Lidt gemt af vejen, i den fjerneste ende af Ballerup idrætsanlæg var mange rally-entusiaster samlet for at konkurrere om at blive Årets Hund. Men placeringen var ikke noget problem for rallyfolket, som bl.a. er kendt for at skabe god stemning uden for ringen, at være gode tilskuere, som glæder sig på andres vegne, og støtter og trøster, hvis der er brug for det.
Lørdagens prøver blev afholdt i to ringe pga. det store deltagertal, og det var den 12. og sidste, der kvalificerede til finalen i Årets Hund i rally 2017, som blev afholdt søndag. Det var perfekt prøvevejr, og selv om græsset var lidt fugtigt, så der blev lidt smattet i løbet af dagen, blev det taget med godt humør.
Mange af de kvalificerede til finalen søndag var med lørdag, for at pudse formen af, for at forbedre deres stilling eller bare fordi de, ikke kunne lade være. Nogle få havde mulighed for at kvalificere sig til finalen på dagen, og det lykkedes for Bettina Quvang Jørgensen med Beagle Red Baron Like Galaxy, til hendes store glæde og overraskelse. Hun anede ikke selv, at hun havde muligheden, og jeg fortalte det først, efter at hun havde været oppe!
Søndagens konkurrencer
Søndag var der to prøver. Først og fremmest finalen i Årets Hund 2017, men også en prøve, der var første af 12 kvalifikationsprøve til Årets Hund i rally 2018, med finale 3. november 2018 i Herning.
Finalerne i Årets Hund er noget ganske særligt. Det er naturligvis én præstation i sig selv at kvalificere sig, når kun de bedste 10 i hver klasse (15 i championklasse) bliver inviteret. Men at vinde klassen er noget helt specielt, som alle rallyudøvere drømmer om.
Finalen dømmes af to dommere uafhængigt af hinanden. Til finalen havde vi inviteret Pia Johnsen og Johanna Allanach, og de havde i dagens anledning iklædt sig festtøj herunder farvestrålende parykker. Det løftede stemningen skal jeg love for!
Det er krævende at være dommer: Der er mange detaljer at holde øje med, og man kort tid til at foretage vurderingen, inden ekvipagen er videre på banen. Derfor har vi valgt at have to dommere, og det officielle resultat er gennemsnittet af de to bedømmelser.
Rækkefølgen for finalerne var championklasse (14 deltagere), ekspertklasse (10), øvet klasse (10), juniorklasse (3) og begynderklasse (9).
Johanna havde designet championbanen, og den var som en finalebane bør være: i den svære ende og med forskellige finurligheder. Der var bl.a. et dobbeltspring ud mod dommerteltet. Der var en dåse makrel, som blev åbnet og lagt i en plasticbøtte, og hurtigt blev fjernet fra sekretærteltet, fordi det stank – det var en af fristelserne i fristende 8-tal. Bestemt en bane, der var en finale værdig.
Udfordringerne blev taget med godt humør af deltagerne, der blev klappet af alle deltagere (lidt trægt i starten, men heldigvis bedre efterhånden), og det kørte bare efter en snor.
Jeg oplevede en ualmindelig god stemning omkring ringen, der blev taget hensyn, ønsket held og lykke, dømt med, kommenteret og diskuteret.
Præmieoverrækkelsen var lagt til sidst – efter at alle klasser var gennemført – så spændingen var stor til det sidste.
Lidt tidmæssigt forskudt fra finaleringen var der en officiel rallyprøve fordelt på to ringe, igen pga. det store deltagerantal, i den ene dømte Annette Klink Dalgaard begynder, champion og ekspert, i den anden dømte Anita Jakobsson øvet klasse.
Jeg fik ikke set alle finalehundene, men ud fra de tilbagemeldinger jeg fik, var der stor tilfredshed med de ikke helt lette baner, og der var masser af flot førerarbejde. Selvfølgelig var der nogen, der ikke præsterede så godt, som de havde håbet, men sådan er det at være til finale.
Dommerne hyggede sig gevaldigt og de beholdt standhaftigt deres festtøj og ikke mindst parykker på, selv om det blev ret varmt op ad dagen.
Jeanette Hvid Damm var sekretær for Årets Hund og vi opgjorde sammen finaleresultaterne, regnede gennemsnit ud, point til konkurrencen og dobbelttjekkede og tripletjekkede. Så vi var 110 % sikre på, at alle placeringer var korrekte. Vi kunne se, at der skete flere større forskydninger i stillingen på baggrund af finaleresultaterne. Og det gør en finale ekstra sjov, at den ikke er forudsigelig.
Præmieoverrækkelsen var festlig og med flotte rosetter til alle deltagere. Jeg havde fornøjelsen at præsentere de fem vindere i Store Ring, de kan ses her. Jeg synes jeg skal nævne, at de Bornholmske deltagere igen brillerede. Kimmie Westh Wolsted vandt juniorklassen og blev også nr. 2 og 3 – hun er kun 12 år! Kimmies mor Ditte Maria Wolsted vandt ekspertklassen med Pepsi, som for tredje gang vandt Årets Hund. Annette B. Olesen med Embla vandt Årets Hund for fjerde år i træk.
Lad mig slutte med at fremhæve, at jeg især glædede mig over den gode stemning hele weekenden, den gode sportsånd og over at de småting, der skete på dagene, blev klaret med godt humør.
/Skrevet af: Paul Lysholdt, formand for DKK’s rallyudvalg
Når DKK Kreds 1 inviterer til Bakkeskue på Kristi Himmelfartsdag for 35. gang venter en dag fuld af smil, svingende haler og nye tiltag, der hylder fællesskab og mangfoldighed i hundeverdenen.
Når European Dog Show åbner i morgen i Tjekkiet, bliver det med tusindvis af håbefulde deltagere og hunde fra hele kontinentet. Danske udstillere er naturligvis også med, og hunden.dk vil meget gerne høre jeres historier fra Brno.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.
Udstillerne indtog Roskilde i god tid forud for weekendens DKK-udstillinger. De første ankom allerede ved middagstid fredag for at sikre sig de bedste pladser og gøre klar til et par dage med fællesskab og hundeglæde.
Efter en måneds pause kommer HUNDEN nu igen. Her er lidt om, hvad du kan glæde dig til
I dag fylder Incy 13 og et halvt år. Hun tilhører en sjælden race i Danmark og er en af de sidste lovlige hunde i racen
For anden dag i træk blev BIS-vinderen i Roskilde fundet i gruppe fem, da den store alaskan malamute Falgreens Autumn Storm tog sejren lørdag
Tina Bjørslev og Camagis Vilas er debutanter i DM. Vilas viste dog ingen nerver, da han løb sit livs bedste løb i lydighed klasse 1
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse