Hypothyroidisme - når hunden mangler skjoldbruskkirtelhormon

24-09-2018 08:07, af Astrid Gerd Holtet

Skjoldbruskkirtlens hormoner er en essentiel del af hundens stofskifte. Nogle hundes skjoldbruskkirtel danner ikke nok af hormonerne, og det giver sygdommen hypothyroidisme. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad den betyder for hunden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde med hypothyroidisme har en nedsat produktion af de stoftskiftehormoner, som dannes i skjoldbrusken og som kaldes for T3 og T4. Sygdommen er en af de mest almindelige hormonlidelser man ser hos hunde. Den forekommer hos alle typer af hunde, men den er særlig almindelig hos nogle racer, heriblandt dobermann, schnauzer og irsk setter, og ses oftest hos midaldrende og ældre hunde.

Kan være medfødt eller komme senere i livet

Hunden kan fødes med nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen, eller den nedsatte funktion kan komme senere i livet. Hunde der er født med hypothyroidisme, er typisk mindre i størrelse, eller har forskellige typer af udviklingsforstyrrelser. Der sker fordi skjoldbruskkirtelhormonerne har en vigtig funktion i hvalpens vækst – og mangler de, vokser hvalpen ikke som den skal.

Symptomer ved hypothyroidisme

Symptomerne på hypothyroidisme hos den voksne hund kommer som regel langsomt og gradvist, og kan være svære at genkende. Nogle af de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden taber pelsen i større eller mindre områder
  • Hunden får en tynd pels
  • Hunden får en mørkfarvning af huden i større eller mindre områder
  • Hunden får skæl og rødme i huden
  • Hunden virker træt
  • Hunden tager på i vægt

Fremtiden med hypothyroidisme

Har ens hund fået hypothyroidisme, kan den behandles med stofskiftehormon, som gives til hunden i tabletter dagligt, og det kræver typisk at hunden løbende kommer til kontrol for at sikre at den får den rigtige mængde medicin. Behandlingen er livslang, men med den rette behandling, kan hunde med hypothyroidisme få et godt og langt liv på trods af sygdommen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Overvægt kan skyldes sygdom

25-11-2018 08:45, af Astrid Gerd Holtet

Overvægt er oftest livsstilsrelateret, men hos nogle hunde kan overvægt være et symptom på sygdomme, der bør opdages og behandles

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.