Fra HUNDEN: Naturlig smertelindring ved ledsmerter

24-04-2025 07:04, af Ditte Jensen, veterinær rehabiliteringsterapeut, Laser Til Dyr

Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.

Copyright Ridehesten.com
Chihuahuaen Lillebror får massage for ømme muskler i sin nakke. Foto: Ditte Jensen

Denne artikel blev bragt i aprilnummeret af magasinet HUNDEN.

I denne artikel dykker vi ned i, hvorfor hunde får ledsmerter, hvordan en ond cirkel kan opstå, og hvilke medicinfrie tilgange du kan benytte for at bryde denne cirkel.

Hvorfor får hunde ledsmerter?
Ledsmerter hos hunde kan skyldes flere faktorer. Genetiske dispositioner, overvægt, tidligere skader, der muligvis ikke er behandlet korrekt, og en generel nedbrydning af muskler over tid er alle medvirkende årsager. Med den stigende levetid hos vores hunde i dag øges risikoen også for kroniske lidelser som gigt, slidgigt og andre ledsmerter. Det betyder, at vi som hundeejere må være ekstra opmærksomme på, hvordan vi bedst kan give vores hunde en så smertefri og aktiv hverdag som muligt.

Hos mange hunde udvikler problemer med led og muskler sig langsomt, hvilket ofte fører til, at de ikke bemærkes, før skaden er alvorlig. Dette er en udfordring, fordi tidlig indsats ofte kan afbøde smerten og forhindre yderligere forringelse af leddene. En tidlig og forebyggende indsats er derfor vigtig at holde sig for øje.
Symptomer på ledsmerter hos din hund kan være:

  • ændring af kropsholdning
  • mere inaktivitet
  • reduceret bevægelse f.eks. besvær med at rejse sig
  • rastløshed
  • øget aggressivitet 

Den onde cirkel: kompensation og forværring
Når en hund lever med en muskel- eller ledlidelse, er der næsten altid en vis grad af smerte. For at beskytte det smertefulde område begynder hunden at halte eller ændre sin bevægelsesmåde. Denne ændrede bevægelsesstil kalder vi kompensation. Som følge af kontinuerlig kompensation udvikler hunden muskelubalancer, hvor nogle muskler bliver overbelastede, mens andre svinder ind, fordi de ikke bliver brugt. Denne kompensation er en ond cirkel. Over tid kan den unormale belastning på andre led og muskler medføre yderligere skader og smerter, hvilket igen tvinger hunden til at kompensere endnu mere. Dette kan hurtigt forværre hundens tilstand med alvorlige konsekvenser for dens mobilitet og generelle livskvalitet.

Klinisk forskning hos mennesker har vist, at muskelsvaghed fører til en øget progression af gigt. Jo svagere musklerne er, jo værre bliver gigten.

Det er vigtigt at understrege, at hvis du har mistanke om, at din hund har ledsmerter, bør du altid konsultere din dyrlæge. Din dyrlæge kan vejlede dig og vurdere, om din hund har behov for udredning og/eller receptpligtig medicin.

Naturlige alternativer
Der findes en række medicinfrie tiltag, der kan hjælpe med at bryde den onde cirkel, som smerter og kompensation medfører og give din hund en mere aktiv hverdag. Når vi arbejder med en hund, med ledsmerter, har vi to hovedmål. Det første er at kontrollere hundens smerter så naturligt som muligt. Ved det andet hovedmål ønsker vi at styrke hundens kernemuskler, de ledstabiliserende muskler og de muskler, der er i ubalance.

  • Massage
    Massage er en af de mest tilgængelige og effektive metoder til naturlig smertelindring. Ved at massere de spændte muskler og ledområder kan du øge blodcirkulationen, øge de sensoriske input, reducere inflammation og lindre smerter. Regelmæssig massage hjælper ikke blot med at løsne op for muskelspændinger, men det styrker også båndet mellem dig og din hund. Har din hund allerede ledsmerter, kan den have brug for massage udført af en professionel behandler.
     
  • Laserterapi
    Laserterapi, også kendt som photobiomodulation, anvender specifikke bølgelængder af lys til at stimulere kroppens helingsprocesser. Denne behandling er evidensbaseret og øger celleaktiviteten, fremmer blodgennemstrømningen og hjælper med at reducere både smerte og inflammation. Laserterapi er smertefri, medicinfri og har ingen kendte bivirkninger, hvilket gør det til en ideel behandling for hunde med både akutte og kroniske ledsmerter. For at opnå et godt og sikkert resultat bør du vælge en uddannet og erfaren behandler, som anvender en klasse-4 laser.
     
  • Kosttilskud
    Kosttilskud som grønlæbet musling og omega-3 fedtsyrer er velkendte valg blandt hundeejere, der ønsker at støtte deres hunds led- og bruskfunktion. Der findes dog mange andre lige så vigtige tilskud. Disse tilskud kan hjælpe med at reducere inflammation og støtte opbygningen af sunde led. En af fordelene ved naturlige kosttilskud er, at de kan supplere andre behandlinger og bidrage til en samlet forbedring af hundens livskvalitet.
     
  • Styrketræning
    Selvom det kan virke kontraintuitivt, kan målrettet styrketræning være en vigtig del af behandlingen af ledsmerter. Ved at styrke de muskulære støttefunktioner omkring leddene kan du hjælpe med at aflaste smertefulde områder. Øvelser, der fokuserer på coremuskler og de ledstabiliserende muskler, er med til at opretholde mobilitet og forebygge yderligere skader. Det er vigtigt, at styrketræningen tilpasses af en professionel til den enkelte hunds behov og kapacitet.

Giv din hund den bedste livskvalitet
Som hundeejer ønsker vi alle at give vores hunde den bedst mulige livskvalitet, også når de bliver ældre og mere sårbare. Ved at integrere naturlige, medicinfrie tiltag i din hunds daglige pleje kan du ikke blot lindre smerter, men også forbedre dens mobilitet og generelle velvære. Det handler om at tage ansvar for hundens helbred og forebygge den onde cirkel, der opstår, så ledsmerter ikke fører til kompensation og yderligere skader.

Kilder: 
Netdyredoktor.dk
Essential Facts of Physical Medicine, Rehabilitation and Sports Medicine in Companion Animals 
Dr. Meg Kelly, Dyrlæge
Undersøgelse: A green-lipped mussel reduces pain behavior and chondrocyte inflammation and attenuated experimental osteoarthritis progression offentliggjort hos PLOS ONE

 

Læs også

Tidlig neutralisering kan give visse racer problemer

30-07-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer

 

Overvægtige hunde skjuler ledsmerter

24-07-2013 14:32, af Tine Luther
Halvdelen af alle hunde får gigt i løbet af livet. Forskning viser, at rigtig sammensat kost kan forebygge problemerne.

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

Billeder fra din hverdag

16-09-2022 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Vil du vise din hverdag med hunden i bladet, så læs med her

Ledbetændelse kræver hurtig behandling

08-08-2021 11:00, af Astrid Holtet

Hunde kan udvikle betændelse i et eller flere led, og med betændelse følger smerte og ubehag

Hunden som Thor bed

18-03-2013 11:18, af Maja Golles
Dyrlæge er ckokeret over de skader, Thor har forvoldt

Spændende foredrag og biograffilm

02-09-2016 14:15, af Kasper Larsson
I juni-nummeret af HUNDEN bragte vi en artikelserie om Dyrenes SOS og det enorme stykke arbejde de ligger i at forbedre kårene for thailandske gadehunde i Bangkok og Phuket. Nu kan du blive klogere på deres arbejde i en ny film, der omhandler rejsen og arbejdet i Thailand.

En weekend med Hunden i Fokus

06-09-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden afholder Dansk Kennel Klub årets store hunde-event HUND I FOKUS i og omkring Mørkøv Hallen – en aktiv oplevelse for hele familien OG hunden

HUNDEN udkommer i denne uge

19-04-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det igen blevet tid til at læse HUNDEN. Her kan du blive klogere på, hvad du kan forvente af det nye blad

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste