Hvem er klogest – hunden eller katten?

23-11-2016 15:04, af Kasper Larsson
Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, og at katten er helt sin egen. Men hvilke af de to arter er klogest?
Copyright Ridehesten.com
Hunde- og katteejere har en stående strid. Men hvilken af de to arter er egentlig klogest? (Modelfoto: Shutterstock)

Hunde og katte opfører sig på mange måder meget forskelligt, og samtidig har de en hel del til fælles. De er begge rovdyr, og rovdyr hører til i den intelligente ende af dyreriget, forklarer Jes Søe Pedersen til Videnskab.dk. Årsagen til at rovdyr besidder en højere intelligens end andre dyr er, at de lever af at jage byttedyr, og derfor dagligt havner i situationer, hvor de skal beslutte sig for, om de vil gøre det ene, eller det andet. Mange byttedyr – så som fugle og mus – ligger heller ikke på den lade side, hvorfor de ikke blot lader sig fange. De vil gøre hvad der står i deres magt for at slippe væk fra rovdyrets spidse tænder og skarpe kløer. Rovdyret kan derfor kun klare sig, hvis det er hurtigere og smartere end byttet. Katten har ikke så meget social intelligens At være intelligent kræver plads til en stor hjerne. Det forklarer også hvorfor, at drøvtyggere som køer har en relativt lille hoved i forhold til deres kropsvægt. De lever af græs som ikke stikker af fra dem. Derfor skal koen ikke være specielt intelligent, for at spise sig mæt. En kat eller en hund kan derimod ikke bare afspille et fast program – de skal konstant tage stilling til deres omgivelser og reagere herpå, og det kræver en vis portion intelligens. Det store spørgsmål er imidlertid, hvem af hunden og katten, der er smartest. I forhold til kropsvægten udgør hjernen på de to arter stort set den samme andel, så det er ikke her, at forskellen skal findes. I modsætning til katten er hunden dog et socialt dyr, som den skal bruge meget af sin hjerneaktivitet på, for at være en succes. Det behøver katten ikke, men den er måske hurtigere på aftrækkeren ude i marken, siger Jes Søe Pedersen. Et menneskeskabt begreb Ifølge lederen for zoologerne i Københavns zoo, Frands Carlsen, kan man ikke stille det så firkantet op. – I min verden er intelligens noget menneskeskabt, der er svært at overføre på dyr. Det giver selvfølgelig sig selv, at du kan få chimpanser til at løse mere komplicerede opgaver end fisk, og generelt er chimpanser gode til at løse opgaver, der er relaterede til netop deres dagligdag, hvoraf nogle løsninger afgjort er et udtryk for intelligens i den egentlige definition af begrebet. – Men til gengæld vil fisken være chimpansen overlegen i mange andre sammenhænge, når man ser på tilpasningen til det miljø, de lever i. Hund og kat ligger selvfølgelig tættere på hinanden adfærdsmæssigt, men alligevel så er en sammenligning umiddelbart meget svær, slutter han. Kilde: Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse