Træning – skab øjenkontakt med hunden

25-12-2016 11:10, af Kasper Larsson
Øjenkontakt med din hund er et vigtigt redskab i jeres indbyrdes kommunikation og samarbejde. Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du etablerer en god øjenkontakt med din pelsede følgesvend
Copyright Ridehesten.com
Vil du skabe bedre kontakt mellem dig og din hund, kan du med fordel træne i at etablere øjenkontakt. På den måde sikrer du dig din hunds udelte opmærksomhed. (Modelfoto: Shutterstock)

Øjenkontakt mellem din hund og dig betyder meget i jeres træning og samarbejde. I nogle tilfælde betyder det, at din hund vil tilvælge dig, frem for andre aktiviteter, der umiddelbart virker mere spændende – for eksempel hvis den formår at fjerne blikket fra en anden hund, og vende det mod dig. Her får du et par tips til, hvordan du med en simpel øvelse kan lære din hund at etablere øjenkontakt og derigennem skabe positiv indlæring og bedre kontakt. Øjenkontaktøvelsen 1. Vis din hund, at du har en godbid i begge hænder. Lad eventuelt hunden snuse til begge dine hænder. 2. Hæv armene direkte ud til hver side: 90 grader ud fra kroppen. Stå stille og vent til, at hunden ikke længere kigger på dine hænder, men i stedet retter blikket mod dine øjne, samtidig med, at den har alle fire poter i jorden. 3. Når hunden giver dig øjenkontakt, forstærker du adfærden ved at tage den ene arm ned og give hunden godbidden. Ros samtidig hunden med rolig stemme. Tag armen op igen og gentag øvelsen med godbidden i den anden hånd. 4. Sæt et signal på øvelsen – for eksempel ”kontakt”, når hunden på eget initiativ kigger på dig, og ”fri”, lige inden den når at kigge væk. Det indikerer, at øvelsen er slut, og at hunden må fjerne blikket fra dig. Når øvelsen er indlært, kan du bruge kommandoen ”kontakt”, når du har brug for din hunds opmærksomhed, og ”fri” når du ikke længere har behov for opmærksomheden. 5. Hunden lærer hurtigt, at øjenkontakten udløser en godbid. Når din hund kigger dig i øjnene, når du hæver armene, er det tid til at udvide øvelsen. Nu skal du forvente, at hunden bliver ved med at kigge dig i øjnene, selv om du sænker den ene arm med godbid i. Hvis den slipper øjenkontakten, hæver du armen igen; så indikerer du, at øvelsen starter på ny. Husk endelig at rose hunden med rolig stemme, når den vælger at kigge på dig frem for godbidden, der er på vej ned i munden på den. I denne fase er det meget vigtigt, at du anvender dine signaler, så hunden i starten får ”fri” (fra øjenkontakten), når armen er 1/2 nede, 2/3 nede osv., så sværhedsgraden af øjenkontakten udvides i takt med hundens formåen. Jo tættere godbidden er på hunden, jo sværere er det for den at fastholde øjenkontakten til dig. 6. Øvelsens slutpunkt kan være, at din hund sidder med et fasttømret blik på dig på trods af, at du bevæger armene (med godbidder i hænderne) rundt i luften. Først når du siger ”fri”, fjerner den blikket fra dig og fokuserer på godbidden. Er du interesseret i at lære mere om, hvordan du skaber god kontakt til din hund, så tjek martsnummeret af HUNDEN fra 2010.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse