Førerhunde og deres brugere

17-10-2015 12:35, af Tine Luther
HUNDEN.dk har tidligere bragt nyheder om heltemodige eller afviste førerhunde, og nu vil vi fortælle om dagligdagen med og for en førerhund samt andre generelle oplysninger om førerhunde og deres brugere.
Copyright Ridehesten.com

Hvalpetiden Den kommende førerhund bor hos en værtsfamilie et års tid. Her bliver den trænet i at kunne være alene hjemme, komme når man kalder, og i at gå pænt i snor. Det er vigtige ting, hvalpen skal kunne. Derudover skal den være sød og imødekommende, rolig og have en normal tilgang til tingene og må ikke være bange for støj eller uforudsete situationer, og den må naturligvis ikke være aggressiv. Træningen Når Dansk Blindesamfund overtager hunden, bliver den testet af en instruktør. Findes den egnet, begynder træningen, der varer i ca. 5 mdr. I denne periode bor den hos instruktøren. Træningen kan begynde, når hunden er mellem 11 måneder og to år. De hunde, der hyppigst bruges, er retrievere og schæferhunde. Udplaceringen Når førerhunden er uddannet, skal den udplaceres hos den blinde. De får et 20-timers kursus sammen med den instruktør, hunden kender. Derefter bor hunden hos den blinde eller stærkt svagtseende. Dansk Blindesamfund har foretaget en meget grundig vurdering af, om den personen er egnet til at have førerhund. Kommunen bevilger en førerhund, og Dansk Blindesamfund søger på Førerhundebrugerens vegne om at få den bevilget. Brugeren skal være mobil, for at han eller hun kan få glæde af hunden. Førerhundens og brugerens arbejde Det er et samarbejde mellem førerhund og bruger. Hunden skal kende en række retningsbestemte kommandoer, lede den synshandikappede ned ad trapper, ind ad døre og uden om forhindringer. Når brugeren går med hunden i bøjle, er den på arbejde og bør ikke forstyrres. Førerhunden kan ikke se forskel på rødt og grønt eller vurdere afstanden til en bil. Antal Der uddannes 30-35 førerhunde om året, og der er konstant ca. 260 personer, der har en førerhund. Der er omkring 25.000 blinde eller stærkt svagsynede i Danmark. Hvert år mister henved 2.400 danskere synet. Kilde: Dansk Blindesamfund /Lotte Nygaard

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse