Coccidiose er en form for mave-tarm infektion med en gruppe af små encellede parasitter, der har fællesbetegnelsen coccidier. Der findes flere forskellige typer af coccidier.
Coccidierne smitter via afføring, og hunden optager den lille parasit via munden. Når hunden har slugt den, finder parasitten hurtigt vej til hundens tarm. Her invaderer den tarmvæggens celler, og ødelægger dem. Parasitten passerer derefter igennem hundens tarm, og udskilles i dens afføring – og kan herfra smitte til andre hunde.
Symptomer på coccidiose hos hund
Infektioner med coccidier giver ikke altid anledning til sygdom. Det er især unge hvalpe under fire måneder, og hunde med et dårligt immunforsvar, der bliver syge.
Det er ødelæggelsen af tarmvæggens celler, der er årsag til de problemer, der ses ved sygdommen. Når cellerne går i stykker, kan de ikke længere optage vand og næringsstoffer effektivt, og hunden udvikler diarré og bliver træt og utrivelig. Som følgende af manglende vandoptag, kan hunden blive dehydreret, på trods af adgang til vand. Da hunden ikke kan optage næringen så godt som den plejer, vil den også begynde at tabe sig.
Blandt de mest almindelige symptomer er:
Fremtiden for en hund med coccidiose
Heldigvis kan coccidiose hos hunde let behandles med en medicin, der dræber parasitten. Er hunden dehydreret, kan det være nødvendigt at supplere med noget væskebehandling.
Da smitten sker via afføring, kan sygdommen forebygges eller begrænses ved god hygiejne. Er hunden blevet smittet, er det vigtigt at omgivelserne gøres grundigt rene, for at forhindre at hunden bliver syg igen, eller giver smitten videre til andre hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser
I går skrev vi om smileyordningen, som træder i kraft i løbet af marts. Men hvad synes du egentlig om ordningen?
På messedelen, Alt til hund, i weekendens arrangement i Frederiksborgcentret var der især to produkter, der pirrede publikums nysgerrighed
Malassezia er en gærsvamp, der kan vokse i huden og øret på den raske hund uden at give problemer. En gang imellem er den dog årsag til hudbetændelser eller øregangsbetændelser - vi ser på hvad der sker, når det går galt
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet