Pas på kennelhoste

19-11-2020 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock


– Kennelhoste spredes gennem direkte kontakt mellem hunde, men også via dråbesmitte på nogle meters afstand ved host eller nys, fortæller dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix.

Smitten lever heldigvis ikke længe uden for kroppen, men kan  f.eks. overføres via en vandskål eller legetøj. Har du flere hunde, vil de derfor ofte smitte hinanden. Risikoen for smitte er størst på steder, hvor mange hunde er samlet, f.eks. i hundeskove, på udstillinger, til træning, ved konkurrencer eller på hundepension. 

 

Symptomer på kennelhoste
Hunden bliver som regel syg 5-10 dage efter smitten og får en højlydt og hul hoste. Det kan ofte lyde, som om den har fået noget galt i halsen.

– I de fleste tilfælde er hunden frisk, men hoster meget. Ved intensiv hoste kan nogle hunde kaste op. Tilstanden er ofte værst om natten og kan minde om kighoste hos børn, forklarer Mogens Brix.

Hosten er irriterende, og der kan gå op til to uger, før den aftager.

 

Hvad gør du, hvis hunden er smittet?
Hvis du har mistanke om, at din hund har fået kennelhoste, bør du først og fremmest tage dens temperatur. Hvis den ikke har feber (over 39) eller viser tegn på nedsat almentilstand, plejer det som regel at gå over af sig selv med nok hvile. Sørg for, at hunden holdes i ro og skru ned for gåturenes længde. Hunden bør ikke ligge et sted, hvor den bliver kold eller får træk. Tag også temperaturen regelmæssigt (morgen, middag og aften), og hold et godt øje med, at hundens almentilstand ikke forværres.

– Særligt unge eller ældre/svage hunde, kan blive mere påvirkede af kennelhoste end voksne fysisk stærke hunde. Er din hund dårlig, forpustet, slap eller har feber, eller observerer du vedvarende intensiverende hoste og vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte en dyrlæge. Afhængigt af hvor medtaget hunden er af kennelhosten, kan dyrlægen give en antibiotikabehandling. I nogle tilfælde må der tages røntgenbilleder af lungerne for at udelukke evt. komplikationer i forbindelse med kennelhosten eller anden lungerelateret lidelse som årsag til symptomerne, eller hunden indlægges til overvågning under behandlingen, fordi den er så dårlig, siger Mogens Brix.

 

Sele i stedet for halsbånd
Husk i øvrigt at bruge sele i stedet for halsbånd, når I går tur, da det mindsker generne for hunden, idet der således ikke via halsbåndet lægges tryk på strubehovedet, hvilket udløser hosterefleks. Hold god afstand til andre hunde med tanke på eventuel smitte i den periode, hvor hunden formodes at smitte. Vær opmærksom på, at hvis hunden har fået kennelhosten af bakterien Bordetella Bronchoseptika, kan den smitte i op til tre måneder. Er der tale om virus, er smitteperioden kortere.

 

Hvordan forebygges kennelhoste?

 

Færdes hunden et sted, hvor der er mange andre hunde, kan det være en god ide at forebygge kennelhoste med vaccination. Der findes overordnet to forebyggende vacciner mod kennelhoste: en vaccine der gives som injektion, mod parainfluenzavirus og en næsevaccine mod både parainfluenzavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica i form af næsedråber. For at udnytte vaccinerne bedst, bør du få din hund vaccineret mod kennelhoste en gang om året. Skal din hund i hundepension, kan det være et krav, for at hunden må opholde sig på pensionen. Skal du deltage i en konkurrence, på udstilling eller lignede, hvor mange hunde er samlet, bør du overveje kennelhostevaccine som forebyggelse. Sørg for at hunden ikke drikker af fælles vandskåle i hundeskoven eller hvor I ellers færdes.

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.