Løse knæskaller hos hund

17-02-2019 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Knæskaller der ”går af led”, også kaldet patella luksation, er et almindeligt problem, som især ses hos mindre hunderacer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde har, ligesom mennesker, en knæskal og denne kaldes også for patella. Knæskallen ligger i den store sene, der hæfter lårmusklen til skinnebenet. Knæskallen og senen løber i en fure på lårbensknoglen, og hos en normal og rask hund, ligger knæskallen hele tiden i denne fure, også når benet er i bevægelse. Hopper knæskallen ud af denne fure, kaldes det en patella luksation, og betyder, at hunden har løse knæskaller eller at knæet ”går af led”. Oftest hopper knæskallen ind på indersiden af knæet, men det kan også ske at knæskallen hopper ud på ydersiden af knæet.

Hunde kan have varierende grader af patella luksation. I den mildeste form ligger knæskallen i sin fure, men kan manuelt trykkes ud, hvorefter den igen hopper tilbage. I den alvorligste form, er knæskallen permanent ude af furen.

Løse knæskaller udvikles allerede i hvalpetiden, og her kan de første symptomer nogle gange ses.  Løse knæskaller er i nogen grad et arveligt problem, som blandt andet er forbundet med en fejl i vinklingen af lårbenet. Det giver et skævt træk i sene og knæskal, så knæskallen trækkes ud af sin rigtige placering.

Symptomer på løse knæskaller

Når hundens knæskal hopper ud af furen, påvirker det bevægeligheden i knæleddet. Nogle af de mest almindelige symptomer på løse knæskaller er derfor halthed, eller at hunden ikke støtter på benet. Ofte ses det periodevist således, at hunden pludseligt ikke støtter på benet, tager et par hop uden at bruge det, og derefter begynder at støtte på det igen. Det kan se ud som om at hunden hinker på bagbenet.

Typisk vil haltheden kun være der engang imellem, men hos mange hunde bliver problemet værre med tiden.

Fremtiden for en hund med løse knæskaller

Det er muligt at behandle løse knæskaller gennem en operation, og efterfølgende genoptræning. Behandles løse knæskaller ikke, kan de give hunden problemer med smerte og halthed, der kan blive værre jo ældre hunden bliver.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har løse knæskaller, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Læsehunden der ændrede børns liv

27-04-2025 07:06, af Cecilie Friis Amstrup

Efter ni år som læsehund og næsten 300 børns trofaste lytteven har den elskede hovawart Indy trukket sig tilbage. Hun har sat tydelige spor i mange børnehjerter og efterladt en arv af læselyst, mod og tryghed.

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.