Næringstofindhold/analytiske bestanddele
Mange vil starte med, at kigge på, hvor meget foderet indeholder af de forskellige næringsstoffer, som på foderpakken er angivet i procenter. De forskellige analyser der er benyttet til at beregne disse procenter, måler råindholdet af det enkelte næringsstof, hvorfor betegnelsen ”rå” oftest står foran næringsstoffet (f.eks. råprotein og råfedt). Man bør tage visse forbehold når man kigger på disse procenter, da det er estimater og ikke angiver den præcise mængde af nærringsstofferne i foderet. For eksempel bestemmes proteinindholdet ved en analyse der måler kvælstofindholdet i foderet, hvorefter dette indhold ganges med en konstant for at finde proteinindholdet. Da der også findes kvælstof i andre bestanddele i foderet udover protein, er der dermed en risiko for, at proteinindholdet bliver overestimeret. Procentindholdet er dermed kun vejledende, og fortæller ydermere intet om hvad hunden egentligt kan fordøje og udnytte.
Ingredienslisten
Ingredienslisten er bygget kronologisk op, hvilket betyder, at den ingrediens der står først, er det, der er mest af i foderet. Dog skal man være opmærksom på, at dette til tider kan snyde. De fleste hundeejere vil gerne have, at det er en form for kød, der står øverst på ingredienslisten, da kød er den bedste kilde til protein. Det er dog vigtigt at kigge alle ingredienserne igennem, da den samme ingrediens kan være nævnt mere end én gang. For eksempel kan både majsmel og majs være nævnt, hvor bearbejdningen af ingrediensen er forskellig. Dette får foderet til at fremstå som indeholdende mindre af denne ingrediens, da de er opdelt, hvoraf hvis de var lagt sammen som én ingrediens, ville de muligvis stå før kødet på listen og dermed udgøre et større indhold i foderet. Derfor kan det være en god idé at læse hele ingredienslisten igennem for at få det totale overblik.
Hvad er ”aske” og ”træstof”?
Nogle har måske undret sig over betegnelserne ”aske” og ”træstof” og tænkt, at det ikke lyder som noget man har lyst til at fodre sin hund med. Dog er ingen af delene farligt for hunde! Indholdet af aske angiver det totale indhold af mineraler, såsom magnesium og calcium. Mineraler er vigtige for mange fysiologiske funktioner i hunden, og derfor er de en vigtig del af hundens kost - blandt andet er indholdet af calcium og fosfor med til at styrke knogler og tænder. Træstof er også det man kalder for råfibre, og er ufordøjelige kulhydrater, der giver fylde og holder gang i tarmsystemet.
Hvad skal jeg så købe?
Foder købt hos dyrlægen eller i supermarkedet opfylder altid minimumkravene til, hvad din hund har brug for, men kvaliteten af næringstofferne kan variere mellem produkterne. Hunde er bedst til at fordøje animalske produkter af god kvalitet, såsom frisk og tørret kød, så se eventuelt efter om disse står blandt det øverste på ingredienslisten. Husk dog at se efter om nogle ingredienser er ”splittet” op, da man ikke altid kan regne med, at det der står først, rent faktisk er det, der er mest af i foderet.
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science
// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Går du og drømmer om at anskaffe dig en hund, så har købhund nu fået en ekstra feature, som gør det nemmere for dig
Da Hanne Adly og hendes mand for et par år siden ville købe hund, anede de ikke, at det ville ende med afsløringen af en af de værste hundesager i Danmark
Finalerne og vinderne står i kø netop nu. Juniorhandling er afgjort og Frederikke Dalgaard Petersen endte på førstepladsen
Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter
Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger
Undersøgelser af hjertets pumpefunktion hos 1-3 årige hunde kan forudsige, om hundene er i øget risiko for at dø af hjertesygdom senere i livet, viser et studie fra Københavns Universitet
I weekenden den 28. og 29. august får menneskets bedste ven, hunden, lov til at tage sine flinke mennesker med til årets hunde-event på Vilhelmsborg syd for Aarhus. I stedet for hestevrinsk vil det nationale hestesportscenter fyldes af kække bjæf, logrende haler og glade smil, når Dansk Kennel Klub afholder HUND I FOKUS med udsigt til hundekunster, danmarksmesterskaber, masser af hunde-hygge og inspiration til køb af – den rigtige – hund
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet