Gadehunde kan have medvirket til at gøre coronavirus smittefarligt for mennesker

15-04-2020 12:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde smitte mennesker med COVID-19? Indtil nu har svaret på dette spørgsmål været et rungende nej, men nu peger et nyt studie på, at hunde måske kan have været den mellemvært, hvori virus fra flagermus har udviklet og ændret sig i en sådan grad, at det blev i stand til at smitte mennesker

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Menneskers og dyrs immunsystemer har flere måder at bekæmpe virus på. Når arvematerialet i en viruspartikel ændrer sig som følge af mutationer, bliver virus bl.a. bedre til at ”snyde” immunsystemet og derved undgå at blive fjernet. Ved at studere de forandringer, der sker i virus over tid, er det i nogle tilfælde muligt at få et indblik i den proces, der har ført til at virus kan krydse ”artsbarrierer” og f.eks. gå fra dyr til mennesker. Det er netop det, molekylærbiologen Xuhua Xia fra University of Ottawa, Canada, har gjort i et nyt studie.

 

Mellemværtens rolle
Oprindeligt mistænkte man flagermus for at være kilden til den nuværende pandemi. Men det er næppe hele forklaringen, for flagermusens coronavirus findes i så små mængder i flagermus, at de er nødt til at blive 'forstærket' i en anden vært, før de kan overføres til mennesker. Sådan var det også i forbindelse med udbruddet af SARS i 2002/2003, hvor desmerkatten blev identificeret som den sandsynlige mellemvært. I det nuværende udbrud af COVID-19 har flere forskere peget på det kinesiske skældyr som mellemvært. Der er dog nogle mangler i denne teori, for coronavirus hos skældyr er kun 90 procent identisk med de humane virusstammer. Forskere har nu regnet på virussens mutationshastighed og fundet ud af, at man skal helt tilbage til 1882 for at finde den nærmeste slægtning til COVID-19 hos skældyret, hvilket er alt for længe siden til, at dyret skulle kunne smitte mennesker i dag. Det skriver SVT.

Xuhuas teori
Molekylærbiologen Xuhua Xia har bl.a. gennemtrawlet en masse databaser over genetiske sekvenser på coronavirus og sammenholdt det med viden om især én af de metoder, immunsystemet har til at bekæmpe virus. Det hedder ZAP (zinc finger antiviral protein) og genkender en helt specifik sekvens i coronavirussens arvemateriale kaldet CpG. Jo flere områder med CpG-sekvenser, der findes i et virus, jo nemmer er det for ZAP at finde virus og uskadeliggøre det. Mutationer, der fjerner eller ændrer CpG-sekvenserne, vil derfor gøre det nemmere for virus at skjule sig. Sekventeringen af SARS-COV-2 (det virus, der er årsag til sygdommen COVID-19 hos mennesker) har afsløret en helt ekstrem lav forekomst af CpG. Det eneste andet coronavirus med lige så lav forekomst, er en type, der findes specifikt i hundes tarm. Ifølge Xuhua Xia kan dette være et tegn på, at SARS-COV-2 har tilpasset sig til at leve i hundens tarmkanal. Og det kan igen tyde på, at hunden er den mellemvært, der muliggjorde at virus fra flagermus kunne udvikle sig til at smitte mennesker.

 

Gadehunde
Visse steder i Kina spiser man flagermus, og teorien er, at nogle gadehunde kan have spist flagermuserester, som har været inficeret med virus.

-  Hundenes tarme kan herefter have fungeret som en slags ”træningslejr” for virussen. Hunde har for vane at slikke sig selv bagi og lugte til andre hundes bagdel. De kan derved få virussen fra tarmen ind gennem luftvejene, og så kan de slikke tamhunde eller andre kæledyr, der så igen slikker mennesker i ansigtet, siger Björn Olsen, professor i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet, til SVT.

 

Endnu kun en teori
Det skal understreges, at det endnu kun er en teori baseret på sammenligninger af virussets opbygning og hundens immunsystem.  Næste step må være at udtage afføringsprøver fra gadehundene i Wuhan for at bevise om de virkelig er bærere af virusset.  Indtil der foreligger ny viden, ændres der heller ikke på de nuværende anbefalinger i forhold til risikoen for smitte:

Du bør begrænse kontakten med kæledyr og andre dyr, hvis du er bekræftet syg med COVID-19, ligesom du vil gøre i forhold til mennesker. Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der er syge med COVID-19, anbefales det stadig, at mennesker, der er syge med COVID-19, begrænser kontakten med dyr, indtil der er mere information på området. Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg. Hvis du er syg af COVID-19, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive ”kysset”.

 

Du kan læse mere på DKK’s hjemmeside

Og du kan finde studiet her

Læs også

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Så hårdt er livet som hvalpeejer

11-01-2022 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp

Katte kan smitte hinanden - ikke hunde

07-04-2020 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et forsøg i Kina har man påvist, at katte kan smitte hinanden med Covid-19. Det samme gælder ikke for hunde

Norge stopper import af rumænske gadehunde

07-06-2013 08:24, af Tine Luther
På baggrund af en undersøgelse om importerede gadehunde fra Østeuropa norske myndigheder nu sagt stop for al kommerciel import af gadehunde fra Rumænien.

Stor forvirring: Bosniske hunde i god forfatning

12-12-2020 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den bil, der blev afvist med 20 bosniske hunde i Sverige, viser sig nu at være i flot stand, hundene havde det godt, og de var både chippede og havde pas

Wuhan forbyder også hundespisning

24-05-2020 09:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der blæser i den grad nye vinde i Kina i disse tider. Nu følger millionbyen Wuhan i andre byers fodspor og forbyder fortæring af vilde dyr og hunde

Dansk Dyreklinik støtter op om Sri Lankas gadehunde

13-12-2019 16:06, af Linn Radsted

Indsamlingen til fordel for Sri Lankas mere end 40 millioner gadehunde sætter nu ind med en massiv slutspurt. 

Vanvittig dyredille forarger i Kina

07-05-2021 14:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ny dille har spredt sig i Kina. En dille, hvor folk bestiller en kasse med et dyr, som herefter bliver sendt til modtageren. Dillen har kostet flere dyr livet

Cambodja: Hundeslagteri lukket for altid

07-08-2020 09:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Organisationen Four Paws har lukket et hundeslagteri i Cambodja og befriet samtlige 15 hunde, der var på stedet og stod foran en slagtning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.