Navlebrok er en lille udposning ved navlestedet, som nogle hvalpe udvikler. Tilstanden, der kan være arvelig, skyldes en manglende lukning af navlestedet efter fødslen. Det betyder, at hvalpen har en lille åbning i bugvæggen, hvor indhold fra bugen kan pose ud i. Oftest er det kun en lille smule fedt eller bughinde, der poser ud fra bugen, men nogle gange kan udposningen også indeholde dele af organer, som eksempelvis lidt af tarmen.
Åbningen i bugvæggen kaldes for brokporten, og kan være af varierende størrelse. Jo større brokporten er, jo større vil udposningen typisk også være.
Hvordan ser navlebrok ud?
Navlebrok ses som en mindre eller større blodudposning på maven lige ved navlestedet. Nogle gang kan brokken trykkes tilbage, ind i bugen. Hos nogle hunde kan udposningen også forsvinde, når hunden ligger på ryggen.
Er navlebrok farligt?
Oftest er brok ufarligt, men i nogle tilfælde kan indholdet i brokposen dog blive afklemt og dermed kan det miste blodtilførslen. Sker dette bliver tilstanden pludselig alvorlig – og potentielt livstruende – og hunden kræver akut dyrlægebehandling.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere hunden, og har ens hund navlebrok, bør man altid få den tjekket hos sin dyrlæge. Hos mange hvalpe forsvinder brokken dog i takt med at hunden vokser. Hvorvidt en operation er nødvendigt afhænger blandt andet af brokkens størrelse, udformning og hvorvidt den indeholder andet en fedtvæv.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen
Albueledsdysplasi, eller AD, er en fællesbetegnelse for en række vækstforstyrrelser i albueleddet, der kan medføre invaliderende gigtforandringer senere i hundens liv
Mange københavnere glæder sig til gadefesten Distortion, der løber af stablen fra 29. maj til 2. juni i forskellige dele af København. Men for nogle er festen ikke et af sommerens højdepunkter. Hvor der førhen har været fokus på butiksejere, småbørnsfamilier og beboere, som føler sig fanget i virvaret, er der en overset gruppe, som også kan have det svært under Distortion - nemlig hundeejerne og deres firbenede venner
Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet
DKK har igen i år en fantastisk julekalender. Læs herunder, hvad du kan glæde dig til
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse