Hunde- og katteejerens sværeste beslutning

10-11-2020 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det, alle dyreejere frygter, er det sværeste øjeblik, når der skal træffes beslutning om det sidste farvel til hunden eller katten. Beslutningen om aflivning kan være en svær proces, som kræver forståelse for dyrets behov og livskvalitet og ofte må dyrlægen spørges til råds undervejs. Her kommer Agria Dyreforsikring med nogle gode råd om, hvordan du kan komme frem til den rigtige og ansvarlige beslutning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I dag betragtes husdyr som familiemedlemmer, der har stor værdi for os mennesker. Tabet af en hund eller kat er ofte en stor sorg for ejeren og efterlader en følelse af tomhed. Det tætte forhold til kæledyret vanskeliggør beslutningen om aflivning og kan give angst og uro hos ejeren, hvis der er tvivl om, hvorvidt beslutningen er det eneste rigtige for dyrets bedste.

– Det indgår i dyrlægens arbejde at sige til, når det ikke længere er forsvarligt at holde hunden eller katten i live, men det er selvfølgelig altid dyreejeren, som træffer den endelige beslutning, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Den endelige beslutning er ikke bare følelsesmæssigt svær, men kræver også viden. Hvor meget lider dyret egentlig, og hvor går grænsen for, at livskvaliteten er gået helt tabt? De fleste dyreejere vil gerne behandle dyret så længe som muligt. Men her gælder det for dyreejeren at sætte sig ind i, hvordan prognosen ser ud under og efter behandling samt at skaffe sig et billede af den livskvalitet, som dyret kan forventes at få. Her har dyrlægen en vigtig rolle med at formidle, hvordan og hvor meget dyrets livskvalitet vil blive påvirket, og hvad det bedste er set fra dyrets perspektiv.

– Det er ikke sjældent, at dyreejere kommer for sent til dyrlægen, fordi processen har været ekstra svær. Det kan være svært at give slip og tage den endelig beslutning om et farvel. Men vi skylder vores kæledyr, at de kommer herfra med værdigheden i behold. Her spiller dyrlægen en afgørende rolle. Tag snakken i god tid, så I sikrer at den sidste tid bliver smertefri og med god livskvalitet, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

I de tilfælde hvor der ikke længere findes behandling - hvis dyret er gammelt eller bliver ramt af alvorlig sygdom med en dårlig prognose, så kan det være lettere at acceptere, at dyrets liv er slut. Uanset er det en god ide at forholde sig til, hvornår det kan være aktuelt at sige farvel.

 

Info

Råd før den endelige beslutning:

• Rådfør dig altid med en dyrlæge i ro og mag - hvis der er tid til det.
• Hvis det ikke er akut, så lad beslutningen vokse frem, men sæt alligevel en deadline for dig selv.
• Hvis du er i tvivl, så bed en anden dyrlæge om en “second opinion”.
• Diskuter det i familien og forsøg at træffe beslutningen, mens dyret stadig er frisk. Hvor langt vil I gå med operationer og behandling?
• Find ud af, hvor meget dyrets livskvalitet vil blive påvirket af et større indgreb.
• Stil dig selv spørgsmålet, om din beslutning også er den bedste set fra dyrets perspektiv.

Læs også

Farvel til verdens ældste hund

25-10-2023 12:40, af Anne Cecilie Sohl

Verdens ældste hund, Bobi, af racen Rafeiro do Alentejo, er afgået ved døden. Han nåede den bemærkelsesværdige alder af 31 år og 165 dage.

Godt nytår

31-12-2022 10:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så siger vi farvel til 2022 og goddag til 2023

Dronning Elizabeths død: Farvel til de kongelige corgier

09-09-2022 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag døde Dronning Elizabeth. Vi genudgiver denne artikel for at mindes den hundeglade regent:

Søndag den 15. april døde den sidste af Dronning Elisabeths corgier. Hermed blev det til 85 år med den lavbenede hund i det britiske kongehus

Hund alene med sin afdøde ejer i 14 dage

29-01-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har skrevet en af disse nyheder, der skærer langt ind i hjertet. Heldigvis ser den ud til at ende godt

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

ADVARSEL: Parvovirus i Vestsjælland

20-01-2019 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

SCT. Jørgensbjerg Dyreklinik i Kalundborg advarer om, at der er udbrud af Parvovirus i området

 

Fredagsquiz: Hvad ved du om siberian husky

29-05-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Pinsen står for døren. Det er tid til en fredagsquiz

Hotel redder 900 hunde fra orkanen Irma

12-09-2017 09:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Orkanen Irma har i løbet af weekenden hærget den amerikanske delstat Florida med massive vinde og oversvømmelser. Et hotel i Orlando åbnede dørene for 900 hunde og deres ejere, så de kom sikkert gennem orkanen

Dyreklinik flytter i nye lokaler og øger behandlingsudbud

08-10-2020 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

AniCura Dyreklinikken Nørresundby har inden for de seneste år oplevet en stor stigning i antallet af klienter, og onsdag kunne dyreklinikken slå dørene op til nye og større lokaler på Thistedvej, som giver mulighed for at øge udbuddet af behandlinger

Verdens mindste politihund og ejer døde på samme dag

26-04-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag 14. april døde verdens mindste politihund. Det skete få timer efter dens ejer var gået bort

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.