Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Copyright Ridehesten.com

I forgårs skrev vi om, hvordan du skal forholde dig oppe på stranden, når du har din hund med. Her skal du have din hund i snor i perioden fra 1. april til 1. oktober. Det giver god mening både i forhold til dyrelivet og i forhold til de øvrige strandgæster. Men hvor stopper stranden egentlig?

I Naturbeskyttelsesloven §22 står der følgende om stranden: ”Strandbredder og andre kyststrækninger mellem daglig lavvandslinje og den sammenhængende landvegetation er åben for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning.

Daglig lavvandslinje

Oversat til lidt mere mundret dansk betyder det, at overgangen mellem strand og hav ligger ved ”daglig lavvandslinje”. Men hvad betyder det så?

Vi kender alle til høj- og lavvande og kan sikkert også huske, at det bestemmes af månen, som bogstavelig talt trækker i vandet. Der er højvande to gange om dagen, når månen er hhv. tættest på kysten, og når månen er omme på den anden side af jorden. I praksis betyder det, at der er ca. 6 timer og 12 minutter mellem højvande og lavvande. Og når der er to gange højvande, er der også to gange lavvande. Og det er dette lavvande, som bestemmer, hvor stranden slutter!

Når du derfor ønsker at tage til stranden med din hund, kan du aflæse den daglige lavvandslinjen på DMI’s hjemmeside og derefter drage afsted. Denne tabel er dog ikke helt let at læse, så det nemmeste er nok at tage ud til stranden, når du ved, at der er lavvande og så ved selvsyn tage bestik af lavvandslinjen.

Med god samvittighed

Summa summarum: Du kan altså med god samvittighed tage din vandglade hund med, når du selv ønsker at dyppe tæerne i bølgen blå, hvis blot du går tilstrækkelig langt ud. Så køb en god bold – f.eks. en gummibold der ikke slider hundens tænder – eller en frisbee og se, om ikke du får en træt og glad hund med hjem efter et par enkelte ture med denne herlige leg, kombineret med en god svømmetur.

Læs også: Hunde og hedeslag

Blå Flag strande

-Ved kyster med Blå Flag må hundeejer med deres hunde ikke slå sig ned, men de må godt passere igennem stranden, siger Bjarke Frandsen fra Friluftsrådet. Her vil bl.a. hundens fedtede pels medvirke til at forringe vandkvaliteten.

Ved strande med det blå flag vejende, må du altså under ingen omstændigheder tage ophold med din hund. Dog må du godt passere igennem en strand med blåt flag med din hund. Blå Flag-ordningen er en international miljømærkningsordning, der skal sikre gode badeoplevelser

Solcreme

En anden ting, du også skal tænker over, inden du tager til stranden, er, om din hund har brug for sollotion. Hunde, som kun har lidt eller ingen pels, kan godt have brug for lidt lotion på udsatte steder. Det kan f.eks. være på næsen, ørerne, maven, lænden og på indersiden af benene. Der findes specielle solcreme til hunde, men du kan også bruge den til børnene eller en solcreme til følsom hud.

Omvendt, hvis du har en hund med meget pels, bør du sørge for, at pelsen er redt godt igennem. Den kraftige pels er nemlig en måde at beskytte hunden mod varmen, men hvis pelsen er filtret, kan pelsen få den modsatte virkning.

Vand

Det kan nok ikke undgås, at din hund sluger noget havvand. Desværre har havvand pga. det høje saltindhold den kedelig virkning, at det giver din hund en let diarré. Saltvandet i hundens tarm trækker nemlig væske fra det omgivende tarmvæv, og hunden skal derfor hyppigt besørge. Det vil du sikkert gerne undgå så vidt muligt, så hav derfor altid rigelige mængder frisk vand med til stranden. Det vil kunne tage noget af diarréen samt modvirke den væskemangel, der opstår pga. diarréen. Hvis det alligevel går galt, må du trøste dig med, at diarréen kun er et forbigående fænomen. Og glem så ikke hundeposerne…

– Og så lige et råd her til sidst: Hvis du ikke skal til stranden, men blot ud at gå en tur, så test lige asfalten først: Læg din hånd på asfalten i 5-10 sekunder. Hvis asfalten er for varmt for din hånd, er den også for varm for din hunds poter. Vent derfor med at gå tur.

Rigtig god fornøjelse derude i sommerlandet!

Kilde: Naturstyrelsen, retsinformation.dk, politiet.dk

Læs også

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

Brandmænd – kan også give hunden gener

09-06-2022 12:41, af Astrid Gerd Holtet

Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker

Hvad er hydroterapi?

15-02-2022 14:19, af Astrid Gerd Holtet

Hydroterapi er når hunden genoptrænes i vand, enten gennem svømmetræning eller ved at gå på et vandløbebånd. Hydroterapi har en masse gode egenskaber og kan hjælpe hunde med mange forskellige typer af problemer  

I Danmark: Hunde. I Botswana: Elefanter

23-09-2020 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hundrede elefanter er fundet døde i Botswana de seneste måneder. Årsagen til de mange dødsfald er den samme, som hundeejere frygter i Danmark 

Det er snart bi- og hvepsesæson

22-04-2018 10:25, af Astrid Gerd Holtet

Det varmere vejr er over os, og med varmen kommer insekterne. Hver sommer bliver danske hunde stukket af både bier og hvepse. Det kan være en smertefuld og potentiel farlig oplevelse

Så meget skal hunden drikke

01-07-2015 12:17, af Tine Luther
Så blev det sommer! Kender du din hunds væskebehov?

Sommerbilleder Vol. 6

25-07-2018 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I  25 billeder

KLUMME: At være rallydommer

27-03-2022 13:34, af Lone Sommer

Vi bringer igen månedens klumme fra HUNDEN: Denne gang er det Lone Sommer, der skriver om at være rallydommer

Hundeliv ofres til fordel for VM-fodbold

25-10-2011 14:28, af Tine Luther
Herreløse hunde i Ukraine slås brutalt ihjel, så der er ”ryddet op” i gaderne inden VM næste sommer.

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden