Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Billede fra Spejdernes Lejr 2022, hvor der blev undervist i flåter og flåtbårne sygdomme. Til højre: PhD-studerende Mette Frimodt Hansen. Til venstre: videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. Privatfoto

 

Hundeejere stifter ofte bekendtskab med flåter, når de lufter hund. Flåterne kan både være en gene for hundeejerne og for hundene. Nu har en gruppe fra Roskilde Universitet sat sig for at gøre danskerne klogere på flåter. 

– Kortlægning af flåter vil på sigt give os mulighed for at se om der er områder i Danmark hvor folk virker til at være meget plagede af flåter og hvor man derfor skal være ekstra opmærksom på at få tjekket sig selv og ens kæledyr, hvis man har været på tur der, lyder det fra videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. 

En kortlægning vil ifølge hende også kunne gøre os klogere på, om flåter kun findes i skovene.

– Vi er normalt mest opmærksomme på flåter, hvis vi har været en tur i skoven, men en kortlægning kan måske vise at der også er andre områder, vi skal være særligt opmærksomme på. Kortlægning giver os derfor også mulighed for at informere befolkningen bedre omkring hvor og hvordan de beskytter sig selv og deres kæledyr mod flåtbid, siger hun. 

 

En ny udvikling

Camilla Adler Sørensen mener, at danske hundeejere generelt er godt informerede om flåter, men klimaudviklingen skaber også en udvikling i flåternes liv. 

– Vores indtryk er, at hundeejere overordnet set er meget opmærksomme på flåtbid og generelt behandler deres dyr med flåtmidler. Vi ser en tendens til at flåtsæsonen forlænges grundet mildere klima, hvilket kan være relevant for hundeejere at være opmærksomme på. Hvis man ikke behandler sine dyr om vinteren, da der jo er færre flåter til stede, kan det være en god ide at være lidt ekstra obs. på at få dem tjekket for flåter. Derudover, kan der potentielt være nye flåtarter, der er ved at etablere sig i Danmark, der måske kan forårsage sygdom hos hunde. Derfor er det også vigtigt at holde øje med flåter, der ser lidt anderledes ud og eventuelt uploade et billede af dem når man registrerer dem på hjemmesiden, eller indsende dem til os, fortæller hun og fortsætter: 

– For os vil det være en kæmpe hjælp, hvis hundeejere kunne have lyst til at registrere de flåter, de finder især her til vinter (men helst hele året). Det vil give os et bedre billede af, hvor aktive flåterne er i den kolde sæson. Normalt siger man, at de kun er aktive, hvis det er over 5 grader, men flåterne er afhængige af det mikroklima, de befinder sig i. Så hvis vejrudsigten siger 5 grader, kan der stadig være aktive flåter. Vi har allerede data, der viser at vi som oftest finder flåter fra marts til november, men registreringer på hjemmesiden har vist at folk også finder flåter hen over vinteren (dog meget få).

Indtil videre har flåtinfo.dk flere end 1300 registreringer på hjemmesiden. 

– Flåtinfo.dk blev lanceret i august 2021 og vi har indtil videre fået over 1300 registreringer på hjemmesiden, men vi vil gerne have endnu flere for at kunne danne os et bedst muligt billede. Når man laver en registrering, uddyber man om det er et bid eller en kravlende flåt på en selv eller på kæledyr. Derudover er der mulighed for at uploade billeder af f.eks. flåten eller et udslæt. Vi har fået omkring 500 registreringer af flåter på kæledyr hvoraf de 350 var bid og 150 var kravlende flåter. Man kan altså nå at fjerne flåterne inden de bider, både på kæledyrene men også på sig selv, lyder det fra Camilla Adler Sørensen.

Du finder flåtinfo.dk her.

Læs også

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Foråret betyder glæder og farer for din hund

02-03-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse