Hvorfor elsker din hund dig

25-08-2022 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Psykolog Clive Wynne gør i bog rede for, hvorfor hunde er så kærlige over for mennesker. Hans konklusion vil måske overraske nogen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Skal vi som mennesker føle os specielle, fordi en hund tilbyder os at klappe den og kæle for den? Er vi i virkeligheden også hundens bedste ven?

Spørger man den amerikanske psykolog med speciale i hundeadfærd, Clive Wynne, er svaret nej.

Mens andre i årevis har snakket om, hvordan hunden og mennesket har et særligt bånd, fordi hundens intelligens gør, at den ved, hvad mennesket vil, så mener Clive Wynne, at båndet er et rent emotionelt bånd.

Det emotionelle bånd, han beskriver, er ikke særligt mellem menneske og hund, men en særlig egenskab hunden har til at knytte emotionelle bånd med alle arter.

– Opdrager man en hund blandt får, bliver den glad for får. Opdrager man en hund blandt geder, bliver den glad for geder. Opdrager man en hund blandt mennesker, ja så kender du nok resten, siger han i en artikel i New York Times.

Clive Wynne henviser også til et eksperiment, der viste, at en hvalp skal tilbringe 90 minutter om dagen i en uge med et menneske, inden hvalpen bliver 14 uger for at være socialiseret med og tryg ved mennesker.

Dermed siger han også, at en hvalp, der ikke har haft kontakt med mennesker, vil blive lige så bange for mennesker som andre vilde dyr.

Grunden til hundes store evne til at kaste kærligheden på andre arter skal ifølge psykologen findes i hundens udvikling fra ulv til hund.

For mere end 15000 år siden begyndte mennesket og ulven at interagere med hinanden. Her begyndte menneskets udvælgelse også. For de har helt sikkert ønsket de mest venlige ulve, og dermed også over tid avlet hunden mere og mere venlig.

Faktisk har molekylærbiologen Bridgett von Holdt fundet gener i hunde, som findes hos mennesker med Williams-Beuren syndrom. Et syndrom, der blandt andet kendetegnes ved manglende social hæmning og overdreven empati.

Bridgett Von Holdt konkluderede gennem sit studie, at disse gener var, hvad der gjorde hunde mere venlige end ulve, og Clive Wynne konkluderer, at generne kan være resultatet af menneskets trang til at fremavle venlige hunde gennem tusindvis af år.

– Hunde har en abnorm lyst til at knytte tætte følelsesmæssige bånd til næsten alt, der krydser deres vej, siger Clive Wynne, hvis nye bog naturligvis hedder Dog is love: Why and how your dog loves you.

Læs mere her

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Hvordan elsker din hund dig?

23-01-2018 15:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ens egen hund er selvfølgelig altid den bedste, og man elsker den meget højt. Men er kærligheden egentlig gengældt, og hvordan viser hunden, at den elsker en?

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Din første hund

12-04-2020 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Den første hund er som den første kærlighed. Derfor vil vi gerne høre din historie

Er din hund teenager

13-05-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning fra Newcastle University tyder på, at hunden ligesom mennesket bliver en anelse mere trodsig, når puberteten slår ind

Er din hunds pels tyk nok til vinteren?

24-01-2020 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

Hunde vækker større følelser end mennesker

08-10-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning afslører, at mennesker reagerer med større empati på en hund end på en baby

Conni Jakobsen er død

17-09-2019 16:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dette er ganske enkelt trist. Et fantastisk menneske og en formidabel formidler af kærlighed til hunde er gået bort

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.