Grå stær, også kaldet katarakt, er en sygdom i hundens øje, som giver en uklarhed i linsen og svækker hundens syn. Uklarhederne kan være i mindre områder på linsen eller omfatte hele linsen, og kan, i nogle tilfælde, føre til blindhed. Har hunden grå stær, kan det ses som en grå eller hvidlig uklarhed når man kigger på hundens øje. Tilstanden må ikke forveksles med den grålige uklarhed i linsen, som naturligt kommer med alderen. Det ses typisk hos hunde over seks til syv år, og påvirker ikke synet.
Sygdommen kan være arvelig og kan ses hos ældre, såvel som yngre hunde. Denne arvelige form ses hos flere racer, herunder labrador retriever, cocker spaniel og dværgschnauzer. Grå stær kan også opstå som følge af andre sygdomme, herunder sukkersyge, eller hvis hvalpe fodres ensidigt med mælkeerstatning. Sygdommen kan også opstå som følge af skade eller betændelse i øjet.
Er min hund blind?
Udvikler en hund blindhed, som følge af grå stær, kan det give ændringer i hundens adfærd. Tegn på blindhed kunne være:
- Hunden går ind i ting
- Hunden bliver bange for ting
- Hunden virker stresset
- Hunden virker angst
- Hunden begynder at udvise aggression
Da sygdommen udvikles over tid, kan nogle hunde vænne sig til at se dårligt eller slet ikke at kunne se, da de lærer at orientere sig via deres andre sanser. Andre kan udvikle problemer med stress og angst, der kan nedsætte deres livskvalitet.
Hvad kan man gøre?
Det er muligt at operere hunde med grå stær, og her fjernes linsen helt eller delvist. Denne operation tilbydes dog kun af specialiserede dyrlæger. Der findes ingen medicinsk behandling for sygdommen, men den er som regel ikke forbundet med smerte eller ubehag, og mange hunde kan få et fornuftigt liv med lidelsen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.
Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene Jarnved fik sig mandag noget af et chok, da hendes hund efter et maveonde spiste kantbånd fra bilen. Nu advarer hun andre hundeejere
Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse