Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

- Der er flere spændende projekter med en veterinær vinkel, men som noget nyt i år ses flere projekter, der fokuserer på hundens rolle i samfundet og samspillet mellem dyr og mennesker. Det betyder, at vi om nogle år vil få et større indblik og forståelse for, hvad der sker med vores dyr ikke kun fysisk, men også i deres følelsesliv – og hvordan det kan påvirke vores liv sammen, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

 

Forskningsfond

Agrias forskningsfond har eksisteret siden 1938 og er finansieret med hensættelser fra sidste års præmieindtægter. På nuværende tidspunkt kan forskere i Sverige, Norge, Danmark og Finland søge midler fra fonden. I år kom der 22 ansøgninger, hvoraf de 15 blev godkendt.

- Sammen med Agria er det utrolig vigtigt at fortsætte med at udvikle ny viden om hundens sundhed og forståelse for samspillet mellem hund og menneske. Det garanterer en fortsat positiv udvikling i forhold til hundens trivsel i samfundet, siger Kees de Jong, administrerende direktør i Svensk Kennel Klub.

 

Er der sammenhæng mellem ejer og kæledyrs personlighed og trivsel?

Kæledyr og deres ejere deler et unikt forhold, der påvirker deres velbefindende. Baseret på små undersøgelser kan dette forhold blive påvirket af kæledyrets og ejerens personligheder.

I dette projekt undersøger Hannes Lohi fra Helsingfors Universitet, om kæledyr og ejeres personlighed ligner hinanden, hvordan deres personligheder påvirker båndet mellem dem, og om kæledyrets personlighed og uønskede adfærd påvirker ejerens velbefindende. I undersøgelsen bliver der blandt andet brugt data indsamlet fra 2800 hunde- og katteejere.

 

Kat-menneske-kommunikation: Vokale, visuelle og taktile signaler

Viden om, hvordan katte og mennesker kommunikerer, er noget af et mysterium. Samtidig er en velfungerende kommunikation afgørende for et meningsfuldt forhold til vores kæledyr. Susanne Schötz fra Universitetet i Lund vil over de næste to år analysere signaler og interaktioner mellem katte og mennesker med det formål at forbedre kommunikationen mellem dem ved at udvikle en online guide med beskrivelser og eksempler.

 

Eksempler på andre nye forskningsprojekter er:

  •  Mit liv med en hund: dataindsamling i en undersøgelse om trivsel hos hunde og ejere, Therese Rehn, SLU
  •  Koagulationsmarkører i blodplasma som diagnostisk test for hugormebid hos hunde, Runa Rørtveit, Norges Biovidenskabelige Universitet
  •  Biomarkører i urin til graviditet hos hunde, Malin Nordling, Umeå universitet
  •  Genetisk kortlægning af øjensygdommen distichiasis hos hunde, Frode Lingaas, NMBU Norge
  •  Genetisk og hormonel baggrund for nedsat sædkvalitet hos hunde, Bodil Ström Holst, SLU

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse