Hvalpe og miljøtræning

10-09-2022 15:37, af Astrid Gerd Holtet

5 gode råd til miljøtræning  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

God miljøtræning handler om lære at begå sig og slappe af i forskellige omgivelser – jo bedre vi kan gøre det, jo bedre rustet bliver hvalpen til at klare hverdagens udfordringer. Hunde der ikke får en tilstrækkelig god miljøtræning i hvalpetiden, kan have svært ved at tilpasse sig og slappe af i nye omgivelser, og de kan dermed let få stressrelaterede problemer, når de skal færdes i en travl om omskiftelig menneskeverden. Men hvad skal du overveje, når du skal i gang med miljøtræningen?

1.  Hvad skal hunden kunne?

I hvalpe-perioden skal hunde møde alle mulige slags miljøer, og det er vigtigt at du overvejer hvilke omgivelser din hund vil komme til at møde i løbet af livet. Skal den kunne komme med i byen? Skal den kunne køre tog? Eller skal den med til sønnens fodboldkampe? Hvis ja, så er det vigtigt at den oplever det i løbet af de første måneder af dens liv og vænner sig til det. Vores liv er dog sjældent forudsigelige, og derfor er det også godt at træne hvalpen til andre miljøer, også selvom det umiddelbart ikke virker vigtigt. Således bliver den bedst rustet til at klare livets uforudsigelighed.

2. Brug godbidder

Hvis hvalpen får godbidder, når den er ude og opleve nye ting, vil den koble de nye oplevelser med godbidderne. Da de fleste hvalpe synes at godbidder er noget af det bedste i verden, vil denne kobling være positiv. De gode associationer som hvalpen danner kan hjælpe til at få hunden til at føle sig tilpas og glad i de nye omgivelser. Vil din hvalp ikke spise, kan det være et tegn på, at den er stresset og at der sker for meget omkring den.

3. Gå roligt frem

Når hvalpen møder nye ting, må det ikke være for voldsomt. Bliver den bange, risikerer man at den bliver sensibiliseret. Det betyder at hunden i stedet for at vænne sig til det, udvikler en frygtreaktion, der bliver mere og mere voldsom for hver gang hunden er i samme situation. Er hunden blevet sensibiliseret kræver det meget tid og meget arbejde for at få den til ikke at være bange. Hvalpen må aldrig virke stresset eller presset i træningen.

4. Støt hvalpen

Virker hvalpen usikker, er det vigtigt at oplevelsen gøres positiv uden at hvalpen presses. Nogle gange kan det hjælpe blot at give den lidt godbidder eller sætte sig på hug og lade den søge støtte hos en. Herfra kan hvalpen så vænnes sig til omgivelserne i sit eget tempo. Nogle gange kan det også være nødvendigt at gå lidt væk fra det, der gør hvalpen utryg. Når hvalpen begynder at slappe af, kan man så gradvist gå tættere og tættere på. Det vigtigste er at hvalpen aldrig presses ind i en situation, hvor den føler sig utryg. Det kan ofte være nødvendigt at vænne tilbage til samme eller lignende miljøer gentagne gange, således at hvalpen har god mulighed for at blive fortrolig med det.

5. Overstimuler ikke hvalpen

Med alle de ting, man gerne vil vænne sin hvalp til, kan man nogle gange komme til at præsentere den for for meget for hurtigt, således at hvalpen bliver overstimuleret af alle de nye indtryk, og det være kontraproduktivt. Træn hellere i korte intervaller, ofte kan tyve minutter ad gange være rigeligt for en ung hvalp, og husk at lade hvalpen holde fri ind i mellem.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Underskriftindsamling mod hvalpefabrikker

27-11-2015 13:13, af
Tanken ledes hen på filmen, hvor den skruppelløse modedronning med skumle hensigter samler 101 hvalpe på et nedlagt gods. Hundehandlerne er lige sådan, og de samler for mange hvalpe i lader eller et nedlagt motel og tjener tykt på at sælge dem for unge og ikke korrekt vaccinerede. Politikerne må gribe ind nu – Dyreværnet har igangsat en underskriftsamling.

Hvalpe reddet eller stjålet fra stor-kennel?

03-06-2014 13:41, af Tine Luther
Fra en stor–kennel fjernede et søsterpar to hvalpe, som de mente var i alvorlig fare. Først frikendte retten dem – nu er de dømt for tyveri af hvalpene.

Artikel i HUNDEN nr. 2 i fuld længde

19-02-2018 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den seneste udgave af HUNDEN var noget af teksten faldet ud af en af artiklerne. Derfor får du muligheden for at læse hele artiklen om Den gode start - om socialisering og miljøtræning, her på nettet

Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet

06-09-2013 09:18, af Tine Luther
Også den britiske kennelklub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe, der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.

Billeder fra Hvalpe- og unghundeskue er online

03-11-2022 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I lørdags var der hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6. Nu har vi sorteret billederne derfra

Når gummerne klør – om mælketænder og tandskift

17-10-2017 13:33, af Astrid Gerd Holtet

Gummerne klør når hvalpens blivende tænder begynder at vokse frem - men hvornår skifter hvalpene egentlig tænder, og hvad skal man være opmærksom på? 

Hundehandlere kendt for narkokriminalitet

01-06-2021 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem er det, der drager til Polen og henter hunde hjem for at sælge dem som danske hvalpe til intetanende danskere? TvSyd har svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet