BLOG: Cody havde ressourceforsvar og bed

13-01-2021 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan aggressive hunde blive hjulpet af zoneterapi? Vivian Antonsens Cody kunne, og det er ganske gode grunde til

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Vivian Antonsen fortæller om sin hund, Cody:

Cody er en blanding mellem en pomeranian og papillon på 18 måneder. Jeg har haft ham fra hvalp og har altid kæmpet med hans ressourceforsvar. Han vogtede over sin mad og lagde det rundt omkring forskellige steder. Når jeg eller andre nærmede sig maden, knurrede han og viste tænder og kunne endda finde på at bide, så det blødte.  På samme måde vogtede han sit legetøj og bed også ud, når vi nærmede os det, men det er heldigvis helt slut efter, han er begyndt at få zoneterapi. For 3 måneder siden gav en bekendt af mig, Dorthe, ham nemlig zoneterapi. På det tidspunkt var han 15 måneder. Dorthe kendte ham fra hvalp og kendte hans væremåde. Hun var lige startet på uddannelsen til hunde-zoneterapeut hos Sano Canis og var i gang med at læse anatomi og fysiologi. Efter Dorthe havde givet ham zoneterapi, viste hun mig 2 punkter fra bogen ”Tryg og tilfreds”. Dem har jeg behandlet hver dag efterfølgende 2 gange dagligt. Det har hjulpet helt fantastisk, så det er kun maden, han vogter, men slet ikke i samme grad som før.

Vi havde ellers først været hos dyrlæge, der gav ham Kalm. Det hjalp i starten, men så holdt det op med at virke.  Det fik han fra december 2019 og 3 måneder frem. Så tog dyrlægen ham over på fluoxetin hexal, mod angst og depression, som han var på et halvt år. Det hjalp lidt, men langtfra nok. Så derfor prøvede vi zoneterapi, og der er sket en markant forbedring.

Han kan stadig finde på at vogte lidt og en gang i mellem knurre lidt, men nu kan vi tale ham fra det hurtigt, og så leger vi i stedet for at blive bidt som før.

Og han nyder at få lidt zoneterapi hver dag.

Copyright Ridehesten.com

 

Følelser kan sætte sig som ubalancer i organer og omvendt

Man kan jo undre sig over, hvorfor følelsesmæssige ubalancer som fx Codys ekstreme ressourceforsvar kan afhjælpes med zoneterapi.

I kinesisk medicin har man empirisk viden om, at der er en sammenhæng mellem følelser og organer. Vi kender det på samme måde herhjemme fx hvis man er bekymret i længere tid, kan man få ondt i maven. Man kan være så forstenet af sorg, at det går ud over vejrtrækningen. Vi kender det også fra sproglige udtryk: tisse i bukserne af skræk – i kinesisk medicin er frygt og nyre/blære forbundet. Eller hvad med ”holde galden flydende” og ”han er besat af indestængt galde og gammelt nag” – vrede og dét at bære nag er netop forbundet med galdeblæren og leveren i kinesisk medicin. Det er denne viden om organernes relation til følelser, man anvender, når man behandler følelsesmæssige ubalancer i akupunktur, akupressur og zoneterapi.

Det betyder altså, at har man en vred og aggressiv person, arbejder man især på punkter, der relaterer til lever og galdeblære, mens man arbejder på nyrer og blære, hvis der er tale om en frygtsom person. Enhver følelse kan relateres til et organ, og derfor kan man afhjælpe forskellige psykiske problemer ved at arbejde på det pågældende og relevante organ.

Kan vi så også bruge denne viden på hunde?

Det kræver, at man kan konstatere, at dyr har følelser. Og faktisk er det sådan, at nyere banebrydende forskning fastslår: Dyr har følelser og bør behandles som personer.

Gregory Berns, professor i neurologi ved Emory universitet i USA, er manden bag denne nye viden, der er fremkommet på baggrund af scanningsbilleder af hundehjerner. Scanninger, der er foretaget på hundens egne præmisser.

Berns har udgivet bogen ”How dogs love us”, som netop beskriver hans forskning og resultater med scanning af hundehjerner. Den kan varmt anbefales.

 

Cambridge-erklæringen

Berns begyndte sin forskning af hundens følelser på baggrund af Memorial konferencen, der handlede om Bevidsthed i Humane og ikke - Humane dyr, på Churchill College, University of Cambridge. Konferencen mundede ud i en erklæring, også kaldet Cambridge-erklæringen, der blev udfærdiget af verdens førende forskere i neurobiologi og blev offentligt proklameret i Cambridge, England, den 7. juli 2012.

Konklusionen på Cambridge-erklæringen blev følgende:

– Fravær af neocortex (red.: del af hjernen, hvor alle højere mentale funktioner er tilknyttet) synes ikke at hindre en organisme i at opleve følelsesmæssige tilstande. Konvergente beviser tyder på, at ikke-humane dyr har neuroanatomiske, neurokemiske og neurofysiologiske substrater for bevidste tilstande samt evnen til at udvise forsætlig adfærd.

Derfor synes vægten af beviser at angive, at mennesket ikke er alene om at besidde de neurologiske substrater, der genererer bevidsthed. Ikke-humane dyr inklusiv alle pattedyr og fugle og mange andre skabninger herunder blæksprutter besidder også disse neurologiske substrater.

Sagt med andre ord er stort set alle dyr bevidste på samme måde som mennesker.

 

Scanninger af hundehjerner

I 2 år trænede Berns og hans kolleger forskellige hunde i at ligge stille i en MR-scanner. På MR-scanninger kan man direkte kigge på hundens hjerne. Formålet var, at man kunne spørge dyrene, hvad de tænkte og følte og ved hjælp af hjernescanninger aflæse svaret.

MR-scanningerne fortæller om hundens indre tilstand, og deres adfærd er ligegyldig i denne sammenhæng.

Normalt bedøves dyr, hvis de skal scannes i en MR-scanner, så de ligger stille. Men man kan ikke studere hjernens aktivitet fx opfattelsesevne og følelser, hvis dyret er bedøvet.

 

På hundenes præmisser

Berns og hans kolleger måtte finde en metode, så hundene frivilligt gik i scanneren og lå helt stille. Træningen var frivillig, så hundene kunne forlade scanneren, når de ikke længere havde lyst til at deltage i forsøget dvs. ingen anvendelse af tvang og ingen bedøvelse eller fastspænding.

Den første hund i forsøget var Callie - Berns egen hund. Med hjælp fra en hundetræner lærte Callie at kravle op ad trin til en MR-simulator. Callie lærte at lægge sig i røret, hvor hun placerede sit hoved på den dertil designede holder til hagen.

Efter flere måneders træning, så Berns og hans team de første scanninger af Callies hjerneaktivitet. De målte blandt andet, hvordan hendes hjerne reagerede på to forskellige håndtegn. I senere forsøg kunne de se, hvilke områder i hjernen, der reagerede på dufte fra fremmede mennesker og hunde, som Callie ikke kendte i modsætning til dufte fra mennesker og hunde, som hun kendte. Nyheden spredte sig hurtigt, og inden for et år havde Berns godt et dusin hunde, der alle var blevet godkendt til MR-scanning.

 

Stimuli afspejles i hjerneaktivitet

Berns opdagede, at når hundene så deres ejere eller så håndtegnet for mad, godbidder eller andet, de gerne ville have, forekom der øget hjerneaktivitet. Den forøgede hjerneaktivitet lå i det samme område i hundenes hjerne som i menneskets, når mennesket føler glæde. Det viser, at mange af de ting, der aktiverer dette hjernecenter hos mennesker, tilsvarende aktiverer det samme hjerneområde hos hunde. Derfor mener flere forskere, at det bør ses som et udtryk for følelser.

Hvis hunde har evnen til at opleve positive følelser som kærlighed og tilknytning, ville det betyde, at de har følelser på samme niveau som et menneskebarn. Dermed er der også lagt op til nytænk­ning: Hvordan vi passer vores kæledyr, og hvordan vi omgås og behandler dyr generelt også i landbruget og pelsindustrien.

 

Konklusion

Kort opsummeret fra Cambridge-erklæringen og Berns hjernescanninger mener forskerne bl.a., at dyr handler ud fra intentioner og har følelser. Tidligere har forskelle i opbygning af hjernen hos forskellige arter fået nogle forskere til at afvise, at dyr faktisk har bevidsthed. Dette mener forskerne, i lyset af ny viden, er modbevist. Mennesker og dyr deler bevidsthedens gave.

 

Info

Ressourceforsvar

Ressourceforsvar er forsvar af en genstand eller et område, som hunden opfatter værdifuldt og vogter. Hunden viser sit ressourceforsvar ved at true, knurre, snappe eller i værste tilfælde bide. Hunden kan fx vogte/forsvare mad, legetøj, ejer, hundekurv, sofa, seng, bil, anden hund m.m.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Vivian Birlie: Tip om falsk drægtighed

10-06-2020 08:47, af Vivian Birlie

Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed

VIDEOBLOG: Pas på din hunds tænder

27-01-2021 12:10, af Vivian Birlie

Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Har din hund eller kat øjenproblemer, så se her

16-05-2019 08:09, af Vivian Birlie

Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal

BLOG: Trænger din hund til ro?

01-11-2022 08:32, af Vivian Birlie

Her får du endnu et blogindlæg fra Vivian Birlie, der blandt andet arbejder med zoneterapi til hunde, hvor hun fortæller om et punkt, der kan give hunden ro

Stress - Sådan hjælper du din hund

26-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.