Oprindelsen af de første cairn terriere fortaber sig i fortællinger om de små robuste hunde fra det nordlige Skotland, som blev brugt til jagt på skadedyr. Men at racen har eksisteret i århundreder tilbage, finder vi belæg for i gamle beretninger og billeder af små hunde, der til forveksling ligner den cairn terrier, vi kender i dag.
100 års avl
I lighed med andre hunderacer er nutidens cairn terrier et resultat af mange opdrætteres avlsarbejde gennem mere end 100 år. Vi ved, at cairn terrieren debuterede i udstillingsverdenen i 1909, hvor mrs. Alastair Cambell fra Argyll udstillede tre eksemplarer i Inverness under navnet ”korthårede skye terriers” og senere samme år på Crufts i London. Det resulterede i en krig om navnet, idet skye terrierejere protesterede imod, at den lille korthårede hund skulle bære navnet Skye. Uenigheden om navnet fortsatte, indtil den engelske kennelklub i 1910 besluttede, at racens navn skulle være cairn terrier.
Cairn terrier i Danmark
Den første stambogsførte cairn terrier i Danmark var Fergus of Penshurst (kaldet Jack) importeret i 1924 og ejet af K. Øllgaard. Formodentlig en hund, der ikke har haft betydning for den senere avl. Grundstammen for opdræt af cairn terriere i Danmark ligger i linjer fra engelske, skotske, irske og svenske kenneler, hvor især hunde fra den svenske Kennel Snorrehus har haft stor indflydelse på den tidlige avl. To meget betydningsfulde danske opdrættere fra 1930’erne og -40’erne, som bør nævnes, er: Kennel Lenox ved Grethe Mayland-Jacobsen og Kennel Dalgashus ved Hertha Andersen, der begge lagde navne til flere champions. Fra slutningen af 1950’erne og ind i -60’erne gjorde Kennel Sønderring ved M. Søndergaard sig bemærket med flere hunde, der gjorde det godt (champions) i udstillingssammenhæng.
Fra midt 1960’erne og helt frem til i dag har flere opdrættere avlet mange skønne cairn terriere, hvilket har vist sig på præmieskamlerne både her i Danmark og det øvrige Europa.
Det første registrerede kuld cairn terrierhvalpe i Danmark var efter Dougal d’Escosse/han og Gnat/tæve begge ejet af Vera Michaelsen. Kuldet bestod af to hanner og en tæve, der fik navnene Jockel, Rochel og Sally. Betydningsfulde champions var Kim of Holt 1930 – importeret og ejet af Grethe Glad, Gloster Jack 1935 – opdrættet og ejet af Gunder Knudsen, Kennel Gloster. Gennem tiden har der været flere markante avlshanner, blandt andre i slutningen af 1970’erne til først i 1980’erne Dancairn Tjep, opdrættet af Børge Schultz og ejet af Jette og Jarno Corneliussen, men det var de to førstnævnte, der dannede grundlaget. Cairn terrierpopulationen i Danmark er vokset jævnt fra starten i 1924 og ind i det tyvende århundrede, og en mere åben verden og øget rejselyst har fremmet avlssamarbejdet over grænserne.
Verdens bedste ven
I dag er der registreret 82 danske opdrættere af cairn terrier på listen over kennelmærkeindehavere i Dansk Kennel Klub, 36 af disse er aktive i Dansk Terrier Klub. De fleste opdrætter i lille skala med maksimum to kuld om året. I de seneste år har antal registrerede cairn terrierhvalpe i Dansk Kennel Klub ligget stabilt på omkring 300-400 årligt. Der er øget interesse for racen, som gør, at der kan være lang ventetid hos de fleste opdrættere.
Cairn terrieren er en rigtig god familiehund, som udover at elske at lege med børnene også er en stor humørspreder.
Racen bliver kaldt verdens bedste ven, hvilket skyldes dens venlige og omgængelige sind. Dens store sociale egenskaber skyldes især, at den er blevet brugt til at jage og fange skadedyr. Derfor har dens forhold til mennesket været tæt fra starten.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli
Fredag den 15. september 2017 fejrer DKK’s formand, Jørgen Hindses, 75-års fødselsdag og 40 år som formand for Dansk Kennel Klub. Derfor er der åbent hus og frokost hos DKK i Solrød Strand den 15. september kl. 12.00 – 15.00
Solskin, blå himmel og kølig brise rammer Vejen Idrætscenter – en frisk kontrast til sidste års regnvejr
I dagens juniorhandlerkonkurrence ved DKKs internationale udstilling i Roskilde lykkedes det Mathilde Bekker at sikre sig både sejren og en plads på landsholdet.
Som sædvanlig bringer vi månedens klumme fra Magasinet HUNDEN. Denne gang er det professor ved Københavns Universitet og leder af Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr, Peter Sandøe, der står for klummen
Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
I disse dage udkommer martsnummeret af HUNDEN, som er Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin - læs hvad du blandt andet kan glæde dig til
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt