Hvad du måske ikke ved om fransk hjertelungeorm

10-07-2017 15:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte vi Hollys historie om, hvordan hendes forløb med hjertelungeorm endte godt, men også hvor svær sygdommen er at diagnosticere, da den kan forveksle med en lang række andre sygdomme. Hollys historien kan du læse under ”Læsernes beretninger”. I dag sætter vi så fokus på disse parasitter, og vi starter med sneglene

Copyright Ridehesten.com

Mange ved allerede, at vores hunde smittes ved at spise inficerede snegle eller ved at spise græs eller andet med snegleslim på. Men de færreste tænker måske over smittens udbredelse.

Hjertelungeormens udbredelse

En snegl lægger ca. 400 æg på en sæson, der spænder fra det tidlige forår, når temperaturen er kommet over 5 grader, og til frosten sætter ind. Efter 6 uger er de nye snegle så igen i stand til at lægge æg, og deres afkom igen 6 uger senere osv. Det betyder, at en enkelt snegl meget hurtigt kan blive til rigtig mange, og de snegle, som ikke går tabt i naturen, er desværre udmærket i stand til at overvintre. Alle snegle – både dem med hus og dem uden huse – kan være vært for parasitten. Som en sidste skræmmende info kan vi fortælle, at snegle i princippet kan blive op til 25 år gamle…

Din have er det farligst sted

Hvis din hund på et tidspunkt har haft hjertelungeorm, skal man være ekstra påpasselig, for der er al mulig grund til at tro, at områdets snegle derved er smittebærer.

Forestil dig følgende scenarie: Om morgenen kaster du hundens foder ud på græsplænen, fordi du har lært, at det er godt for hunden at søge efter maden. Det finder de inficerede snegle. Det slimspor, som sneglene nu har sat, kommer din hund uforvarende til at slikke i sig den efterfølgende morgen, når du igen kaster mad ud. Her bliver din hund så igen smittet. Og så kører den onde cirkel. Vores egne haver ender derfor med at blive én af de største trussel mod vores elskede hunde.

Lad derfor ikke din hund spise noget fra haven eller under gåturen. En burger, som f.eks. er smidt i vejkanten, kan meget vel have ageret madpakke for inficerede snegle. Lad den heller ikke spise græs eller lign. selv om den så gerne vil.

Læs også Hugormebid kan være livsfarlig for din hund

Skov og strand

Andre steder, hvor det også er yderst vigtig at passe på, er steder, hvor mange hunde færdes. Tænk på hundeskovene. Tænk på, at også her er det af meget stor vigtighed, at du og de andre brugere af skoven samler op efter jer. Ellers eskalerer den onde cirkel med ekspresfart. Tænk også på strande. Her færdes der ofte også en del hunde, og er bare én af dem smittet, går det stærkt.

Hjertelungeorms udbredelse i Danmark. Kilde: Bayer a/s

 

Symptomer

Sygdommen er svær at konstatere og kan desværre forveksles med en lang række andre sygdomme. Symptomerne kan også variere i både styrke og varighed, og nogle gange aftager de helt, for derefter at komme igen. I sjældne tilfælde er der næsten ingen symptomer.

Nogle få symptomer går dog igen, og disse skal du holde øje med.

-Hvis din hund hoste eller rømmer sig

-hvis din hund virker træt og ikke rigtig vil gå tur

-hvis din hund bløder fra gummerne eller fra sår, der ikke vil hele

-hvis din hund mister appetitten

-hvis din hund får nedsat balanceevne

-hvis din hund på anden måde ændrer adfærd

 Vi skal samle op

Vi kommer desværre aldrig sygdommen til livs, da også ræve, mårhund og ilder smittes med hjertelungerom. Men som ansvarlige hundeejere bør vi være bevidste om faren og gøre, hvad vi kan for at sænke hastigheden, hvormed den udbredes. Løsninger er og bliver, at vi alle sammen samler op efter vores hunde, til hver en tid, og alle steder.

Og husk så, at du kan gøre det let for andre hundeejere at komme af med deres poser ved at sætte DKK’s mærkat på din skraldespande. Mærkatet bærer teksten ”Her må du gerne smide din hundepose” på din skraldespand. DKK har oplyst, at man kan bestille mærkatet på dette link: Mærkat.

 

Kilde: hjertelungeorm.dk

Læs også

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse