Navlebrok er en lille udposning ved navlestedet, som nogle hvalpe udvikler. Tilstanden, der kan være arvelig, skyldes en manglende lukning af navlestedet efter fødslen. Det betyder, at hvalpen har en lille åbning i bugvæggen, hvor indhold fra bugen kan pose ud i. Oftest er det kun en lille smule fedt eller bughinde, der poser ud fra bugen, men nogle gange kan udposningen også indeholde dele af organer, som eksempelvis lidt af tarmen.
Åbningen i bugvæggen kaldes for brokporten, og kan være af varierende størrelse. Jo større brokporten er, jo større vil udposningen typisk også være.
Hvordan ser navlebrok ud?
Navlebrok ses som en mindre eller større blodudposning på maven lige ved navlestedet. Nogle gang kan brokken trykkes tilbage, ind i bugen. Hos nogle hunde kan udposningen også forsvinde, når hunden ligger på ryggen.
Er navlebrok farligt?
Oftest er brok ufarligt, men i nogle tilfælde kan indholdet i brokposen dog blive afklemt og dermed kan det miste blodtilførslen. Sker dette bliver tilstanden pludselig alvorlig – og potentielt livstruende – og hunden kræver akut dyrlægebehandling.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at operere hunden, og har ens hund navlebrok, bør man altid få den tjekket hos sin dyrlæge. Hos mange hvalpe forsvinder brokken dog i takt med at hunden vokser. Hvorvidt en operation er nødvendigt afhænger blandt andet af brokkens størrelse, udformning og hvorvidt den indeholder andet en fedtvæv.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hunden.dk fulgte dyrlæge Sofie Flagstad fra Familiedyrlægerne en dag på job. Der stod både navlebrok, vaccination og knopper på maven på dagsordenen
Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på
En sejltur på Limfjorden i weekenden endte tragisk for parret Carina Christensen og Bo Andersen, der måtte opgive at redde deres ene hund. Nu efterlyser de den røde cocker spaniel
Fra loyale hyrdehunde og traditionsrige jagthunde til små selskabshunde og elegante mynder – lær om de 10 officielle grupper af hunderacer og deres unikke karaktertræk.
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
På udstillingen i Fredericia mødte vi Bult, der er et nyt firma i Danmark med foder og snack til din hund
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?