Spondylose, som også kendes under navnene spondylosis deformans eller rygslitage, er en tilstand, hvor der sker en langsom pålejring af ekstra knoglevæv på undersiden og på siderne af ryghvivlerne i hundens rygsøjle – og i sidste ende kan pålejringerne gå fra den ene ryghvirvel til helt over til den næste, og på den måde fjerne bevægeligheden mellem de to hvirvler.
Aflejringerne ses normalt fra de bagerste brysthvirvler og ned til korsbenet og forekommer oftest hos midaldrende og ældre hunde. Der er ikke helt forstået hvorfor hundene udvikler tilstanden, men det kan muligvis skyldes en ustabilitet i ryggen.
Symptomer ved spondylose
Langt fra alle hunde, der udvikler spondylose vil få alvorlige problemer, og de kan leve med tilstanden hele livet uden udvikle symptomer.
Hos nogle hunde, breder knoglepålejringen sig dog på en måde, så de kommer til at trygge på de nerver, der udspringer fra rygmarven – sker det, kan man opleve problemer som smerte og halthed, der kan påvirke hundens livskvalitet, hvis der ikke tages hånd om tilstanden. Der er fortsat ikke helt enighed blandt forskere om hvorvidt spondylose kan give rygsmerter hos hunde.
Hvad er fremtiden for en hund med spondylose?
Har hunden spondylose, som ikke giver tryg på nerverne, er prognosen god, og mange vil gå med tilstanden uden at den nogensinde opdages. Udvikler tilstanden sig således at nerverne begynder at blive påvirket, bliver prognosen dog væsentligt dårligere. I sådanne tilfælde kan man forsøge at fjerne de aflejringer, der trygger gennem en operation. Derudover kan symptomerne lindres gennem blandt andet smertestillende behandling og fysioterapi.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Mange hundeejere er stødt på flåter på sig selv eller hunden. Især når man har nydt en dejlig tur sammen i det fri, kan man risikere at få ubudne gæster med hjem. Flåter er små blodsugende mider, og det er ikke særlig lækkert at træde i en blodfyldt flåt, som er faldet af hunden, men det største problem med flåter er dog, at de kan forårsage sygdom hos både hunde og mennesker.
Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.
Sådan kom jeg i gang med zoneterapi til hunde, og sådan kan du hjælpe din hunds ryg
Med alderen får mange hunde problemer med stive og ømme led i ben og ryg - det kan begrænse hunden og påvirke dens livskvalitet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe din seniorhund forblive aktiv så længe som muligt
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet