Fra barndommens bamsemusik til voksen hundelyrik

26-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jan Rørdam står bag flere af numrene fra Bamse og Kylling, og nu på dette spritnye nummer er han gået helt i hundene, selvom han faktisk slet ikke tåler dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Stine Heilmann

 

Hvad skal man høre sådan en fredag morgen, hvor påskeharen er ved at tage sit nattøj af og fylde rygsækken med påskeæg og mavekneb? 

Man skal selvfølgelig høre en sang om hunde og med hunde i videoen. Her på hunden.dk er vi ret stolte af at have fået førsteret til at bringe denne dejlige og hyggelige sang. 

Egentlig er Jan Rørdam slet ikke rigtig til hunde. I hvert fald ikke til at have en selv. Faktisk kan han heller ikke tåle hunde, da han har allergi. Ikke desto mindre har de fem lækre snuder Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly logret sig til bærende roller i musikvideoen til hans aktuelle single, der udkommer den 26. marts. Og ikke desto mindre kaster Jan med nummeret en ordentlig røvfuld anerkendelse ud til den kærlighed, han udmærket kan se, eksisterer mellem hundene og deres ejere.

Fakta
Jan Rørdam

Musiker, sangskriver og producer Jan Rørdam har leveret soundtracket til rigtig manges barndom som komponist på fx ”Bamse og Kylling” og ”Tju bang chokolademand”. Det er også Jan Rørdam, der står bag Alberte-sange som ”Tænder på et kys” og ”Chevy 56”, som er at finde på ét af 90’ernes mest populære album, ”Lyse Nætter”. Lige såvel som Jan Rørdam også har skrevet/produceret musik for navne som Lis Sørensen, Søren Sko, Maria Montell og Michael Bundesen. Siden 2004 har han også udgivet soloplader. Indtil videre er det blevet til seks, og med et syvende album på vej – ”Sange fra Skällandsö”, der udkommer den 30. april. Herfra er det iørefaldende popnummer ”Der hvor hunden ligger begravet” singleforløber.

- Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund. Som jeg synger i sangen, er den trofast og loyal - og jeg kunne tilføje fordomsfri. Den er som regel altid glad for at se sit menneske, og i mange tilfælde også alle mulige andre, og den gør sig ikke til dommer over, hvorvidt du gør tingene godt nok. Den dømmer dig ikke, men elsker dig uanset. Relationen er så enkel, ukompliceret og ren. På en måde er det jo en drømmerelation. I hvert fald er det en perfekt kontrast til den relation, vi har til andre mennesker. Vi mennesker er nemlig virkelig gode til at komplicere den relation, vi har til hinanden, fortæller Jan Rørdam, der ikke har boet sammen med en hund siden han trådte sine barnesko i barndomshjemmet i Lyngby.

Først havde familien Rørdam boxeren Lucky og siden gravhunden Rikke. I tiden med Rikke samlede Jan blandt andet på glaskugler, og det skete jævnligt, at et par af dem forsvandt ind under sofaen. Rikke var så lille, at hun kunne mase sig ind alle steder. To gange resulterede det i, at Rikke fandt en glaskugle og slugte den. Det kostede hver gang Rikke en tur på operationsbordet for at få kuglen opereret ud – og familien Rørdam en tårnhøj dyrlægeregning. Jans lillesøster var 3-4 år gammel, da hun fik konstateret astma og kraftig allergi overfor hunde. Det gjorde desværre, at familien måtte skille sig af med Rikke, hvad der var en stor sorg for dem.

 

Et pawsome cast

Musikvideoen til ”Der hvor hunden ligger begravet” er indspillet under coronaen i Jans studie på Nørrebro. Inspirationen til videoen har Jan hentet fra billedsiden til Paul Simons kæmpe hit ”Call Me Al”, hvor Paul Simon og Chevy Chase kommer ind i et rum, sætter sig på to stole og derfra sker der ting og sager. I Jans video er den ene stol dog skiftet ud med en hundekurv og Chase er erstattet af fem hunde. Fem lækre hunde med hver sin unikke personlighed og karakter. Alle venligst udlånt af Jans venner og familie.

Både Manse, Obi, Spilop, Frynse og Molly opførte sig eksemplarisk under optagelserne, hvilket kom lidt bag på Jan, der havde set væltede kamerastativer og kaos for sig.

 

Alle mine sange handler om kærlighed og relationer i forskellige afskygninger. Det er nok årsagen til, at jeg har brugt hunden som metafor i sangen, da langt de fleste netop har en meget stærk relation til deres hund.

 

Selvom Jan skulle vaske hænder hele tiden, skifte tøj efter optagelser og at han - til trods for indtag af antihistaminer – fik heftige nyseanfald om aftenen, da han kom hjem, hyggede han sig helt vildt under optagelserne med hundene. Det kostede dog i godbidder til de fem firbenede musikvideostjerner.

- Jeg måtte lokke ret meget med godbidder, så mange af optagelserne havde godbidder i sig. Dem var jeg ikke interesseret i have med, så der fulgte et større arbejde med at klippe alle de sekvenser ud. Jeg vil jo hellere have, at det ser ud som om, at hundene er helt vilde med mig og at de ikke bliver lokket til det, griner Jan.

Læs også

Verdens første hundesang

26-11-2020 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Firmaet Tails.com har udgivet en sang, som er specielt til hunde. Sangen indeholder lyde, som hunde elsker

Premiere: Nyt nummer fra Joachim Knop med hund

15-05-2020 08:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På hunden.dk har vi fået lov at være de første til at dele videoen til Joachim Knops nye single, På den vej, hvor du bor. I videoen optræder Joachims hund, Molly, i en meget afslappet rolle. Du kan læse mere om Joachim og Molly i juninummeret af HUNDEN

Lækker musik fra hundeglad kunstner

21-04-2020 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anmelderne er nærmest faldet ned af stolene over Fiona Apples nye album. Sangeren er kendt for at være glad for hunde, og de spiller da også en rolle på det nye album

Foredrag om arvelige hudlidelser

15-04-2012 08:10, af Tine Luther
Arvelige lidelser som allergi og hårsækmide-infektion er blandt de mest almindelige hudsygdomme hos hunde. Onsdag den 9. maj holder Lene Boysen kursus for hundeejere, der vil lære mere om arvelige sygdomme i særlig grad om, hvordan disse behandles og håndteres på sigt.

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Atjuuu! Også hunde får pollenallergi

21-05-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Agria Dyreforsikring hører man om mange allergiramte hunde. De bliver testet hos dyrlægen, og en del af dem er “kun” allergiske over for pollen – præcis som mennesker

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

Viden om allergi

28-05-2011 09:14, af Tine Luther
En sammenslutning af dyrlæger med interesse for hudsygdomme hos kæledyr har skabt hjemmesiden www.dven.dk. Her findes også en sektion til hundeejere. Omdrejningspunktet er forskellige allergiformer hos hunde.

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Tre tegn på allergi

19-03-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Kender du de mest almindelige tegn på allergi hos hunde?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Viggo er død

22-09-2022 13:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle hunde er noget ganske særligt, og Viggo er en af dem, mange sikkert har haft et forhold til

Dansk perdiguero de burgos har skrevet historie

25-09-2022 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dagens vindere i Ballerup

25-09-2022 16:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du en oversigt over dagens vindere i Store Ring

Billeder fra Ballerup er online

27-09-2022 09:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du se alle billederne fra Ballerup og måske også købe et enkelt eller 50

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

1. oktober må hunden være løs på stranden

26-09-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra den 1. oktober må hunde igen gå uden snor på de danske strande. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man aldrig slipper hunden løs, hvis man ikke har fuld kontrol over den

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

VM for schæferhunde i Randers 2022

10-11-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Til næste år tager Randers igen imod verdenseliten blandt schæferhunde, da den kronjyske hovedstad endnu engang bliver vært for VM