Alpenländische Dachsbracke - ny – ”gammel” schweisshunderace i Danmark

19-11-2021 12:41, af Katrine Jeppesen, DKK

Hund nummer 25.000 registreret i DKK i 2021 er en Alpenländische Dachsbracke - en i Danmark stort set ukendt hunderace. Racen stammer fra Østrig og er allerede siden 1932 i Østrig anerkendt som schweisshund(eftersøgningshund til opsporing af anskudt eller påkørt vildt).

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Alpenländische Dachsbracke anerkendes i 1991 af FCI som den tredje schweisshund efter Hanoveransk schweisshund og Bayersk bjergschweisshund. I Tyskland, der er det næststørste land for racen, avles der omkring 100 hvalpe om året, der udelukkende sælges til jægere og schweisshundeførere.

På grund af sin relativt mindre størrelse har racen lettere ved at stille hjortevildt og vildsvin, da den mindre hund af vildtet ikke opfattes som en så stor fare som f.eks. en tysk ruhåret hønsehund eller en stor labrador, der ofte anvendes som schweisshunde i Danmark. Schweisshundeføreren, der fører en Alpenländische  Dachsbracke, kan derfor hurtigere komme til skud på et stykke anskudt eller påkørt stykke vildt, der er i stand til at tage flugten. Racen trækker også uden videre mindre vildt som råvildt og mindre vildsvin ned og holder det, til føreren kommer eller kvæler det.

Racen anvendes også i nogen udstrækning som støver efter hare og ræv, men kan sagtens drive med større hjortevildt og vildsvin. Racen føres ofte af schweisshundeførere, skovfogeder eller professionelle jægere i Østrig og Tyskland. Racen anvendes også i Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Polen, Sverige og Norge. Der er sågar solgt hunde til USA. Ejer fik kun lov til at købe hvalpen, fordi han havde en ambition om at bruge hunden som professionel schweisshundefører i Danmark.

 

Generel beskrivelse

Kortbenet, kraftig jagthund med robust, stærk knoglebygning af kroppen, tæt hårlag og fast muskulatur. Skulderhøjde mellem 34-42 cm. Racen forekommer i to farvevarianter – hjortrød eller sort/brun, hvor hjortrød er den hyppigst forekommende.

 

Temperament

Racen er kendetegnet ved sit omgængelige, rolige og tålmodige temperament, der bl.a. gør den til en meget vedholdende sporhund uanset om sporet er 8 eller 24 timer gammelt, 200 meter eller 1500 meter langt. Racen er meget glad for mennesker også børn og knytter sig tæt til sin familie, men det er en brugshund, der optimalt skal med på reviret dagligt og bruges meget. Indendørs er den rolig og venter på, at den skal bruges. Racen er relativt vagtsom overfor ejers hus og bil, ligesom den passer på det fundne vildt om nødvendigt. Racen kræver en fører med god indfølingsevne og tid til hunden. Det er ikke en hund, der skal stå i en løbegård altid!

 

Motivation for lige netop denne race

Ejeren, der har importeret hunden som en 8 ugers hvalp fra Brandenburg i Tyskland, har valgt lige netop denne race, da han dels er passioneret riffeljæger og altid har sin hund med på riffeljagt og dels har en ambition om at blive registreret schweisshundefører i Nordvest Sjælland, hvor der ikke er så mange registrerede schweisshunde. Unghunden er nu 9½ måned og med sine 14 kilo, kan den uden videre tages med op i et jagttårn og kan sagtens forholde sig stille selv ved synligt vildt.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hunden er let at træne og meget glad for sporarbejde, der ud over almindelig lydighed er den disciplin, der trænes flere gange ugentligt. Efter bestået 3 timers 400 meter schweissprøve, gik hunden først et 5½ timers gammelt spor og derefter et overnatningsspor med 17 timers liggetid, og det klarede Fie vom Döllnfliess, som hunden hedder, uden problemer, så næste mål er 20 timers 400 meter spor, så snart det kan lade sig gøre.

Racen og Fie har på alle måder levet op til de forventninger, vi havde til en brugs- og familiehund, så vi glæder os til at arbejde videre med og leve sammen med Fie ?? – udtaler ejer og fører Axel Arentoft.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Retssagen i Randers: Pludselig skiftede stemningen

03-02-2023 19:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fortsatte retssagen i Randers, hvor en mand og en kvinde blandt andet er tiltalt for at sælge hunde uden tilladelse. Vi var med i retssalen

Studie: Aggressivitet er ikke alene tillært eller genetisk bestemt

30-01-2023 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Brasilianske forskere har undersøgt, hvad der ligger til grund for hundes adfærd. Forskerne blev ikke overraskede over resultatet

Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Leo er i bedring og ønsker sig en grand danois

31-01-2023 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt