Smileyordning for hundeområdet er klar

05-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste år bekendtgjorde Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen, at han ville lave en smileyordning for erhvervsmæssigt hundehold i stil med den, man kender fra restauranter og pizzeriaer. Ordningen er parat til at træde i kraft i løbet af marts 2018. Her kan du læse, hvad ordningen betyder, og hvilke ændringer, den medfører

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I løbet af marts måned træder den nye smileyordning for hundehold i kraft. Det skriver DKK på deres hjemmeside

Smileyordningen går ud på, at fødevarestyrelsen opretter en særlig hjemmeside, www.findhundesmiley.dk, hvor såkaldt erhvervsmæssige hundeholdere står opført. På basis af årlige kontrolbesøg tildeler fødevarestyrelsen smileyer, som findes i tre kategorier; glad, sur eller ”mellemfornøjet”.

Resultatet af kontrolbesøgene offentliggøres på findhundesmiley.dk, men såvel smiley som den seneste kontrolrapport skal også være synlig på ens egen hjemmeside eller på de sociale medier.

Tanken er, at forbrugere, der er på udkig efter en ny hund eller en pension til den hund, de allerede har, kan tjekke denne side først og udvælge en, der har en glad smiley. 

Man kan kun figurere på denne liste, hvis ens hundehold opfylder kriterierne for at være erhvervsmæssigt. Det vil sige, hvis man:

  • Køber hunde for at sælge dem videre
  • Opdrætter tre eller flere kuld på tre eller flere tæver pr. år
  • Driver en hundepension eller et hundeinternat med fire eller flere hunde ad gangen.

Som erhvervsmæssig opdrætter eller hundeholder har man pligt til at være registreret i fødevarestyrelsen, og de fysiske rammer for ens hundehold skal være godkendt. Man skal desuden have gennemgået den lovpligtige hundeholderuddannelse, der bl.a. udbydes af DKK. Godkendelsen bliver givet til et specifikt antal hunde. Har man udstationeringstæver, der kommer hjem i forbindelse med drægtighed og fødsel, skal de tælles med.

Ordning medfører flere ændringer
DKK er blevet taget med på råd vedrørende den nye smileyordning. Nogle af klubbens input og ændringsforslag er blevet hørt - andre ikke. Alt i alt er man fra klubbens side dog overbevist om, at ordningen var blevet dårligere, hvis ikke en klub som kennelklubben, der kender til hundeverdenen og de praktiske forhold vedrørende opdræt, havde siddet med ved bordet.

DKK har hele tiden påpeget det uheldige i, at mindre opdrættere ikke har mulighed for at få en smiley. DKK arbejder lige nu på en ordning, hvor der bliver synlige links til DKK’s hjemmeside og til købhund.dk fra fødevarestyrelsens hjemmeside.   

I forbindelse med smileyordningen kommer der en ny udgave af bekendtgørelsen om erhvervsmæssigt hundehold. Udover at beskrive vilkårene for smileyordningen er der indført nogle ændringer, der er vigtige at kende til. Nedenstående er en opsummering af de vigtigste ændringer:

Arealkravene ændres

Fremover vil følgende minimumsgrænser for hundenes opholdsrum være gældende:

Hunde med en vægt indtil 15 kg: 4 m2
Hunde med en vægt på 16 – 40 kg: 6 m2
Hunde med en vægt over 40 kg: 8 m2

Som tidligere medfører hund nr. to i samme opholdsrum kun, at arealet skal forøges med det halve. To hunde med en vægt på mellem 16 og 40 kg i samme rum skal altså ikke have 12 m2 men 6 + 3 = 9 m2 til rådighed.

Arealkravene kan nedsættes yderligere, hvis hundene har ”fri adgang til løbegård”. I vejledningen til bekendtgørelsen er fortolkningen af dette blevet præciseret. Fri adgang betyder, at hunden uhindret og ved egen drift kan komme ind og ud.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som noget nyt skal tæven desuden fremover have mulighed for at søge adskillelse fra hvalpene, fra de er 3 uger gamle.

Private boliger contra kennelbygninger

Den gamle bekendtgørelse skelnede ikke mellem kravene til de fysiske rammer for hunde i kennelbygninger og hunde, der opholdt sig i private boliger. Det gør den nye. Fremover gælder kravet om afløb i gulvet f.eks. kun for kennelbygninger.  

Antallet af årlige dyrlægebesøg nedsættes

I den gamle bekendtgørelse var der krav om fire årlige besøg af den tilsynsførende dyrlæge. Dette er nu nedsat til to årlige besøg. Man skal kunne dokumentere, at besøgene er gennemført.

Ændrede krav om vaccination

Der indføres krav om, at alle hunde i ”virksomheden” skal være vaccinerede mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse, senest når de er 12 uger - ”og altid inden de forlader virksomheden”. Det betyder altså, at man som erhvervsmæssig opdrætter har pligt til at de hvalpe, man sælger som 8 uger gamle, er vaccinerede.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den endelige udgave af bekendtgørelsen kan findes på www.retsinformation.dk. Den hedder BEK nr. 132 af 26/02/2018 og kan også fås ved henvendelse til DKK. Hæftet ”Guide til det gode hundehold”, der er udarbejdet af DKK i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening, Politiet, Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet, vil også blive opdateret og kan rekvireres hos DKK. 

Er du i tvivl om, hvad Smileyordningen betyder som dig som opdrætter, er du velkommen til at kontakte DKK´s information på post@dkk.dk eller tlf. 56 18 81 55.

Læs også

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Hygge og camping på European Dog Show

27-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

18. til 21. maj byder vi hele verden indenfor til European Dog Show i Herning. Et kæmpe setup, men hvor den danske hygge stadig får lov at spille en rolle

Vejen: Jagthund vandt BIS-trofæ

19-08-2023 18:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Igen i dag blev vi begunstiget med en dejlig hundeudstilling i Vejen, og DKK beviste endnu engagn, at de i den grad kan planlægge en udstilling

Racen er stadig et vigtigt parameter ved valg af hund

06-05-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere danske medier, herunder Videnskab.dk og Ekstra Bladet, har for nyligt omtalt en forskningsartikel med overskriften: ”Racen spiller meget lille rolle for en hunds adfærd”.
Det er selvfølgelig en god ”click-bait”-overskrift, men den er ikke helt dækkende for studiets konklusioner, mener Dansk Kennel Klub

DKK i samarbejde om K9 Biathlon

13-12-2022 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De sidste par år er sporten K9 Biathlon vokset voldsomt i popularitet. Herhjemme er det især Lilleskov Slot med Lotte Höhrmann og Torben Lund, der har formået at lave store løb med masser af to- og firbenede løbere. Nu går de to sammen med DKK. Et samarbejde som begge parter glæder sig rigtig meget over

DKK aflyser første udstilling i 2021

24-11-2020 10:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Drømmen om et almindeligt udstillingsår i 2021 er allerede brast. Udstillingen i Fredericia er aflyst

Årets hunde

01-11-2015 19:51, af Tine Luther
Alle Dansk Kennel Klubs årskonkurrencer blev afsluttet i dag i Herning.

Husk: Fototilbuddet slutter i morgen

23-05-2011 11:35, af Anne Kristine Tollestrup
I morgen, tirsdag, er det sidste chance for at benytte sig af fototilbuddet fra DKK-udstillingen i Hillerød.

Dødsfald: Søren E. Sørensen er død

18-12-2019 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går fik DKK nyheden om, at Søren E. Sørensen desværre er død. Her kan du læse Jørgen Hindses mindeord

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt