Coccidiose er en form for mave-tarm infektion med en gruppe af små encellede parasitter, der har fællesbetegnelsen coccidier. Der findes flere forskellige typer af coccidier.
Coccidierne smitter via afføring, og hunden optager den lille parasit via munden. Når hunden har slugt den, finder parasitten hurtigt vej til hundens tarm. Her invaderer den tarmvæggens celler, og ødelægger dem. Parasitten passerer derefter igennem hundens tarm, og udskilles i dens afføring – og kan herfra smitte til andre hunde.
Symptomer på coccidiose hos hund
Infektioner med coccidier giver ikke altid anledning til sygdom. Det er især unge hvalpe under fire måneder, og hunde med et dårligt immunforsvar, der bliver syge.
Det er ødelæggelsen af tarmvæggens celler, der er årsag til de problemer, der ses ved sygdommen. Når cellerne går i stykker, kan de ikke længere optage vand og næringsstoffer effektivt, og hunden udvikler diarré og bliver træt og utrivelig. Som følgende af manglende vandoptag, kan hunden blive dehydreret, på trods af adgang til vand. Da hunden ikke kan optage næringen så godt som den plejer, vil den også begynde at tabe sig.
Blandt de mest almindelige symptomer er:
Fremtiden for en hund med coccidiose
Heldigvis kan coccidiose hos hunde let behandles med en medicin, der dræber parasitten. Er hunden dehydreret, kan det være nødvendigt at supplere med noget væskebehandling.
Da smitten sker via afføring, kan sygdommen forebygges eller begrænses ved god hygiejne. Er hunden blevet smittet, er det vigtigt at omgivelserne gøres grundigt rene, for at forhindre at hunden bliver syg igen, eller giver smitten videre til andre hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Godt nok er denne historie amerikansk, men det kunne lige så nemt have foregået i Danmark, derfor vælger vi at bringe historien
Udseende har betydning, når vi skal vælge en ny hund – og måske især når det kommer til hunde på internater. Et studie fra Tjekkiet viser blandt andet at sorte hunde sidder væsentligt længere tid i internater, inden de kommer ud til en ny familie
En ud af fem danske hunde er overvægtige, men efterårets orienteringsløb, hvor både hund og ejer kan motionere sammen, skal være med til at styrke helbredet. Få fem råd til løbetræning med din firbenede ven
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet