Kølervæske er giftigt for hunde

27-06-2018 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Kølervæske findes flere steder, og bruges blandt andet i bilernes kølesystem. Væsken smager sødt, og derfor vil mange hunde drikke væsken, hvis de får mulighed for det – desværre er væsken meget giftig for hunde      

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kølervæske indeholder stoffet ethylenglukol. Drikker hunden kølervæske bliver den syg inden for kort tid, og forgiftningen kan være dødelig. Mange hunde vil drikke væsken, hvis de kan komme til det, da væsken smager sødt. Ofte kommer hunden i kontakt med væsken, hvis ejeren har spildt i forbindelse med påfyldning, eller hvis kølervæsken står opbevaret et sted, hvor hunden kan få fat i den.

Hvad sker der, hvis hunden drikker kølervæske?

Når hunden drikker kølervæsken, omdannes den til nogle giftige stoffer, der nedbryder hundens nyrer. Kort tid efter at hunden har indtaget væsken, og inden for de første tolv timer, kan man se at hunden begynder at kaste op, den slingrer, får hurtig hjertebanken og overfladisk vejrtrækning. Andre tydelige tegn er, at hunden bliver tørstig, begynder at tisse mere, og at dens kropstemperatur falder. Nogle hunde udvikler også kramper.

Efter et halvt til et helt døgn kan man se en forbigående forbedring af symptomerne, men oftest vender symptomerne hurtigt tilbage, og nogle hunde vil udvikle så mange symptomer, at de går i koma og dør. Hvis hunden kommer sig over den akutte krise, vil det tage mellem tre og fire uger, før hunden er kommet sig helt. Hunde, der overlever kan udvikle varige skader i deres nyrer.

Hurtig behandling forbedrer prognosen

Skaderne fra forgiftningen kan begrænses med den rette behandling, og derfor er det vigtigt at hunden kommer hurtigt til dyrlæge, hvis man mistænker, at den har drukket kølervæske. Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre er prognosen.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

DIY – hundeshampoo – også til følsom hud

31-07-2017 17:08, af Anne Ekenberg

Lige så nemt det er at købe en færdig shampoo til sin hund, lige så hyggeligt og nemt er det at lave sin egen. Fordelen er den indlysende, at man ved, hvad der er i den. Her kommer nogle nemme og effektive DIY shampoos til hunde med og uden problemer.

Vind professionelt fotoshoot samt gavekort i Herning til DKK´s internationale udstilling

25-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ved årets sidste udstilling i Herning er vores fotostudie fyldt med glade hunde. Lørdag formiddag har vi lidt ekstra plads i studiet, og derfor kan du nu vinde et gratis fotoshoot, hvor du får billederne med hjem på et usb-stik, der er også et gavekort på 500 kroner til Tholo i præmien

Hund redder hunde

08-05-2014 10:46, af Tine Luther
To hunde, der drev rundt i en kano, blev slæbt i land af en anden hund.

Har din hund tandproblemer

02-02-2018 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Otte ud af ti hunde har problemer med tænderne. Det er et stort tal, og mange opdager ikke, at deres hund har ondt i tænderne

Briarden Aramis finder forsvundne hunde

12-04-2014 08:54, af Tine Luther
En norsk briard er specialiseret i at opspore hunde, der er løbet væk. Gennem de sidste par år har han hjulpet 22 hunde sikkert hjem.

Muskelhunde aflivet efter overfald

11-12-2010 09:07, af Anne Kristine Tollestrup
To små hunde blev i tirsdags overfaldet af to muskelhunde i Ribe – nu har ejeren af muskelhundene taget konsekvensen og aflivet hundene.

Overvægt kan skyldes sygdom

25-11-2018 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt er oftest livsstilsrelateret, men hos nogle hunde kan overvægt være et symptom på sygdomme, der bør opdages og behandles

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundredevis af hunde indtog Kolding motocrossbane

02-05-2024 10:56, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 14. april blev motocrossbanen i Kolding forvandlet til en stor forhindringsbane, da Virbac afholdte motionsløb for hund og ejer.

Årets Førerhund 2024 er fundet

26-04-2024 11:07, af Anne Cecilie Sohl

Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.