Tips og tricks – når hunden er rastløs

04-01-2017 14:26, af Kasper Larsson
Nogle hunde har svært ved at finde hvile, hvis ikke der lige sker noget spændende, og de har svært ved at vente på, at deres familie tager initiativ til den næste gåtur
Copyright Ridehesten.com
Racen kan have meget at gøre med rastløshed. Derfor er det vigtigt, at hundene stimuleres både fysisk og mentalt. (Modelfoto: Shutterstock)

Det kan give selv den mest tålmodige ejer grå hår på hovedet, når hunden konstant forsøger at få opmærksomhed ved piben, uro og aktiviteter. ”Læg dig ned”, ”slap så af” og ”hold så op med det piberi” er typiske sætninger fra irritable ejere til en rastløs hund. Det handler om aktivering Der er stor forskel på de enkelte racers tendens til at udvikle rastløshed i hverdagen. Rolige racer som newfoundlænderen kunne ikke drømme om at noget af den daglige afslapningstid på at være rastløs, hvorimod en border collie hurtigt ville løbe op og ned af væggene. Racens medfødte stressniveau er dermed afgørende for, om hunden har tendens til at udvikle adfærden i dagligdagen. Jo mere arbejdende og aktiv racen er fremavlet til at være, jo vigtigere er det at aktivere den korrekt i forhold til dens arbejdsegenskaber. Vores hunde har brug for korrekt aktivering, der skal bestå af både fysisk og mental motion; eventuelt indlæring af nye øvelser, sportræning, apportering og andre opgaver, der sætter gang i hundens små grå – dagligt! Uønsket indlæring Hunde er formidable til at lære nye ting. Desværre drejer det sig ikke udelukkende de ting, vi ønsker at lære dem – det gælder også uhensigtsmæssig adfærd. Og i de fleste tilfælde kan ejeren faktisk takke sig selv for den uønskede adfærd. Allerede fra hvalp har mange hunde oplevet, at de er blevet beroliget når de er blevet rastløse, for eksempel ved at puffe med snuden eller poten for kontakt, følge ejeren rundt i hele huset (selv på toilettet), pive for opmærksomhed og bede om at komme ud og ind og ud og ind af havedøren i ét væk – og dermed har de indlært adfærden – den har nemlig givet kontant afregning. Ignorér og forstærk Der er kun én måde at komme rastløsheden til livs på: ignorér den uønskede adfærd og forstærk den ønskede. Så længe hundens motivation for adfærden er at få kontakt med sin ejer, står du som ejer med gode kort på hånden. Opnår hunden ikke kontakt ved adfærden, vil adfærden med tiden udslukkes. Hunden skal selvfølgelig stadig have kontakt og masser af samvær, men det skal ske, når hunden udviser en ønsket adfærd. Kig på hunden og spørg dig selv; har min hund en ønsket adfærd lige nu? Forholder den sig i ro, må svaret være ja, og så kan du roligt belønne hunden og have roligt samvær og kontakt. God og tålmodig træning!

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse