Ikke alle sygdomme vores hunde får kan helbredes, og livet med en terminalsyg hund kan være forbundet med stor sorg – men der er nogle ting, man bør overveje, når man skal hjælpe sin hund i den sidste del af livet.
1. Har hunden ondt?
Ved en lang række sygdomme, der ikke kan helbredes, er det muligt at hjælpe hunden med en støttende behandling. Den støttende behandling vil ofte inkludere smertebehandling, og det er vigtigt at man holder øje med om hunden er tilstrækkeligt smertedækket gennem hele sygdomsforløbet.
Nogle af de mest almindelige tegn på smerte, er blandt andet:
Er man i tvivl om, hvorvidt ens hund har ondt, bør man altid konsultere en dyrlæge.
2. Hvordan kan du hjælpe hunden?
Når hunden bliver syg, kan man opleve at der er ting, som hunden ikke længere kan. Det kan for eksempel være at hunden ikke kan gå så lange ture som den plejede, eller på andre måder være så aktiv som den førhen var. I sådanne tilfælde er det vigtig at man finder andre måder at aktivere hunden på, så den fortsat kan have en sjov hverdag - som eksempelvis næsearbejde eller hundepuslespil, der udfordrer hundens hjerne.
Når hunden bliver syg, vil den ofte føle sig mere sårbar end den gjorde før, og det kan derfor være nødvendigt at skærme den fra fremmede hunde, børn eller omgivelser, hvor den ikke føler sig tryg. For den syge hund, kan det være en fordel, at hverdagen er tryg og genkendelig – dog uden at det bliver kedelig.
3. Hvornår er det for meget?
Som ejer til en terminal syg hund, er det vigtigt at man løbende forholder sig til hvornår enden er nået. Det er vigtigt at man sikre sig, at hunden, på trods af sygdommen, har en godt liv og en fornuftig livskvalitet. For de fleste hundeejere vil beslutning om at sige farvel til deres hund være en utrolig hård og ubehagelig beslutning at træffe. Det er dog vigtigt at man løbende forholder sig til, hvordan hunden har det, og tager beslutningen når tid er. Er man i tvivl om, hvornår den svære beslutning skal tages, kan man altid rådføre sig med sin dyrlæge.
Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.
Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom
På et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Norsk kennel Klub fredag har man besluttet at ophæve aflysningen af arrangementer
Skybrud er ikke ualmindelige på denne tid af året – og når regnen vælter ned, sker det engang i mellem at kloakkerne bliver fyldte og løber over deres kanter. Når kloakvandet vælter op til overfladen, kommer kloakkens beboer også med, og med rotterne følger risikoen for især én sygdom, nemlig leptospirose
Aortastenose er en medfødt defekt i hjertet, der i sidste ende kan være dødelig for hunden. Vi ser lidt nærmere på sygdommen
En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet
Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.