Hovedpulsåren – eller aorta – er et stort blodkar, der udspringer fra hjertet. Pulsåren fører blod og livsvigtigt ilt væk fra hjertet og ud i kroppen.
I nogle tilfælde fødes hunde med en unormal indsnævring på den første del af hovedpulsåren. Indsnævringen øger trykket i karret, og hjertet skal arbejde hårdere for at presse blodet ud i kroppen. Det hårde arbejde, kan med tiden gøre at hjertet svækkes, så det begynder at pumpe dårligere. Sker det, får hunden ikke ilt nok ud i kroppen, og dermed kan den ikke længere fungere optimalt. Belastes hjertet for meget, vil det i sidste ende kunne udvikle sig til et livstruende hjertesvigt.
Symptomer på aortastenose
Hunde med aortastenose i mild eller moderat grad kan ofte leve et normalt liv uden symptomer, mens hunde med en mere udtalt indsnævring kan udvikle symptomer på nedsat hjertefunktion, og i sidste ende kan tilstanden føre til at hunden dør som følge af hjertesvigt.
Symptomer ved aortastenose og begyndende hjertesvigt kan blandt andet være:
Nogle hunde kan også udvikle et akut hjertesvigt og dø uden tydelige, forudgående symptomer.
Hvordan behandles sygdommen?
Behandlingen af hunden afhænger af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen, og behandlingen skal tilpasses den enkelte hund. Ofte vil man vælge at behandle hunden med noget medicin, der aflaster hjertet, for på den måde at forebygge et hjertesvigt. Udvikler hunden begyndende hjertesvigt som følge af indsnævringen, gælder det om at mindske belastningen på hjertet og støtte hjertets funktion gennem den rette medicinske behandling, som oftest vil bestå af flere forskellige typer af medicin. Når hjertet ikke pumper ordenligt, vil nogle hunde få vand i lungerne, der hæmmer lungernes evne til at optage ilt. Sker det, kan hunden behandles med vanddrivende medicin.
En arvelig lidelse
Aortastenose er en arvelig tilstand og visse racer er i særlig risiko for at udvikle sygdommen. Det gælder blandt andet boxer, golden retriever, schæfer, og flere andre racer. Der bør derfor tages højde for sygdommen i avlsarbejdet.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.
Ny forskning fra Sverige peger på, at hundeejere har en mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end andre
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
Den 10., 11. og 12. maj får du mulighed for at møde ikke færre end 9.369 forskellige hunde af 273 forskellige racer. Og det er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at lukke et nyt pelset familiemedlem ind i dit hjem og hjerte
Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven
Da en ældre mand lå for døden, og nægtede at forlade sine dyr, trådte kredsformand for Dyrenes Beskyttelse til og hjalp den aldrende mand og hans dyr
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.