Frustration eller forventningens glæde

14-10-2021 12:16, af Astrid Gerd Holtet

Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ansigtsudtryk anses for at være en sensitiv indikator for den emotionelle sindstilstand for mennesker og mange dyrearter, men det meste forskning, der ligger på området, er lavet på mennesker eller primater, og meget lidt er lavet på hunde.

Mange adfærdsproblemer hos hunde menes at have en emotionel årsag, og kendskab til hvorvidt og hvordan hundes ansigtsudtryk siger noget om deres følelsesmæssige tilstand er derfor vigtig. Jo bedre vi er til at genkende forskellige følelser hos hunde, jo mere hensigtsmæssigt kan vi agere i den givne situation.

Forskerhold analyserer hundes ansigter

To grundlæggende emotionelle tilstande, som er grundlæggende forskellige, men som kan opstå i lignende situationer, er glædelig forventning og frustration. Eksempelvis kan udsigten til mad give en glædelig forventning, men udebliver maden, kan følelsen hurtigt ændres til frustration hos hunden.

For at blive bedre til at kende forskel på glædelig forventning og frustration hos hunde, har et forskerhold undersøgt forskellen i hundes ansigtsudtryk ved disse to følelsesmæssige tilstande, og deres studier er netop blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Scientific Report.

Grundig analyse af ansigtstræk

Forskerne bag studiet undersøgte 29 golden retrievere, fordelt på 19 tæver og 10 hanhunde. Hundene blev sat i standardiserede situationer, der burde fremkalde henholdsvis glædelig forventning og frustration, og forskerne kortlagde deres ansigtstræk.

Ved at sammenligne hundene i de to typer af situationer, fandt forskerne frem til nogle tydelige forskelle i ansigtstræk, som hundeejere kan bruge til at forstå deres hundes følelsesmæssige tilstande.

Blandt andet fandt forskerne frem til at hunde, der er i en tilstand af glædelig forventning, ofte vil have en tendens til at trække basis af ørene lidt bagud og ind mod midten af hovedet, mens øret stadig peger fremad. Omvendt vil hunde, der oplever følelser af frustration ofte have en tendens til at lægge ørene ind langs siden af hovedet. Derudover vil hunde der er frustrerede også ofte åbne munden lidt eller helt lade kæben falde nedad. De kan også finde på at blinke og slikke sig om munden.

God aflæsning kan mindske risiko for problemer

Med deres resultater mener forskerne bag undersøgelsen, at de har fundet frem til en række tydelige forskelle i de ansigtstræk hundene viser, når de føler enten forventningens glæde eller frustration. Ved at kende til disse, peger forskerne på, at hundeejere kan blive bedre rustede til at forstå hvilken følelsesmæssig tilstand, deres hund befinder sig i, og dermed udgå problemer, der bunder i misforståelse af hundens emotionelle tilstand.'

 

Læs også

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Så vigtig er belønningsbaseret træning

07-05-2022 08:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Studie viser, at strafbaseret træning giver hundene psykiske udfordringer lang tid efter træningen

 

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Leica er fundet igen

02-11-2020 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange har deltaget i eftersøgningen af Leica, der forsvandt søndag. Nu er hun fundet

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Spændende artikel: Hvordan tæmmede mennesket hunden

04-08-2020 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Videnskab.dk har udgivet en spændende artikel om mennesket og hunden gennem historien. Du får link til artiklen i denne artikel

Hvem vil du helst kysse: En mand med fuldskæg eller en hund?

15-09-2021 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er forskning, som påviser ting, vi allerede ved, og så er der forskning, der giver helt nye og overraskende resultater. Hvor resultaterne af denne forskning befinder sig, tør vi ikke svare på

Hundens ører og hvad de fortæller

31-01-2017 16:01, af Kasper Larsson
En hund kommunikerer hovedsageligt igennem sit kropssprog, og her er ørene en vigtig del

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Ludo fejrede sin 14-års fødselsdag med manér

08-07-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet