Førstehjælp til hunde

11-05-2021 07:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover ulykker i trafikken kan der opstå flere forskellige situationer, hvor din hund har brug for, at du kender til førstehjælp og kan hjælpe din egen eller måske en andens hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Heldigvis kan meget af det, vi har lært om førstehjælp til mennesker, også bruges på dyr. Det gælder f.eks. Heimlich-metoden, når noget er kommet i den gale hals, og hjertemassage ved hjertestop. Dyrlæge Mogens Brix fra Agria Dyreforsikring fortæller her, hvad du kan gøre, hvis forskellige situationer opstår, og også hvordan visse ulykker forebygges. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelse.

Forhold dig rolig!
Dyrlægens allervigtigste råd er, at du ikke går i panik, men derimod bevarer roen, så du kan overskue situationen og gøre det rigtige i den rigtige rækkefølge. Præcis som ved mennesker, er det værste du kan gøre, ikke at gøre noget!
Allerførst skal du stoppe ulykken ved at alarmere folk i nærheden til f.eks. at stoppe trafikken på sikker vis, indtil hunden er fjernet fra vejbanen. Det kan også være et hundeslagsmål – her gælder det selvfølgelig først og fremmest om at få skilt hundene ad.
Hvis hunden er ved bevidsthed, skal du gøre dit bedste for at berolige den. Det kan være nødvendigt at binde noget forsigtigt om hundens snude, så du ikke bliver bidt, mens du forsøger at hjælpe den.

 

ABC
Er hunden bevidstløs, skal du kontrollere, om den trækker vejret og mærke dens puls. Du bruger den metoder, der hedder ABC-metoden (Airway, Breathing, Cirkulation).
Læg hunden sådan, at den kan trække vejret frit og tjek for evt. fremmedlegemer i luftvejene. Træk tungen ud. (Airway).
Dernæst tjekker du, om hunden trækker vejret – se, lyt, føl. Trækker den ikke vejret, må du iværksætte kunstigt åndedræt ved hjælp af “mund til snude”-metoden. Se nedenfor, hvordan det gøres. (Breathe).
Mærk efter pulsslag. Det mærkes bedst lige bag albueleddet i hundens venstre side. Mærker du ingen puls, skal du give hunden hjertemassage. Se ligeledes nedenfor, hvordan det gøres. (Circulation).

 

Sådan stopper du blodtab
Hvis hunden har fået et sår, der indebærer kraftig blødning, kræver det, at man lægger pres på såret. Det kan man gøre med bandage eller kompressionsbind, men har man ingen af delene, må man bruge håndkraft. Tag et stykke stof eller lignende, pres det mod såret, og tryk til, indtil blødningen ophører. Trykket på såret skal være hårdt, men det må ikke blokere for blodtilførslen. Kontakt en dyrlæge til vurdering af yderligere behandling.
Stammer blodet fra et bidsår, skal hunden under alle omstændigheder til dyrlægen, da der meget ofte går infektion i bidsår.

 

Hvis hunden går i chok
Der er en risiko for, at hunden går i chok ved en voldsom ulykke. Symptomer på chok er blege slimhinder, svag og overfladisk puls samt uregelmæssig vejrtrækning. Hunden får desuden kolde ører og poter. Nus hunden blidt for at berolige den, og tal stille og roligt til den. Hold hunden varm på stedet og under transporten til dyrlægen. Husk, at ved mistanke om traume på rygsøjlen, forsøges denne understøttet bedst muligt, eventuelt ved brug af plade/stramt tæppe under løft ind i bil.

 

Noget galt i halsen
Først skal du selvfølgelig prøve, om du kan få genstanden ud med håndkraft. Men pas på, at du ikke får skubbet genstanden længere ned eller bliver bidt. Selv den sødeste hund kan finde på at bide, hvis den er i panik. Lykkes det ikke, skal du bruge Heimlich-metoden, som også bruges på mennesker. Hvis det er en større hund, griber du fat om hundens brystkasse bagfra under forbenene og trykker til, flere gange, indtil det, der sidder fast, forhåbentlig kommer op. Er det en mindre hund, skal du trykke den på maven under ribbenene. Kræfterne skal selvfølgelig tilpasses hundens størrelse, men der skal altså trykkes til.

 

Når legen ender galt
Du skal være forsigtig hvis du kaster pinde til din hund. Ud over at mange hunde bliver stressede ved gentagne pindekast, kan pinde ofte ende med at lave skader på hundens hals og mundhule.
Har du en hund, der er slem til at gnave i alt, er der også risiko for, at den får det galt i halsen. Så prøv at foregribe ved at sørge for, at de ting, hunden får at lege med, er “gnavesikre”, og gå en ekstra runde i hjemmet og haven med det for øje at finde de ting, som din hund kan finde på at gnave i stykker og få galt i halsen.

 

Telefonnummeret til dyrlægen
Sørg for at have dyrlægens og dyrehospitalets navn, adresse og telefonnummer indkodet i din telefon, så du ikke skal spilde kostbare minutter med at finde det frem. Ring til dyrehospitalet i forvejen, så de ved, at der er en skadet hund på vej.

Fakta
Hjertemassage til hund

 

  • Læg hunden på dens højre side på en fast overflade. Knæl ved hundens ryg, og læg hænderne samlet på den nederste del af brystet.
  • Tryk ned på brystet, men pas på ribbenene. Tag ikke for hårdt på mindre hunde.
  • Gennemfør kombination af kunstigt åndedræt og hjertemassage i f.eks. forholdet 1 til 5 (5 hjerte kompressioner afbrudt at 1 kunstigt åndedræt – husk at holde pause i kompressioner under kunstigt åndedræt.
  • Gentag kombinationen af hjertekompressioner og kunstigt åndedræt i op til 5 minutter, indtil vejrtrækning og puls begynder igen.
  • Hold kort pause hvert minut for observering af spontan respiration, og føl efter hjerteslag på venstre siden af brystkassen. 
  • Bring hunden til dyrlægen så hurtigt som muligt.

 

 

Kunstigt åndedræt til hund
Luk hundens mund, og hold kæben lukket, så luft ikke undviger. Foretag en dyb indånding, og placer din mund over hundens snude. Blæs med vidt åben mund gennem hundens næsebor. Observer om brystkassen hæver sig, og vent til hunden selv ånder ud.
Denne øvelse gentages hvert 5. sekund. 

Fakta
Puls

Bemærk, at hundes puls er meget forskellig alt efter størrelse: Små hunde: 90-120 slag pr minut, og større hunde har lavere frekvens: 65-90 slag pr minut, og endelig skal hunden trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire.

Læs også

Rikkes hund døde, nu mødes hun og kæresten af had

05-05-2021 09:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Sidste uge kom chihuahuaen Sign ud for en forfærdelig ulykke, som endte med at koste den livet. Nu bliver ejerens kæreste på sociale medier beskyldt for bevidst at have slået hunden ihjel

Brandmand redder hund

26-04-2021 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag morgen udbrød der brand i en lille by tæt på Randers. Beboerne reddede sig ud, men der måtte en brandmand til for at redde deres hund

Hund på forsæde førte til ulykke

20-04-2021 07:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være farligt at have sin hund på passagersædet. Det kan en 30-årig kvinde fra Stakroge skrive under på

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Englands mest ensomme hund

04-06-2021 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bob har netop fået den tvivlsomme ære at blive udnævnt som Englands mest ensomme hund

Top 10 over produkter, der kan forgifte hunden

07-06-2021 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske kennel klub har udgivet en top 10 over, hvad hunde bliver forgiftet af. Du får listen her

Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Pas på jeres hunde i Slagelse

07-06-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er der fundet flere brød med rottegift i Slagelse. En hund har allerede spist af giften

 

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

23-06-2020 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Voice of pets tæt på lukning

09-06-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Konkursen kommer nærmere og nærmere for den over 70 år gamle dyreværnsorganisation, der tidligere gik under navnet Dansk Dyreværn Aarhus

Se billederne: En dejlig weekend

07-06-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag bad vi jer sende os nogle gode sommerbilleder af jeres hunde. Det var I gode til. Her får I et udvalgt galleri

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Forskning: Hundes forhold til mennesker er genetisk

04-06-2021 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens evner til at følge menneskers evner ligger i generne