Fra HUNDEN: Raceportræt af den aktive og stærke gravhund

18-07-2025 07:29, af Kirstin Sørensen og Hans Bilde Sellerup

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Copyright Ridehesten.com
Gravhunden er en meget social hund, som elsker fysisk aktivitet, men den kan også lide at ligge på sofaen i et par timer. Foto: Adobe

Gennem mange tusinde år har der eksisteret lavbenede hunderacer, men om de er i direkte familie med nutidens gravhunde, er der nogen uenighed om. Den lavbenede statur er opstået pga. arvelig betinget dværgvækst kaldet kondrodystrofi.

Den moderne gravhund er i hovedtræk opstået i middelalderen; stamfædrene er tyske, lavbenede støvere, hvis ben er korte på grund af, at de er ramt af dværgvækst (kondrodystrofi). Der var individer, der havde kortere ben end flertallet, og dem har man selektivt avlet på, da de ekstra korte ben var en fordel i forhold til jagt på ræve, grævlinger og kaniner under jorden.

Den korthårede variant er den oprindelige type, lige som dens forfader støveren. Den ruhårede variant er opstået ved at krydse den oprindelige korthårede udgave med ruhårede hunde som f.eks. dandie dinmont terrier, som også er en kortbenet race. Den langhårede udgave, mener man, er opstået ved at krydse den oprindelige korthårede udgave med f.eks. små spanieltyper. Over tid udviklede der sig tre størrelser inden for hvert hårlag ved, at man krydsede de mindste individer med hinanden, så man fik de helt små varianter, som kunne gå i kaniners gangsystemer og jage dem ud. Således er vi kommet frem til de i alt ni racer, vi kender i dag; tre forskellige hårlag – hver i tre forskellige størrelser.

Copyright Ridehesten.com
Gravhunden findes i tre hårvarianter: korthåret, langhåret og ruhåret som disse to er eksempler på. Foto: Privat

Gravhunden er på grund af sin oprindelse en drivende hund, somarbejder både over og under jorden. På grund af sine korte ben arbejder gravhunden langsommere end andre drivende racer over jorden, hvilket der er flere og flere jægere, der sætter pris på. Vildtet stresses ikke i samme grad, og drevet er lettere at følge.

Fysiske behov
Når gravhunden går under jorden, er det stadig drevet, der karakteriserer dens måde at arbejde på. Dens mål er at flytte f.eks. ræven, så den kommer ud af graven. Man har gennem avlen fremelsket hunde, der via taktik og snilde formår at få ræven til at flytte sig.

Gravhundens mentalitet og behov er direkte afledt af den arbejdsform, den gennem generationer er fremavlet til. Det selvstændige arbejde både over og under jorden gør, at racen har en udpræget selvstændighed, og den skal kunne gøre det i lang tid. Arbejdsformen gør også, at hunden skal være fysisk stærk og skal kunne holde til at arbejde i mange timer i træk. Så daglig tilfredsstillelse af fysiske behov for bevægelse og behovet for mentale udfordringer i form af udfordringer til næse og hjerne er et must for, at en gravhund er en tilfreds gravhund. Man skal være forberedt på, at giver man ikke sin gravhund mulighed for at bruge sig selv, så er den ikke sen til selv at finde på det, den selv synes, er passende beskæftigelse, den bruger sin veludviklede selvstændighed og problemløsningstrang til selv at finde meningsfulde opgaver.

En velstimuleret gravhund er derimod en rolig hund, der elsker at være sammen med sin familie, både store og små; også gerne i møblerne og gerne mange timer ad gangen. Så er man en aktiv familie, der enten vil bruge hunden på jagt eller til andre aktive udendørsaktiviteter, så er gravhunden et godt valg. Dog skal man være klar over, at hundens arbejdsradius er stor, og at det i mange situationer kræver at hunden er i snor. Ubetinget lydighed er på grund af gravhundens oprindelige arbejdsområde ikke dens stærke side, og ønsker man at kunne gå løs med sin gravhund, kræver det en tidlig og grundig indlæring.

Copyright Ridehesten.com
Gravhunden findes i ni forskellige racer. Her er det to standard korthårede gravhunde. Foto: Mediehuset Wiegaarden/Jørgen Bak Rasmussen

Pelspleje
Pelsplejen for den ruhårede variant er, at den skal trimmes jævnligt for, at pelsen bevarer sin stride karakter og smudsafvisende egenskab. Det er meget forskelligt fra individ til individ, hvor meget pels de har, og hvor tit de skal trimmes. Almindeligvis hvert halve år. En trimning betyder, at man fjerner de døde og halvdøde hår. Man må aldrig klippe en ruhåret pels, da dette gør pelsen blød og svær at arbejde med resten af hundens liv. Kroppen skal være dækket af en fuldkommen ensartet tilliggende, tæt og strid dækpels. Ansigtet skal have skæg og øjenbryn, der giver den ruhårede gravhund sit frække og gavtyveagtige udseende.

Gravhunden kan tilbydes meget varieret beskæftigelse. Jægeren kan bruge den på grav og drevjagt, samt til eftersøgningsopgaver i form af spor. Dem, der vælger at have gravhunden som familiehund, kan bruge den til rigtig mange ting. F.eks. lange gåture ud i naturen, hygge med agility, spor og nosework. Kort sagt al beskæftigelse er værdsat, bare det rummer en vis grad af fysisk aktivitet og mental udfordring.

Copyright Ridehesten.com
Den langhårede gravhund behøver en ugentlig gennembørstning og frisering navnlig under bugen. Foto: Peter Nielsen

Aktiviteter med en gravhund
Gravjagt er jo den jagtform, som gravhunden oprindeligt er ”designet” til. Her får hunden brug for alle sine instinkter, såsom dens utrolige taktiske tæft, dens lugtesans og ikke mindst dens mod. Langt de fleste gravhunde elsker gravjagt, og er de oplært med respekt for ræven, vil hund og jæger få mange gode timer sammen på jagt efter ræven.

Gravhunden egner sig også til drevjagt, hvor dens evner som fremragende, lille driver kan bruges. Her er der fokus på hundens evner og egnethed til at opsøge, rejse og drive vildt over jorden. Gravhunden driver langsomt med vildtet, som derved stresses mindre, og det giver et roligere drev, og derved et bedre overblik for jægeren. Gravhunden driver alle former for klovbærende vildt, samt hare og ræv. Gravhunden driver ofte meget selvstændigt, men skal helst have en god kontakt med sin fører, for at drevarbejdet bliver vellykket.

Gravhunden er fortrinlig til eftersøgning af anskudt eller på anden måde skadet vildt. Gravhunden søger roligt og grundigt, og dens medfødte evner og vilje til at følge fod kommer den her til gode. Gravhunden må ifølge gældende regler anvendes til eftersøgning af klovbærende vildt i op til 6 timer efter anskydningen, dog kun indenfor eget revir. Sportræning og -arbejde er en stimulerende aktivitet for både hund og fører.

På en udstilling kvalitetsbedømmes hunden og får en præmiering alt efter sit eksteriør samt sin opførsel på dagen; begge bedømt efter racestandarden for gravhunde. Inden hunden skal på udstilling, er det en god ide at træne både sin hund i at gå i ringen samt at stå på bordet. Under træningen lærer man at fremvise sin hund bedst muligt. Man kan deltage i såvel officielle som i uofficielle udstillinger. Deltagelse i udstillinger er både lærerigt og hyggeligt for såvel hund som for ejer.

Gravhunden som familiehund
Gravhunden er en rigtig god familiehund, der omgås både børn, voksne og ældre med kærlighed og omsorg. Den er både en god legekammerat og en omsorgsfuld beskytter.

Racen har da også i mange år haft sin faste plads i det danske Kongehus. Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik havde i alt 17 hunde sammen, hvoraf de fleste var gravhunde. I anledning af Majestætens 80 års fødselsdag, blev der skabt en række nye portrætter af Majestæten, som havde gravhunden Tilia med på flere af billederne. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var da også protektor for Dansk Kennel Klub frem til sin død i 2018. Gravhunden har en fin fornemmelse for sindsstemninger og tilgiver dig gerne, når du har været urimelig, om end det kan tage lidt tid. Gravhunden er vældig trofast og utrolig hengiven overfor sin familie.

Gravhunden trives godt sammen med andre hunde både af samme og af anden race. De fleste gravhunde kan også sagtens omgås andre husdyr, dog skal man huske på, at gravhunden er en jagthund med sine instinkter intakte.

Når gravhunden efter en aktiv dag har fået brugt sin energi, elsker den at dele sofa, seng, hængekøje osv. med sin familie. Så vær forberedt på, at har du gravhund, så har du en hund, der deler alt med sin familie, både de gode og de svære stunder, men du får så også en hengiven ven for livet.

Læs også

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Send os dit bedste foto

17-07-2025 08:33, af Cecilie Friis Amstrup

I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvad vil du gerne læse om?

05-09-2011 14:26, af Tine Luther
Du kan være med til at sætte præg på artiklerne i magasinet HUNDEN.

Tænk ud af boksen

22-10-2022 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under Johanna Allanachs oplæg om aktiviteter i Dansk Kennel Klub blev deltagerne bedt om at tænke ud af boksen. Nu er det din tur 

Oliver's Petfood - Kom og Smag!

12-05-2012 08:00, af Simone Strandet Sørensen
Da Dansk Kennel Klub i weekenden afholdte udstilling på Roskilde Dyrskueplads, serverede Oliver's Petfood ikke kun smagsprøver til de firbenede, men også til deres ejere.

Kæmpe hundefest i Vejen

17-08-2023 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende weekend d. 18.-20. august afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling hos Vejen Idrætscenter. Over 2.500 hunde og deres ejere lægger vejen forbi hver dag for at blive eksteriørbedømt og i håbet om at vinde. De tre dages udstilling bliver altså et sandt hundemekka og med rigelig mulighed for alle hundeelskere og hundeinteresserede at få en overdosis af pelset, logrende kærlighed

I morgen udkommer HUNDEN

12-12-2019 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra i morgen fredag kan du være heldig at finde årets sidste udgave af HUNDEN i din postkasse

Nostalgi: Spaniels på jagt: Kendsgerning eller vittighed?

11-07-2021 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Vi er dykket ned i Magasinet HUNDEN årgang 1981. Her får du en artikel fra juninummeret

Kampagne mod illegalt importerede hvalpe

03-05-2012 12:10, af Tine Luther
Et stigende antal hundehvalpe kommer illegalt over grænsen. Det er der mange problemer med – især i forhold til sygdomme og dyrevelfærd. Derfor har Dansk Kennel Klub, Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening indgået et samarbejde om at bekæmpe ulovlig import af hundehvalpe.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt