Med det våde og kolde efterår følger altid en stigning i tilfælde af hunde, der smittes med kennelhoste, da sygdommen trives godt i det fugtige miljø. For de fleste hunde er kennelhoste ikke en livsfarlig sygdom, men blot en ubehagelig oplevelse. Er hunden meget ung, gammel eller på anden måde svækket, kan kennelhoste dog godt blive mere alvorligt.
Hvorfor får hunde kennelhoste?
Kennelhoste er en smitsom luftvejsinfektion, som smitter mellem hunde, der er tætte på hinanden. Den ses derfor oftest på steder med mange hunde, som hundepensioner, udstillinger og kenneler – og deraf kommer navnet kennelhoste.
Flere forskellige bakterier og virusser kan være årsag til kennelhoste, herunder blandt andet hundens parainfluenzavirus type 2, hundens respiratoriske coronavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica.
Symptomer på kennelhoste
Når en hund får kennelhoste, ses en lang række symptomer, som primært er knyttet til de øvre luftveje. Det mest karakteristiske symptom er en kraftig, oftest tør og vedvarende hoste, som ofte forværres i forbindelse med motion. Derudover kan hunden begynde at nyse og få vandigt flåd fra øjne og næse. Nogle hunde vil også få feber og miste appetitteten. Sygdommen varer normalt mellem en og to uger, men i nogle tilfælde kan der gå endnu længere tid, før hunden helt holder op med at hoste.
Fremtiden for en hund med kennelhoste
For en ellers sund og rask hund, er kennelhoste sjældent alvorlig. I nogle uheldige tilfælde kan der tilstøde en mere alvorlig lungebetændelse. Da sygdommen er meget smitsom, og da hunden kan smitte i lang tid efter at den er blevet syg med kennelhoste, er det vigtigt at man holder hunden væk fra andre hunde mens den er syg, og i to til tre uger efter symptomerne er gået væk.
Det er muligt at vaccinere hunde mod nogle af de ting, der kan give kennelhoste, men desværre ikke alle. En vaccination mod kennelhoste vil derfor nedsætte risikoen for at hunden bliver syg, men ikke helt forhindre det.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Fra loyale hyrdehunde og traditionsrige jagthunde til små selskabshunde og elegante mynder – lær om de 10 officielle grupper af hunderacer og deres unikke karaktertræk.
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.
Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling.
Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer.
Mangel på røde blodceller – eller anæmi – er en alvorlig tilstand hos hunde, og kan skyldes en række forskellige sygdomme. Vi ser lidt nærmere på, hvad der kan være årsag til blodmangel
Tør hoste, der kommer når hunden er ophidset, kan være tegn på luftrørskollaps
Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.