Næringstofindhold/analytiske bestanddele
Mange vil starte med, at kigge på, hvor meget foderet indeholder af de forskellige næringsstoffer, som på foderpakken er angivet i procenter. De forskellige analyser der er benyttet til at beregne disse procenter, måler råindholdet af det enkelte næringsstof, hvorfor betegnelsen ”rå” oftest står foran næringsstoffet (f.eks. råprotein og råfedt). Man bør tage visse forbehold når man kigger på disse procenter, da det er estimater og ikke angiver den præcise mængde af nærringsstofferne i foderet. For eksempel bestemmes proteinindholdet ved en analyse der måler kvælstofindholdet i foderet, hvorefter dette indhold ganges med en konstant for at finde proteinindholdet. Da der også findes kvælstof i andre bestanddele i foderet udover protein, er der dermed en risiko for, at proteinindholdet bliver overestimeret. Procentindholdet er dermed kun vejledende, og fortæller ydermere intet om hvad hunden egentligt kan fordøje og udnytte.
Ingredienslisten
Ingredienslisten er bygget kronologisk op, hvilket betyder, at den ingrediens der står først, er det, der er mest af i foderet. Dog skal man være opmærksom på, at dette til tider kan snyde. De fleste hundeejere vil gerne have, at det er en form for kød, der står øverst på ingredienslisten, da kød er den bedste kilde til protein. Det er dog vigtigt at kigge alle ingredienserne igennem, da den samme ingrediens kan være nævnt mere end én gang. For eksempel kan både majsmel og majs være nævnt, hvor bearbejdningen af ingrediensen er forskellig. Dette får foderet til at fremstå som indeholdende mindre af denne ingrediens, da de er opdelt, hvoraf hvis de var lagt sammen som én ingrediens, ville de muligvis stå før kødet på listen og dermed udgøre et større indhold i foderet. Derfor kan det være en god idé at læse hele ingredienslisten igennem for at få det totale overblik.
Hvad er ”aske” og ”træstof”?
Nogle har måske undret sig over betegnelserne ”aske” og ”træstof” og tænkt, at det ikke lyder som noget man har lyst til at fodre sin hund med. Dog er ingen af delene farligt for hunde! Indholdet af aske angiver det totale indhold af mineraler, såsom magnesium og calcium. Mineraler er vigtige for mange fysiologiske funktioner i hunden, og derfor er de en vigtig del af hundens kost - blandt andet er indholdet af calcium og fosfor med til at styrke knogler og tænder. Træstof er også det man kalder for råfibre, og er ufordøjelige kulhydrater, der giver fylde og holder gang i tarmsystemet.
Hvad skal jeg så købe?
Foder købt hos dyrlægen eller i supermarkedet opfylder altid minimumkravene til, hvad din hund har brug for, men kvaliteten af næringstofferne kan variere mellem produkterne. Hunde er bedst til at fordøje animalske produkter af god kvalitet, såsom frisk og tørret kød, så se eventuelt efter om disse står blandt det øverste på ingredienslisten. Husk dog at se efter om nogle ingredienser er ”splittet” op, da man ikke altid kan regne med, at det der står først, rent faktisk er det, der er mest af i foderet.
// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science
// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Et dansk par blev natten til torsdag bremset i at købe hundehvalpe på gaden i Flensborg fra en skrupelløs polsk smugler
Da Hanne Adly og hendes mand for et par år siden ville købe hund, anede de ikke, at det ville ende med afsløringen af en af de værste hundesager i Danmark
Den frygtede parasit spreder sig netop nu i København. Vær opmærksom
Det er et spørgsmål, man altid skal stille sig selv, hvis man overvejer at købe hund. Impulskøb ender hurtigt som fejlkøb, og det betyder desværre af og til, at hunden bliver aflivet eller givet væk til dyreinternater. Nedenstående miniguide kan være med til at afklare, om man er klar til hund
30. december løb tre hunde ind i naboens have i Sønderjylland. Naboens reaktion var at køre dem til Fyn, hvor han læssede dem ud af bilen. Det endte fatalt for en af de tre hunde
Fem mistænkelige dødsfald på 15 dage har fået politikerne i Greve Kommune til at reagere, og sagen er nu meldt til politiet
Tirsdag morgen kørte en bil galt ved Blenstrup. I bilen var to hunde. Den ene fik ejeren kaldt til sig, mens den anden stak af
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet