Løse knæskaller hos hund

17-02-2019 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Knæskaller der ”går af led”, også kaldet patella luksation, er et almindeligt problem, som især ses hos mindre hunderacer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde har, ligesom mennesker, en knæskal og denne kaldes også for patella. Knæskallen ligger i den store sene, der hæfter lårmusklen til skinnebenet. Knæskallen og senen løber i en fure på lårbensknoglen, og hos en normal og rask hund, ligger knæskallen hele tiden i denne fure, også når benet er i bevægelse. Hopper knæskallen ud af denne fure, kaldes det en patella luksation, og betyder, at hunden har løse knæskaller eller at knæet ”går af led”. Oftest hopper knæskallen ind på indersiden af knæet, men det kan også ske at knæskallen hopper ud på ydersiden af knæet.

Hunde kan have varierende grader af patella luksation. I den mildeste form ligger knæskallen i sin fure, men kan manuelt trykkes ud, hvorefter den igen hopper tilbage. I den alvorligste form, er knæskallen permanent ude af furen.

Løse knæskaller udvikles allerede i hvalpetiden, og her kan de første symptomer nogle gange ses.  Løse knæskaller er i nogen grad et arveligt problem, som blandt andet er forbundet med en fejl i vinklingen af lårbenet. Det giver et skævt træk i sene og knæskal, så knæskallen trækkes ud af sin rigtige placering.

Symptomer på løse knæskaller

Når hundens knæskal hopper ud af furen, påvirker det bevægeligheden i knæleddet. Nogle af de mest almindelige symptomer på løse knæskaller er derfor halthed, eller at hunden ikke støtter på benet. Ofte ses det periodevist således, at hunden pludseligt ikke støtter på benet, tager et par hop uden at bruge det, og derefter begynder at støtte på det igen. Det kan se ud som om at hunden hinker på bagbenet.

Typisk vil haltheden kun være der engang imellem, men hos mange hunde bliver problemet værre med tiden.

Fremtiden for en hund med løse knæskaller

Det er muligt at behandle løse knæskaller gennem en operation, og efterfølgende genoptræning. Behandles løse knæskaller ikke, kan de give hunden problemer med smerte og halthed, der kan blive værre jo ældre hunden bliver.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har løse knæskaller, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Hyggeligt juleløb for to- og firbenede

07-12-2023 11:41, af Anne Cecilie Sohl

Løbeklubben DIRTY PAWS inviterer til juleløb ved Silkeborg for alle, som har lyst til at komme ud og være aktive sammen med deres hund. Alle kan være med, da der både er ture for hurtigløberne og for dem, som hellere vil gå.

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.