Kampagne mod illegalt importerede hvalpe

03-05-2012 12:10, af Tine Luther
Et stigende antal hundehvalpe kommer illegalt over grænsen. Det er der mange problemer med – især i forhold til sygdomme og dyrevelfærd. Derfor har Dansk Kennel Klub, Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening indgået et samarbejde om at bekæmpe ulovlig import af hundehvalpe.
Copyright Ridehesten.com
Når vi køber en hvalp er det jo med ønsket om, at den er sund og rask - både fysisk og mentalt. Derfor gælder det om at holde sig langt væk fra indsmuglede hunde af tvivlsom herkomst. (Modelfoto: hunden.dk/Tine Luther

- Vi har set grelle overtrædelser af dyreværnsloven, og vi støder ofte på importerede hunde, der enten er direkte syge eller som ikke har de nødvendige vaccinationer. Sådan siger formanden for Den Danske Dyrlægeforenings Sektion vedrørende Hund, Kat og Smådyr, Karina Ryborg. Ofte taget for tidligt fra moderen Ofte kommer hundene fra Østeuropa pakket bag i en varebil. Sommetider er de mindre end otte uger gamle og således taget for tidligt fra moderen. Ikke sjældent har de falske papirer eller slet ingen papirer. Man kan ikke være sikker på, at de er vaccineret efter reglerne, og selv om de skulle være chipmærkede, kan det være vanskeligt at udlede noget om deres herkomst ud fra det. Vi skal have fat i køberne Myndighederne er opmærksomme på problemet og fanger også jævnligt illegale transporter. Det resulterer normalt i, at hundene straks bliver aflivet, og at smugleren får en bøde. - Skal vi problemet til livs, så må vi have fat i aftagerne af hundene. Altså de danskere, der køber hundene fra de udenlandske leverandører, fastslår Karina Ryborg. Tjekpunkter Hundene sælges normalt via annoncer på nettet. Der er en række forhold, man som hundekøber kan gøre for at sikre sig mod, at ens kommende hund ikke er indført i landet på ulovlig vis: • Hunden skal være chipmærket inden den er otte uger. Begynder chipkoden med andet end 208, så er hunden med garanti ikke dansk. (Chipkoden er ikke synlig, men kan findes med en scanner) • Acceptér kun de originale papirer – aldrig fotokopier • Tjek, at hundens id svarer til oplysningerne i de medfølgende dokumenter (stambog, vaccinationsattester, dyrepas mv.) • Søg hjælp hos din dyrlæge, hvis du er det mindste i tvivl. Køberens risiko ved at købe en ulovligt importeret hund er, at den måske får adfærdsmæssige problemer, og at den kan blive syg, fordi den ikke er vaccineret (korrekt). Hunden kan bære på stærkt smitsomme sygdomme, der også kan smitte andre hunde og gøre dem uhelbredeligt syge. tjekhvalpen.dk Fødevarestyrelsen, Dansk Kennel Klub og Den Danske Dyrlægeforening står bag hjemmesiden tjekhvalpen.dk. Her findes mange gode råd. Blandt andet hvad man skal tjekke, inden hundehvalpen købes. Som led i kampagnen uddeles Go Cards på landets caféer. Desuden er der indgået aftale med Den Blå Avis, Gul og Gratis, Gipote.dk samt Hundegalleriet om, at disse hjemmesider sætter fokus på ulovligt importerede hunde. Se mere om kampagnen via linket under billedet til højre.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.