Formandens beretning fra Årets hunde i rally 2017

28-09-2017 09:11, af Paul Lysholdt

I weekenden 23.-24. september, samtidig med DKK’s internationale udstilling, blev der afholdt et stort rallyarrangement, hvor også årets hunde i rally 2017 blev hædret

Copyright Ridehesten.com

Lidt gemt af vejen, i den fjerneste ende af Ballerup idrætsanlæg var mange rally-entusiaster samlet for at konkurrere om at blive Årets Hund. Men placeringen var ikke noget problem for rallyfolket, som bl.a. er kendt for at skabe god stemning uden for ringen, at være gode tilskuere, som glæder sig på andres vegne, og støtter og trøster, hvis der er brug for det.

Lørdagens prøver blev afholdt i to ringe pga. det store deltagertal, og det var den 12. og sidste, der kvalificerede til finalen i Årets Hund i rally 2017, som blev afholdt søndag. Det var perfekt prøvevejr, og selv om græsset var lidt fugtigt, så der blev lidt smattet i løbet af dagen, blev det taget med godt humør.

Mange af de kvalificerede til finalen søndag var med lørdag, for at pudse formen af, for at forbedre deres stilling eller bare fordi de, ikke kunne lade være. Nogle få havde mulighed for at kvalificere sig til finalen på dagen, og det lykkedes for Bettina Quvang Jørgensen med Beagle Red Baron Like Galaxy, til hendes store glæde og overraskelse. Hun anede ikke selv, at hun havde muligheden, og jeg fortalte det først, efter at hun havde været oppe!

Søndagens konkurrencer
Søndag var der to prøver. Først og fremmest finalen i Årets Hund 2017, men også en prøve, der var første af 12 kvalifikationsprøve til Årets Hund i rally 2018, med finale 3. november 2018 i Herning.

Finalerne i Årets Hund er noget ganske særligt. Det er naturligvis én præstation i sig selv at kvalificere sig, når kun de bedste 10 i hver klasse (15 i championklasse) bliver inviteret. Men at vinde klassen er noget helt specielt, som alle rallyudøvere drømmer om.

Finalen dømmes af to dommere uafhængigt af hinanden. Til finalen havde vi inviteret Pia Johnsen og Johanna Allanach, og de havde i dagens anledning iklædt sig festtøj herunder farvestrålende parykker. Det løftede stemningen skal jeg love for!

Det er krævende at være dommer: Der er mange detaljer at holde øje med, og man kort tid til at foretage vurderingen, inden ekvipagen er videre på banen. Derfor har vi valgt at have to dommere, og det officielle resultat er gennemsnittet af de to bedømmelser.

Rækkefølgen for finalerne var championklasse (14 deltagere), ekspertklasse (10), øvet klasse (10), juniorklasse (3) og begynderklasse (9).

Johanna havde designet championbanen, og den var som en finalebane bør være: i den svære ende og med forskellige finurligheder. Der var bl.a. et dobbeltspring ud mod dommerteltet. Der var en dåse makrel, som blev åbnet og lagt i en plasticbøtte, og hurtigt blev fjernet fra sekretærteltet, fordi det stank – det var en af fristelserne i fristende 8-tal. Bestemt en bane, der var en finale værdig.

Udfordringerne blev taget med godt humør af deltagerne, der blev klappet af alle deltagere (lidt trægt i starten, men heldigvis bedre efterhånden), og det kørte bare efter en snor.

Jeg oplevede en ualmindelig god stemning omkring ringen, der blev taget hensyn, ønsket held og lykke, dømt med, kommenteret og diskuteret.

Præmieoverrækkelsen var lagt til sidst – efter at alle klasser var gennemført – så spændingen var stor til det sidste.

Lidt tidmæssigt forskudt fra finaleringen var der en officiel rallyprøve fordelt på to ringe, igen pga. det store deltagerantal, i den ene dømte Annette Klink Dalgaard begynder, champion og ekspert, i den anden dømte Anita Jakobsson øvet klasse.

Jeg fik ikke set alle finalehundene, men ud fra de tilbagemeldinger jeg fik, var der stor tilfredshed med de ikke helt lette baner, og der var masser af flot førerarbejde. Selvfølgelig var der nogen, der ikke præsterede så godt, som de havde håbet, men sådan er det at være til finale.

Dommerne hyggede sig gevaldigt og de beholdt standhaftigt deres festtøj og ikke mindst parykker på, selv om det blev ret varmt op ad dagen.

Jeanette Hvid Damm var sekretær for Årets Hund og vi opgjorde sammen finaleresultaterne, regnede gennemsnit ud, point til konkurrencen og dobbelttjekkede og tripletjekkede. Så vi var 110 % sikre på, at alle placeringer var korrekte. Vi kunne se, at der skete flere større forskydninger i stillingen på baggrund af finaleresultaterne. Og det gør en finale ekstra sjov, at den ikke er forudsigelig.

Præmieoverrækkelsen var festlig og med flotte rosetter til alle deltagere. Jeg havde fornøjelsen at præsentere de fem vindere i Store Ring, de kan ses her. Jeg synes jeg skal nævne, at de Bornholmske deltagere igen brillerede. Kimmie Westh Wolsted vandt juniorklassen og blev også nr. 2 og 3 – hun er kun 12 år! Kimmies mor Ditte Maria Wolsted vandt ekspertklassen med Pepsi, som for tredje gang vandt Årets Hund. Annette B. Olesen med Embla vandt Årets Hund for fjerde år i træk.

Lad mig slutte med at fremhæve, at jeg især glædede mig over den gode stemning hele weekenden, den gode sportsånd og over at de småting, der skete på dagene, blev klaret med godt humør.

/Skrevet af: Paul Lysholdt, formand for DKK’s rallyudvalg

Læs også

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Danske hunde på podiet i Slovakiet

07-03-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Under Nitra Dog Show i Slovakiet blev det danske flag vist frem, da to danskopdrættede juniorhunde snuppede podieplaceringer i Store Ring alle tre dage. 

Her er årsvinderne

14-11-2021 18:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er udstillingssæsonen slut, og årsvinderne er blevet fejret. Her får du et overblik og en lille kommentar fra alle vinderne

Hvordan får vi flest muligt sunde DKK-hunde?

05-11-2011 18:36, af Tine Luther
Målet er, at vi sammen skal forsøge at finde den vej, som fremadrettet fører til de fleste gode hundeliv!

Særordning vedrørende opnåelse af titlen Dansk Juniorchampion – DKJUCH

17-04-2020 11:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub hjælper nu de mange hundeejere, der har problemer med at opnå titlen Dansk Juniorchampion grundet coronakrisen

Den engelske springer spaniel sprang til tops!

12-02-2012 18:30, af Maria Schacht
Årets første internationale udstilling arrangeret af DKK er nu vel overstået, og fine resultater er opnået.

Nu kommer majnummeret af HUNDEN

18-05-2022 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet forår og dermed også tid til et dejligt forårsnummer af HUNDEN. 

Reager på tvivlsomme trænere

26-01-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden

Store Rings stemning

21-09-2019 18:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Første dag i Ballerup er slut. En fantastisk dag, men også en dag, der udstillede den manglende stemning i Store Ring

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.