Hund sporer farlige hospitalsbakterier

19-12-2012 14:46, af Tine Luther
Hvert år huserer bakterien Clostridium difficile, der giver voldsom diareé, på mange hospitaler. En helt ny idé er at få hunde til at snuse sig frem til, hvor bakterien befinder sig. Og det er noget, en hundenæse er god til!
Copyright Ridehesten.com
Videnskab.dk fortæller om beaglen, der er trænet til at finde bakterie på hospitaler. Se video herom via linket nedenfor. (Screendump fra Videnskab.dk)

Masser af danske patienter slås en hård kamp mod det voldsomme diareé forårsaget af bakterien Clostridium difficile. Derfor er det en god nyhed, at hunde nu kan trænes til at screene hele hospitalsafdelinger for bakterien. I det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal er der netop publiceret en artikel, der beskriver, hvordan hunde kan finde bakterien i henholdsvis afføringsprøver og luftprøver fra luften omkring patienterne. Hunden langt hurtigere end laboratorietesten Problemet med de traditionelle tests er, at de er for langsomme. Hunden kan derimod straks påvise bakterien, og dermed kan en hurtig indsats sættes ind, så man undgår den helt store spredning af bakterien. Ofte ses de diareéfremkaldende infektioner hos ældre mennesker, der har fået antibiotika på hospitalet, med der forekommer også epidemier andre steder, hvor der samles mange mennesker, f.eks. på skoler og i institutioner af forskellig slags. Hos mennesker, der i forvejen er syge, kan smitten føre til livstruende tarminfektion. Hundenæsen særdeles nøjagtig Den karakteristiske fra diareé forårsaget af Clostridium difficile inspirerede hollandske professorer til at overveje at bruge hunde i bekæmpelsesarbejdet. En to år gammel beagle blev trænet, og da den blev testet på 100 afføringsprøver efter to måneders træning, ramte den rigtigt i så godt som alle tilfælde. De 50 inficerede prøver blev alle markeret, og 47 ud af 50 negative prøver blev identificeret korrekt. Sluppet løs på hospitalsgang Beaglen blev også sluppet løs på en hospitalsgang. Her fandt den 28 ud af 30 inficerede patienter – og ud af de 270 patienter, der ikke havde smitten, ramte den rigtigt i 265 tilfælde. Alt dette klarede den lille hund på bare 10 minutter. Eksperimentet med beaglen giver forhåbninger om, at ”teknikken” fremover betyder, at bakterien kan bekæmpes langt hurtigere, så færre mennesker bliver syge – og flere liv kan reddes. Via linket under billedet til højre kan ses en video om, hvordan hunden arbejder i forsøget på at finde de sundhedsskadelige bakterier. Kilde: videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse