Fedtknuder, som også kaldes for lipomer, er en samling af fedtceller, der vokser og danner en tydeligt afgrænset knude. Ofte dannes disse fedtknuder i bindevævet under huden, men kan opstå rigtigt mange forskellige steder i kroppen. Knuderne kan variere i størrelse, og kan spænde fra under en centimeter i diameter til meget store knuder.
En velafgrænset knude
Ligger fedtknuden under huden, vil den typisk ses som en større eller mindre hævelse. Rører man ved den, vil den føles som en glat og velafgrænset knude, som kan skubbes lidt frem og tilbage under huden. Knuden bør ikke være varm, øm eller have sår på overfalden.
Kan være til gene for hunden
I mange tilfælde vil hunden ikke have nogle symptomer som følge af fedtknuden. Hvis knuden har en placering eller en størrelse, der begrænser hundens bevægelse, eller hvor den trykker på vigtige strukturer, kan der dog ses forskellige symptomer. Dette kan for eksempel være hvis hundens bevægelighed er begrænset af knuden, eller at hunden virker generet af den.
Det er vigtigt at få knuden tjekket
Fedtknuder er i sig selv ufarlige, men er de til gene for hunden som følge af placering eller størrelse, kan man vælge af fjerne dem med en operation.
Det er dog vigtigt altid at få undersøgt hunden, hvis du finder en knude. Det skyldes at flere alvorlige og behandlingskrævende kræftformer, kan ligne fedtknuder. Ved at tage en vævsprøve ud fra knuden, og undersøge hvilke celler den er dannet af, kan man afgøre, hvorvidt det er en fedtknude eller ej.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Boji er en hjemløs tyrkisk hund, der i stor stil benytter sig af Istanbuls offentlige transportmuligheder
På trods af utallige opfordringer i alle mulige medier, er det ikke alle, der har forstået pointen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?