Det er lidt en voldsom måde at blive vækket på, når hunden stikker sin kolde snude ind under den varme dyne og sender kolde gys fra dine fødder og hele vejen op til din halvvågne hjerne.
Nu viser forskning dog, at hundens kolde snude har andre funktioner end at chokere hundens ejer om morgenen. Faktisk kan snuden bruges til at mærke varme. Det skriver Videnskab.dk.
Forskningen viser nemlig, at hunden kan opfange svage infrarøde stråler med sin kolde snudespids, og det har haft en vigtig funktion for hundene.
Mennesket kan også mærke stærk varme på afstand, hvilket man blandt andet ser om sommeren, hvor solen brager ned over vores solhungrende kroppe. Forskellen er, at hunden kan mærke meget svage varmestråler. Derfor kan den bruge dette til at finde byttedyr, mener forskerne. andre arter mærker varme gennem berøring eller ved overføring i for eksempel luften, så kan hunden altså også mærke varme på afstand gennem sin snude.
Forskerne startede med at teste tre hunde, som var trænede til at opfange varme, der strømmer ud fra et objekt.
De placerede to objekter 1,6 meter fra hundene:
Det ene objekt havde en neutral temperatur
Det andet objekt havde en temperatur på 11-13 grader, så det mindede om varmen fra et pattedyr
Alle hundene gik hen til objektet, som udsendte varme.
Derefter blev 13 hundes hjerner MR-skannet, imens de gennemgik det samme eksperiment. Skanningerne viste, at det venstre såkaldte somatosensoriske cortex i hundenes hjerner lyste op, når de gik hen til det varme objekt, hvilket peger på en øget respons på varmen.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære snude i kegle, som blev udgivet i bladet i oktober 2019
Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde
En kvinde efterlod sine fire hunde i en bil, mens hun var på restaurant. Da hun kom ud, var alle fire hunde døde
Tirsdag viste en hund fornemt næsearbejde, da den på sin gåtur fandt ti efterladte killinger i en skraldespand
Når hundeudstillingsåret går i gang i weekenden, er vi naturligvis på plads til at skrive de gode historier og tage en masse fine billeder. Vi har fotostudiet med, så du kan få taget et flot, professionelt billede af din kære hund
Den internationale udstilling i Neumünster er ekstremt alsidig, hvilket fungerer rigtig godt. Men når det hele skal afgøres i Store Ring forsvinder stemningen. Heldigvis var der dansk succes at varme sig på
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt