Som vi tidligere har skrevet, er der ikke konkrete regler i Danmark om fastspænding af hunde i biler. I Sverige er det dog anderledes. Vi været i kontakt med Riksförbundet M Sverige for at høre om reglerne i vores naboland mod øst.
Reglerne er indført af Sveriges Landbrugsråd, der svarer til det danske Landbrugsministerium i 2010.
Her står der, at kæledyr kun må transporteres i bagagerummet, hvis det kan foregå på en sikker måde. Vil man have hunden et andet sted i bilen, kræver det, at hunden er forsvarligt sikret, hvis man skal foretage en brat opbremsning, og her taler man først og fremmest om, at hunden skal være sikret med en sele af en eller anden slags.
Juan Colarte, der er juridisk rådgiver i Riksförbundet M Sverige, fortæller, at reglerne er svære at håndhæve, idet der ikke foretages egentlige kontroller af det, men at politiet uddeler bøder, når de standser folk i anden sammenhæng, som ikke har spændt hunden fast.
– I 2017 blev en chauffør stoppet med en løs hund i bagagerummet. Han fik en bøde på 2250 svenske kroner. (cirka 1595 danske korner). Retten lagde vægt på, at en løs hund kan forstyrre føreren så meget, at det har indflydelse på trafiksikkerheden, fortæller han og fortsætter:
– I et andet eksempel forårsagede en hund en trafikulykke, da den hoppede op på førersædet og blokerede udsynet for chaufføren, som fik dagbøder på 2000 svenske kroner (cirka 1417 danske kroner). Men ellers er det sædvanlige, at bøderne ligger på 1500 svenske kroner (cirka 1063 danske kroner) per hund.
Juan Colarte fortæller desuden, at der heller ikke i Sverige findes statistik på, hvor mange uheld, der skyldes løse hunde i biler.
I Hillerød måtte en patrulje lørdag befri en hund, der var efterladt i en varm bil
I Danmark er der ingen lov, der kræver, at man har sin hund spændt fast i bilen. Bør der være det
Toldstyrelsen gjorde en god fangst i forbindelse med en kontrol tæt ved landegrænsen. To mænd er nu sigtet i sagen
To hunde blev mandag befriet fra en varm bil i Aarhus. Det var politiet, der måtte træde til for at redde de ophedede hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen