Lidt gemt af vejen, i den fjerneste ende af Ballerup idrætsanlæg var mange rally-entusiaster samlet for at konkurrere om at blive Årets Hund. Men placeringen var ikke noget problem for rallyfolket, som bl.a. er kendt for at skabe god stemning uden for ringen, at være gode tilskuere, som glæder sig på andres vegne, og støtter og trøster, hvis der er brug for det.
Lørdagens prøver blev afholdt i to ringe pga. det store deltagertal, og det var den 12. og sidste, der kvalificerede til finalen i Årets Hund i rally 2017, som blev afholdt søndag. Det var perfekt prøvevejr, og selv om græsset var lidt fugtigt, så der blev lidt smattet i løbet af dagen, blev det taget med godt humør.
Mange af de kvalificerede til finalen søndag var med lørdag, for at pudse formen af, for at forbedre deres stilling eller bare fordi de, ikke kunne lade være. Nogle få havde mulighed for at kvalificere sig til finalen på dagen, og det lykkedes for Bettina Quvang Jørgensen med Beagle Red Baron Like Galaxy, til hendes store glæde og overraskelse. Hun anede ikke selv, at hun havde muligheden, og jeg fortalte det først, efter at hun havde været oppe!
Søndagens konkurrencer
Søndag var der to prøver. Først og fremmest finalen i Årets Hund 2017, men også en prøve, der var første af 12 kvalifikationsprøve til Årets Hund i rally 2018, med finale 3. november 2018 i Herning.
Finalerne i Årets Hund er noget ganske særligt. Det er naturligvis én præstation i sig selv at kvalificere sig, når kun de bedste 10 i hver klasse (15 i championklasse) bliver inviteret. Men at vinde klassen er noget helt specielt, som alle rallyudøvere drømmer om.
Finalen dømmes af to dommere uafhængigt af hinanden. Til finalen havde vi inviteret Pia Johnsen og Johanna Allanach, og de havde i dagens anledning iklædt sig festtøj herunder farvestrålende parykker. Det løftede stemningen skal jeg love for!
Det er krævende at være dommer: Der er mange detaljer at holde øje med, og man kort tid til at foretage vurderingen, inden ekvipagen er videre på banen. Derfor har vi valgt at have to dommere, og det officielle resultat er gennemsnittet af de to bedømmelser.
Rækkefølgen for finalerne var championklasse (14 deltagere), ekspertklasse (10), øvet klasse (10), juniorklasse (3) og begynderklasse (9).
Johanna havde designet championbanen, og den var som en finalebane bør være: i den svære ende og med forskellige finurligheder. Der var bl.a. et dobbeltspring ud mod dommerteltet. Der var en dåse makrel, som blev åbnet og lagt i en plasticbøtte, og hurtigt blev fjernet fra sekretærteltet, fordi det stank – det var en af fristelserne i fristende 8-tal. Bestemt en bane, der var en finale værdig.
Udfordringerne blev taget med godt humør af deltagerne, der blev klappet af alle deltagere (lidt trægt i starten, men heldigvis bedre efterhånden), og det kørte bare efter en snor.
Jeg oplevede en ualmindelig god stemning omkring ringen, der blev taget hensyn, ønsket held og lykke, dømt med, kommenteret og diskuteret.
Præmieoverrækkelsen var lagt til sidst – efter at alle klasser var gennemført – så spændingen var stor til det sidste.
Lidt tidmæssigt forskudt fra finaleringen var der en officiel rallyprøve fordelt på to ringe, igen pga. det store deltagerantal, i den ene dømte Annette Klink Dalgaard begynder, champion og ekspert, i den anden dømte Anita Jakobsson øvet klasse.
Jeg fik ikke set alle finalehundene, men ud fra de tilbagemeldinger jeg fik, var der stor tilfredshed med de ikke helt lette baner, og der var masser af flot førerarbejde. Selvfølgelig var der nogen, der ikke præsterede så godt, som de havde håbet, men sådan er det at være til finale.
Dommerne hyggede sig gevaldigt og de beholdt standhaftigt deres festtøj og ikke mindst parykker på, selv om det blev ret varmt op ad dagen.
Jeanette Hvid Damm var sekretær for Årets Hund og vi opgjorde sammen finaleresultaterne, regnede gennemsnit ud, point til konkurrencen og dobbelttjekkede og tripletjekkede. Så vi var 110 % sikre på, at alle placeringer var korrekte. Vi kunne se, at der skete flere større forskydninger i stillingen på baggrund af finaleresultaterne. Og det gør en finale ekstra sjov, at den ikke er forudsigelig.
Præmieoverrækkelsen var festlig og med flotte rosetter til alle deltagere. Jeg havde fornøjelsen at præsentere de fem vindere i Store Ring, de kan ses her. Jeg synes jeg skal nævne, at de Bornholmske deltagere igen brillerede. Kimmie Westh Wolsted vandt juniorklassen og blev også nr. 2 og 3 – hun er kun 12 år! Kimmies mor Ditte Maria Wolsted vandt ekspertklassen med Pepsi, som for tredje gang vandt Årets Hund. Annette B. Olesen med Embla vandt Årets Hund for fjerde år i træk.
Lad mig slutte med at fremhæve, at jeg især glædede mig over den gode stemning hele weekenden, den gode sportsånd og over at de småting, der skete på dagene, blev klaret med godt humør.
/Skrevet af: Paul Lysholdt, formand for DKK’s rallyudvalg
Det var et smukt øjeblik og der var fart på, da Årets Hund løb gennem Store Ring i Herning Messecenter ved årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show.
Shiba Inu racen er ikke typisk at finde på podierne rundt om på Europa's hundeudstillinger, men den 3.-5. november brillierede hanhunden Ai-We-Sed-So NeverEnding Story alligevel i Dortmund.
Under årets største udstilling i Herning var der stande i alle afskygninger. Mange af dem tilbød behandlinger til din hund, så som kiropraktik, massage, osteopati eller kranio sakral terapi.
Det blev en dansk irsk setter, som vandt BIS på Bornholm denne søndag. En helt fantastisk oplevelse for ejerne Camilla og Nana Strüwing, som vinder BIS for første gang.
Årets første BIS blev svensk, da sejren gik til gravhunden Örnbergets Eagle Eye, der aldrig har deltaget i en udstilling før
Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden
Et stort skulderklap til DKK og udstillingsafdelingens store arbejde
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet