Danskerne elsker deres hunde, og mange har taget beslutningen om at byde en firbenet ven velkommen i hjemmet. Ifølge Dansk Hunderegister blev der i 2021 registreret 79.122 nye hunde i Danmark – et rekordhøjt tal. Men i de følgende år er antallet af nye registreringer faldet markant. I 2023 blev der kun registreret 60.390 hunde. Denne udvikling kan være et tegn på, at efterspørgslen på hunde er aftaget, hvilket nu har uventede konsekvenser for de mange hunde, der ikke længere kan blive i deres oprindelige hjem.
Ifølge en pressemeddelelse oplever Dyrenes Beskyttelse en alarmerende stigning i antallet af hunde, der bliver indleveret på landets internater. Det er især adfærdsproblemer, der fylder, men også personlige livsændringer som sygdom og skilsmisser bidrager til, at flere og flere ejere ønsker at indlevere deres hunde på et internat.
- Vi oplever en stigende interesse for at komme af med hunde, hvilket bliver tydeligt, når der må oprettes ventelister for at indlevere hunde på vores internater. Der er simpelthen flere mennesker, der vil af med deres hund. Det er en bekymrende udvikling, for lige nu er der mange hunde, som mangler et nyt hjem, fortæller Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.
Adfærdsproblemer udgør en stor udfordring
En af de største udfordringer, internaterne står overfor, er hunde med adfærdsproblemer. Mange hunde, der ender på internaterne, har udviklet problematiske adfærdsmønstre, som deres ejere ikke har været i stand til at håndtere. Dette er ofte et resultat af, at ejere har undervurderet, hvor meget arbejde og træning der kræves for at opnå ønsket adfærd hos hunden.
- Vi oplever, at der er meget høje krav til hundens opførsel, men at mange ejere ikke forstår, at træning og stimulering er nødvendigt for at undgå adfærdsproblemer. Det kræver tid, tålmodighed og engagement at opfylde en hunds fysiske og mentale behov, og hvis disse ikke bliver mødt, vil man ofte se uønsket adfærd," forklarer Karina Fisker.
Et kæledyr kræver grundige overvejelser
Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til at tænke grundigt over, hvad det indebærer at have en hund, før de anskaffer sig én. Det er vigtigt at vælge en race, der passer til familiens livsstil, og at man som kommende hundeejer sætter sig ind i den hunderace, man ønsker at anskaffe sig. Manglende forståelse for hundens behov er en af de primære årsager til, at mange hunde bliver afleveret på internater.
- Det er ikke nok at ønske sig en hund. Man skal også være i stand til at give den det liv, den fortjener. Mange ejere er desværre ikke forberedte på de krav, det stiller at have en hund, hvilket ofte resulterer i, at hunden ender på et internat, siger Karina Fisker.
En af de måder, som hundeejere kan få mere viden om deres hunderace, er ved at læse om den i Dansk Kennel Klubs Hundeleksikon.
Desuden har Dansk Kennel Klub et frivilligt korps af hundekonsulenter, der yder adfærds-førstehjælp over telefonen. Det kan du læse mere om her.
Der er håb for internathundene
Selvom situationen er udfordrende for internaterne, er der også håb. Mange af de hunde, der indleveres, finder nye hjem, og adoption er en fantastisk måde at give en hund en ny chance i livet.
I 2024 er 584 hunde allerede blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelses internater i Roskilde, Århus, Brande, Nordjylland og på Fyn, og de venter i gennemsnit 17 dage på at finde deres nye familie.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser
Schæferhunden Max var i utrolig dårlig forfatning, da han kom til Dyrenes Beskyttelse. Nu har han fået nye ejere og et godt liv
Sommermånederne er travle måneder for Dyrenes Beskyttelses internater. Derfor søger organisationen venner, der vil give et ekstra bidrag i disse varme måneder
Sommeren er højsæson for efterladte dyr. Nu kan du hjælpe Dyrenes Beskyttelse med at hjælpe de mange efterladte dyr
Kort tid efter at Bella blev adopteret til en kærlig familie, løb hun væk. I otte dage var hun forsvundet, og flere hundrede borgere på tværs af kommuner i Region Sjælland samarbejdede om at få hende hjem igen. Det lykkedes, og nu er Bella tilbage på Roskilde Internat
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse