Dans, passion og præcision førte til sejr ved nordisk mesterskab

29-11-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.

Copyright Ridehesten.com
For anden gang i træk er Sidsel Rytcher Lauridsen og Shadow nordiske mestre i Heelwork to Music. Foto: Privat

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes border collie Littlethorn Shadow (kaldet Shadow) leverede en fejlfri præstation ved det netop overståede nordiske mesterskab i Dog Dancing, der blev afholdt i Norge. Efter intense måneder med træning og forberedelse var det en kæmpe forløsning at kunne træde op på podiets øverste trin for anden gang i træk.

Copyright Ridehesten.com
For Sidsel var det en kæmpe forløsning at kunne træde op på podiets øverste trin efter mange måneders intensiv træning. Foto: Privat

Et unikt fællesskab i konkurrenceverdenen
For Sidsel var sejren i Heelwork to Music ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing ikke bare et højdepunkt i hendes sportslige karriere, men også en påmindelse om det stærke fællesskab, der eksisterer blandt de nordiske deltagere.

– Selvom vi er konkurrenter, er vi også venner og støtter hinanden. Det var unikt i år at opleve, hvordan vi glædede os sammen og delte øjeblikkene - både de gode og de svære, fortæller Sidsel.

Den store støtte kulminerede, da Sidsel og Shadow forlod ringen efter en performance, hvor alt forløb helt perfekt. Her blev de mødt af klapsalver og oprigtig glæde fra både holdkammerater og konkurrenter fra hele Norden.

– Da vi gik ud af ringen, var det som om tiden stod stille. Alt lykkedes bare, og at mærke den glæde fra andre var en helt intens og uvirkelig oplevelse, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Selvom de også er konkurrenter, så kan de nordiske Dog Dancing-deltagere sagtens glæde sig på hinandens vegne. Foto: Privat

Shadow er en enestående dansepartner
Sidsels trofaste makker Shadow er ikke bare en dygtig konkurrencehund, men også en hund med en særlig personlighed, der gør hende helt unik.

– Shadow elsker at arbejde og presser mig til at blive bedre. Jo mere intenst det bliver, desto sjovere synes hun, det er, forklarer Sidsel og tilføjer, at Shadow skiller sig ud ved sin simple tilgang til træningen og sin evne til at forstå, hvornår det virkelig gælder.

For Sidsel handler samarbejdet med Shadow om mere end bare resultater. Det handler også om glæde og trivsel, og hun prioriterer altid Shadows behov og motivation højt.

– Jeg kigger altid på hende og tager udgangspunkt i, hvor hun er. Ingen træning er bedre end dårlig træning, og det er jeg tro mod, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Der er fuld fokus, når Sidsel og Shadow er i ringen. Foto: Regine Jensen

Fra hestepige til Dog Dancing-mester
Vejen ind i sporten begyndte ved et tilfælde for Sidsel. Hun var tidligere hestepige og gymnast, men faldt over en artikel om Dog Dancing i DKK’s medlemsmagasin HUNDEN. Her opdagede hun hurtigt, at sporten kombinerede alt det, hun brændte for; musik, kropslighed og samarbejdet med dyr.

– Jeg blev fanget af muligheden for at bruge min musikforståelse og kropslighed sammen med min hund. Jeg vidste fra første øjeblik, at det her var sporten for mig, fortæller hun.

I dag er det blevet en livsstil for Sidsel, der prioriterer sporten højt, selvom det kræver en del af både tid og ressourcer.

Det kræver mere end talent
Dog Dancing er en kompleks sport, der ikke blot kræver, at handleren er dygtig til at træne hund. Det handler også om at kunne performe, være kreativ og skabe en musikalsk fortælling, som både dommere og publikum kan mærke.

– Det fantastiske ved sporten er, at man skaber noget helt fra bunden. Men det er også en udfordring, fordi man skal være dygtig til mange forskellige ting på én gang, siger Sidsel.

Sidsel forklarer, at hendes baggrund som gymnast har hjulpet hende med at forstå musikkens rytme og timing. Men samarbejdet med hunden er en disciplin i sig selv.

– Hundene forstår ikke musikken på samme måde som os, så jeg skal give mine kommandoer lidt før takten, for at Shadow rammer præcist. Det kræver virkelig, at man er skarp i sine signaler, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Sidsels to dygtige Dog Dancing-hunde: Born to Dance Riverdance (River) på 2,5 år og hans mor Littlethorn Shadow (Shadow) på 7,5 år. Foto: Privat

Fremtidsdrømme om verdensmesterskaberne
Selvom kalenderen nu står på en velfortjent pause, drømmer Sidsel stort for fremtiden. Hun har allerede vundet adskillige titler, men drømmen om en podieplacering ved verdensmesterskaberne lever stadig.

– Jeg har tre gange fået EM-sølv og en fjerdeplads ved VM, men drømmen er at stå på skamlen. Det kræver held og hårdt arbejde, men drømmene er store, siger hun med et glimt i øjet.

En sport for alle og for fællesskabet
Selvom Dog Dancing kan virke som en krævende sport, understreger Sidsel, at den er for alle, der har lyst til at udfordre sig selv og arbejde tæt sammen med deres hund. Det vigtigste er at tage små skridt og søge støtte fra andre i miljøet.

– Mit råd til nye er at tage en ting ad gangen. Prøv at stå i ringen til noget musik, og lad det udvikle sig derfra. Vi er en meget imødekommende gruppe, der gerne hjælper nye i gang, siger hun.

Sidsel opfordrer også til, at man opsøger konkurrencer og kurser, hvor man kan møde andre udøvere og instruktører. Fællesskabet er nemlig en af de store styrker ved sporten, selvom der kan være langt mellem de lokale hold.

Fakta
Hvad er Dog Dancing?

Dog Dancing er en showsport, hvor hund og fører samarbejder om en optræden til musik. Sporten består af to discipliner:

  • Heelwork to Music: Her bevæger hunden sig tæt ved førerens side i præcise positioner. Disciplinen kræver stor teknisk præcision og følger musikkens rytme.
  • Freestyle: En kreativ og kunstnerisk disciplin, hvor hunden udfører tricks og bevægelser, der fortæller en historie eller formidler en stemning.

Dog Dancing handler om samarbejde, glæde og at give publikum en unik oplevelse. Det kræver både træning og kreativitet, men sporten er for alle, der ønsker at styrke båndet til deres hund gennem musik og bevægelse.

Læs også

Guide: Sådan får du og din hund den bedste tur i hundeskoven

04-07-2025 17:13, af Karla Primdal Kæregaard, Dyrenes Beskyttelse

I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Når hunden springer op

13-12-2016 15:57, af Kasper Larsson
At møde hunde, der springer op ad ejer, gæster og forbipasserende er ikke noget særsyn. Men selv om hundens intentioner er meget venlige, foretrækker de fleste mennesker – selv de hundeglade – at hilse på en hund, der har alle fire poter på jorden!

Se billederne: 500 hunde til agility i Aarhus

02-06-2019 07:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Der har været gang i den i Aarhus siden torsdag, hvor 500 hunde har været samlet til agility 

Fejrer du hundens fødselsdag?

28-01-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Det spørgsmål stillede Agria Dyreforsikring i en undersøgelse om hunde- og katteejeres vaner og skikke i otte europæiske lande, og tendensen er klar: I langt overvejende grad fejrer kæledyrsejerne deres dyrs fødselsdage - danskerne er blandt de mest fødselsdagsfejrende dyreejere i Europa, og den yngre generation fører an i fejringen.

Næsemiden - parasitten, der får hunden til at nyse

27-12-2017 08:54, af Astrid Gerd Holtet

Næsemiden lever i hundens luftveje og kan få hunden til at nyse. Førhen sås den næsten kun hos hunde smittet i udlandet, men nu ses den også en gang i mellem hos hunde i Danmark

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.