpe med, at hunden hurtigere kommer sig over angsten.

Pernille Hansen anbefaler desuden, at man henvender sig til sin dyrlæge, hvis hunden fortsætter med at have det dårligt og være bange for andre lyde i flere dage efter tordenvejret.

Læs også

Blog: Min hund er bange for fyrværkeri og torden

20-12-2022 07:52, af Vivian Birlie

Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her

Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Flyvende mellempudel Best in show

15-08-2015 19:16, af Rikke Larsen
Ved lørdagens hundeudstilling på Bornholm måtte hunde og handlere kæmpe mod regn og torden i baggrunden

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

Sjovt adventsløb for hund og ejer

29-11-2023 12:00, af Anne Cecilie Sohl

Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet