At være schweisshund og schweisshundefører

11-08-2017 14:03, af Anne Ekenberg

Når vilde dyr påkøres, skambides eller skamskydes, men overlever, er det vigtigt at finde dyret så hurtigt som muligt, så det ikke går en lang og tragisk død i møde. Til dette arbejde har vi heldigvis vores dygtige schweissfører og deres fantastiske hunde.

Copyright Ridehesten.com

Schweissfører er godkendt af Naturstyrelsen

Schweissarbejdet er eftersøgning af anskudte og påkørt vildt. Det er organiseret i Schweiss-registret under Naturstyrelsen og har eksisteret i ca. 40 år. Schweisshundefører findes der ca. 200 af, og med deres specialtrænede hunde kan de opspore påkørt og anskudt vildt. Alle Schweiss-registrets hundeførere, som er frivillige og ulønnede, er godkendte af Naturstyrelsen til at løse denne opgave. Det betyder, at de har lov til at eftersøge og aflive såret vildt på privat grund uden tilladelse fra ejeren.

Den ruhårede hønsehunde bruges meget som schweisshund. Foto: Shutterstock

Hvordan bliver du schweissfører?

Du og din hund skal bestå med 1. præmie på et spor, som er 400 m langt og er 20 timer gammelt. Hundeføreren skal selvfølgelig have jagttegn, men også have jagterfaring med hjortevildt. Ansøgning sender du til Naturstyrelsen, som i samråd med hundekoordinatorerne udvælger ansøgere.

Ansøgeren skal herefter gennem en kvalifikationstest. Kvalifikationstesten er Schweissudvalgets mulighed for at få indblik i, hvad ansøgeren kan klare på en simuleret eftersøgning: Hvor god er hunden, hvor god er føreren, og hvor gode er de sammen til at klare de udfordringer, de kommer ud for? Hvis parret består testen, bliver hundeføreren indkaldt til et to-dages kursus, hvorefter han/hun bliver udnævnt til schweisshundefører.

To år på prøve og en god start

En hundefører alene ikke afslutte en eftersøgning, hvor dyret med sikkerhed er anskudt, uden at finde dyret. Her skal hundeføren ringe efter hjælp fra en erfaren kollega. På denne måde får den nye hundeførere en god start.

Ruhåret hønsehund topper listen over schweisshunde

Ruhåret hønsehund er antalsmæssig den største race, efterfulgt af labrador, Bayersk Bjergschweisshund og Hannoveraner.

Labrador retriever kommer ind på andenpladesn som schweisshund efter ruhåret hønsefund. Foto: Shutterstock

Hvem skal du kontakte, hvis uheldet er ude?

Du ringer selv efter en schweisshundefører, hvis du er jæger. Har du ikke har nummeret på en schweisshundefører, kan du heldigvis sende en sms til 1220 med teksten HUND og postnummeret, hvor du befinder dig. Så modtager du en sms med oplysning om de tre nærmeste schweisshundeførere.

Hvis du er bilist og har brug for en schweisshund, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. De kontakter så den nærmeste schweisshundefører med oplysning om påkørselstedet.

På Schweiss-registrets hjemmeside kan du læse meget mere

Læs også

6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Målrettet træning giver internathunde en ny chance

17-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse