European Open i Agility kommer til Danmark

06-04-2020 11:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Open i agility er en af verdens mest prestigefyldte internationale agility-konkurrencer. I 2023 afholdes European Open for første gang på dansk jord

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

European Open blev første gang afholdt i Østrig i 2002 som et uofficielt europamesterskab, men afholdes i dag som officielt FCI-mesterskab.

I dag er European Open niveaumæssigt på højde med – og deltagermæssigt endda endnu større – end det officielle FCI-VM.

Ligesom ved VM forventes der deltagelse af ca. 35-40 forskellige nationer fra hele verden, der alle inviteres til at tilmelde et udvidet landshold på op til 28 ekvipager.

Alt i alt forventer vi, at flere end 800 deltagere vil konkurrere i løbet af de tre konkurrencedage, hvor selve mesterskabet afvikles, mens hele eventen vil strække sig over seks dage - fra ankomst over dyrlægekontrol og træning til finalerne er afviklet og stævnedeltagerne er afrejst.

 

Dansk agility på verdenskortet
– Vi er stolte af, at Danmark har fået tildelt værtsskabet for det prestigefulde FCI European Open i agility i 2023, fortæller formand for DKK´s agilityudvalg, Allan Hansen.

– EO´23 er kun det andet store FCI-Agilitymesterskab, vi afholder i Danmark; Vi var heldige at få lov til at afholde VM tilbage i 1997, og det kommende arrangement bliver forhåbentlig ikke det sidste,  siger han.

I 2018 kunne agilitysporten fejre sin 40-årsdag; verdens allerførste agility-konkurrence blev afholdt i forbindelse med Crufts i England i 1978, men sporten, som hentede sin inspiration i hesteverdenen, har siden da udviklet sig til en grænseoverskridende hundeaktivitet.

– For dansk agility betyder det, at vi igen kommer på kortet som arrangører af et officielt FCI-mesterskab i agility og ikke kun nyder godt af alle de andres hårde arbejde. Samtidig viser det, at vi – trods vores lands begrænsede størrelse – er et land der kan samle os om sådan et stort event, og at vores formåen faktisk rækker hertil. Vi får desuden markeret vores danske dommere, to hoveddommere og fire assist-dommere, og alle seks kommer ud i verden og viser, hvad DKK står for, forklarer Allan Hansen.

 

Unikt samarbejde gør drømmen til virkelighed
Allan Hansen fortæller, at DKK´s agilityudvalg igennem flere år har arbejdet med ideen om på ny at afholde et officielt FCI-mesterskab i Danmark, og at udvalget både har haft VM og EO i sit synsfelt.

– Men da vi altid konkurrerer indendørs til VM, kræver afholdelse af et VM haller af en vis størrelse, og da det ikke så ud til at være muligt at arrangere ud fra den præmis, besluttede vi os for at gå målrettet efter European Open, forklarer han.

– At afholde et European Open i Danmark har vi derfor arbejdet hen imod siden sommeren 2018. Ideen blev faktisk født under en hyggesnak over en kop kaffe for halvandet år siden under EO i Østrig. Poul Lerche fra Kvistgård Agility Forening (KAF) var helt med på ideen, og så begyndte det for alvor at tage fart.

I foråret 2019 holdt DKK´s agilityudvalg og KAF et indledende møde, og i forlængelse heraf påtog KAF sig opgaven med at undersøge mulige lokationer for afholdelse af et så stort arrangement, og samtidig udarbejde et forslag til budget. Forslaget blev i begyndelsen af januar 2020 forelagt for DKK´s agilityudvalg og DKK´s administration, og i fællesskab nåede man frem til en aftale, hvor Kvistgård Agility Forening som stævnearrangør er med til at gøre drømmen om et FCI-mesterskab på dansk jord til virkelighed.

– For seks måneder siden luftede jeg tanken om et EO i Danmark i FCI´s agility-komité – og vores forslag blev positivt modtaget. I januar i år indsendte DKK den officielle ansøgning, og da vi i forvejen havde hejst interesseflaget, var der ingen modkandidater, og derfor var det for FCI en uproblematisk og nem beslutning, fortæller Allan Hansen.

KAF og DKK ser frem til et supergodt samarbejde igennem de næste par år, som vi sammen vil bruge på at forberede en fantastisk international agilitybegivenhed på dansk jord, så vi i 2023 kan være helt klar til at modtage de mange deltagere fra hele verden.

Info

FAKTA: VM vs. EO

European Open adskiller sig afgørende fra FCI’s Verdensmesterskab på flere punkt
er:

• Ved European Open opfordres de deltagende nationer til at afholde et kvalifikationsforløb, der giver ALLE interesserede mulighed for at kvalificere sig.

• Som konkurrence er European Open - i modsætning til VM - åben for alle hunde, både med og uden stamtavle. Dog kræves der en FCI-anerkendt resultatbog for at deltage, da konkurrencen er et officielt FCI-arrangement.

• Ligesom ved VM er der officiel FCI-måling af hunde, dyrlægekontrol, opvarmning og ind- og udmarch samt nationer i ens holddragter m.v. Konkurrenceformen adskiller sig fra VM ved, at EO såvel individuelt som for hold afgøres i et afsluttende finaleløb, som deltagerne kvalificerer sig til via to forudgående kvalifikationsløb. I finaleløbet starter alle deltagere fra nul, og bedste hold/individuelle deltager i finaleløbet kåres efterfølgende som vinder af European Open.

Læs også

Nye regler for danmarksmesterskaberne i agility

01-11-2023 19:01, af Anne Cecilie Sohl

Sidste år ændrede agilityudvalget ved DKK reglerne for danmarksmesterskaberne til, at alle stævner i perioden første oktober til anden weekend i august talte til DM point. På den måde var der flere muligheder for at opnå point. 

Agility: Lillian Rose vinder DM igen

04-09-2022 14:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund

Ny sponsoraftale: bilister kan nu støtte Agility Landsholdet

06-07-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Agility Landsholdet har netop indgået en ny sponsoraftale med energiselskabet OK, som indebærer, at bilister kan støtte foreningen hver gang, de tanker hos OK

Dansk VM sølv

19-05-2023 17:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det danske hold i Heelwork To Music vandt en flot sølvmedalje ved VM i dogdancing i den runde hal

EDS: Læsehunde i Store Ring

20-05-2023 13:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdagens formiddagsprogram i Store RIng bød blandt andet på et spændende foredrag om læsehunde

European Dog Show 2015

04-09-2015 09:10, af Tine Luther
EDS 2015 afholdes i Oslo den 4.-6. september. Udstillingen live streames, så du kan følge med hjemmefra.

EDS: "Det gik vist godt nok"

21-05-2023 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste kender nok Nikolaj under navnet Niko og sammen med hunden Mazer. Nu har de to sammen trådt helt nye veje

Godt nytår

31-12-2022 10:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så siger vi farvel til 2022 og goddag til 2023

EDS: Danske racer i DKK European Cup Winner

20-05-2023 11:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag var der danske racer i den udstilling, der kører sideløbende for de racer, der ikke er FCI-godkendt

Jeres nytårshunde

01-01-2023 10:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så blev det 2023, og vi håber, I kom godt ind i det

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.