European Open i Agility kommer til Danmark

06-04-2020 11:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Open i agility er en af verdens mest prestigefyldte internationale agility-konkurrencer. I 2023 afholdes European Open for første gang på dansk jord

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Open blev første gang afholdt i Østrig i 2002 som et uofficielt europamesterskab, men afholdes i dag som officielt FCI-mesterskab.

I dag er European Open niveaumæssigt på højde med – og deltagermæssigt endda endnu større – end det officielle FCI-VM.

Ligesom ved VM forventes der deltagelse af ca. 35-40 forskellige nationer fra hele verden, der alle inviteres til at tilmelde et udvidet landshold på op til 28 ekvipager.

Alt i alt forventer vi, at flere end 800 deltagere vil konkurrere i løbet af de tre konkurrencedage, hvor selve mesterskabet afvikles, mens hele eventen vil strække sig over seks dage - fra ankomst over dyrlægekontrol og træning til finalerne er afviklet og stævnedeltagerne er afrejst.

 

Dansk agility på verdenskortet
– Vi er stolte af, at Danmark har fået tildelt værtsskabet for det prestigefulde FCI European Open i agility i 2023, fortæller formand for DKK´s agilityudvalg, Allan Hansen.

– EO´23 er kun det andet store FCI-Agilitymesterskab, vi afholder i Danmark; Vi var heldige at få lov til at afholde VM tilbage i 1997, og det kommende arrangement bliver forhåbentlig ikke det sidste,  siger han.

I 2018 kunne agilitysporten fejre sin 40-årsdag; verdens allerførste agility-konkurrence blev afholdt i forbindelse med Crufts i England i 1978, men sporten, som hentede sin inspiration i hesteverdenen, har siden da udviklet sig til en grænseoverskridende hundeaktivitet.

– For dansk agility betyder det, at vi igen kommer på kortet som arrangører af et officielt FCI-mesterskab i agility og ikke kun nyder godt af alle de andres hårde arbejde. Samtidig viser det, at vi – trods vores lands begrænsede størrelse – er et land der kan samle os om sådan et stort event, og at vores formåen faktisk rækker hertil. Vi får desuden markeret vores danske dommere, to hoveddommere og fire assist-dommere, og alle seks kommer ud i verden og viser, hvad DKK står for, forklarer Allan Hansen.

 

Unikt samarbejde gør drømmen til virkelighed
Allan Hansen fortæller, at DKK´s agilityudvalg igennem flere år har arbejdet med ideen om på ny at afholde et officielt FCI-mesterskab i Danmark, og at udvalget både har haft VM og EO i sit synsfelt.

– Men da vi altid konkurrerer indendørs til VM, kræver afholdelse af et VM haller af en vis størrelse, og da det ikke så ud til at være muligt at arrangere ud fra den præmis, besluttede vi os for at gå målrettet efter European Open, forklarer han.

– At afholde et European Open i Danmark har vi derfor arbejdet hen imod siden sommeren 2018. Ideen blev faktisk født under en hyggesnak over en kop kaffe for halvandet år siden under EO i Østrig. Poul Lerche fra Kvistgård Agility Forening (KAF) var helt med på ideen, og så begyndte det for alvor at tage fart.

I foråret 2019 holdt DKK´s agilityudvalg og KAF et indledende møde, og i forlængelse heraf påtog KAF sig opgaven med at undersøge mulige lokationer for afholdelse af et så stort arrangement, og samtidig udarbejde et forslag til budget. Forslaget blev i begyndelsen af januar 2020 forelagt for DKK´s agilityudvalg og DKK´s administration, og i fællesskab nåede man frem til en aftale, hvor Kvistgård Agility Forening som stævnearrangør er med til at gøre drømmen om et FCI-mesterskab på dansk jord til virkelighed.

– For seks måneder siden luftede jeg tanken om et EO i Danmark i FCI´s agility-komité – og vores forslag blev positivt modtaget. I januar i år indsendte DKK den officielle ansøgning, og da vi i forvejen havde hejst interesseflaget, var der ingen modkandidater, og derfor var det for FCI en uproblematisk og nem beslutning, fortæller Allan Hansen.

KAF og DKK ser frem til et supergodt samarbejde igennem de næste par år, som vi sammen vil bruge på at forberede en fantastisk international agilitybegivenhed på dansk jord, så vi i 2023 kan være helt klar til at modtage de mange deltagere fra hele verden.

Info

FAKTA: VM vs. EO

European Open adskiller sig afgørende fra FCI’s Verdensmesterskab på flere punkt
er:

• Ved European Open opfordres de deltagende nationer til at afholde et kvalifikationsforløb, der giver ALLE interesserede mulighed for at kvalificere sig.

• Som konkurrence er European Open - i modsætning til VM - åben for alle hunde, både med og uden stamtavle. Dog kræves der en FCI-anerkendt resultatbog for at deltage, da konkurrencen er et officielt FCI-arrangement.

• Ligesom ved VM er der officiel FCI-måling af hunde, dyrlægekontrol, opvarmning og ind- og udmarch samt nationer i ens holddragter m.v. Konkurrenceformen adskiller sig fra VM ved, at EO såvel individuelt som for hold afgøres i et afsluttende finaleløb, som deltagerne kvalificerer sig til via to forudgående kvalifikationsløb. I finaleløbet starter alle deltagere fra nul, og bedste hold/individuelle deltager i finaleløbet kåres efterfølgende som vinder af European Open.

Læs også

Nye regler for danmarksmesterskaberne i agility

01-11-2023 19:01, af Anne Cecilie Sohl

Sidste år ændrede agilityudvalget ved DKK reglerne for danmarksmesterskaberne til, at alle stævner i perioden første oktober til anden weekend i august talte til DM point. På den måde var der flere muligheder for at opnå point. 

Agility: Lillian Rose vinder DM igen

04-09-2022 14:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund

Ny sponsoraftale: bilister kan nu støtte Agility Landsholdet

06-07-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Agility Landsholdet har netop indgået en ny sponsoraftale med energiselskabet OK, som indebærer, at bilister kan støtte foreningen hver gang, de tanker hos OK

Se her: Billeder og video fra torsdag på EDS

18-05-2023 20:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sikke en start. En fuldstændig fantastisk dag i Herning. Her får du lidt billeder og en enkelt video fra dagen

EDS: Irsk sejr og dansk andenplads i Juniorhandling

21-05-2023 17:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er juniorhandlingfinalen på European Dog Show 2023 afgjort. En spændende konkurrence, der har strakt sig over alle fire dage er hermed slut

EDS: Smuk som et stjerneskud …

19-05-2023 08:00, af Anne Egede, www.hforhund.dk

European Dog Show 2023 og Agria Winner 2023 – set fra sofaen

QUIZ: Hvad ved du om standene på EDS

13-05-2023 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Der er over 70 stande på EDS. Vi har lavet en lille lodtrækning og fundet ti stande, som er med i denne quiz. Hvor meget ved du om standene

EDS: Europa har fået en ny ung stjerne

21-05-2023 19:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Best In Show Junior er nu afgjort, og vinderen var meget italiensk

50 år med sankt bernhard hunde

16-01-2024 10:10, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Sankt Bernhard Klub blev stiftet den 25. marts 1973. Derfor kunne klubben i 2023 fejre deres 50-års jubilæum.

EDS: Speederen i bund i Store Ring

19-05-2023 09:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lotte Höhrmann og hendes K9 Biathlon for alle crew og familie indtog fredag formiddag Store RIng til en opvisning i K9 Biathlon for alle. Det gik ikke stille for sig

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.