Dyreværnet: Anerkendt dyrlæge hjælper ulovlige hundehandler

05-10-2021 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som en del af Dyreværnets kampagne mod import og salg af skadede hvalpe fra Østeuropa er det nu kommet frem, at en anerkendt dyrlæge og tidligere underviser af kommende dyrlæger er en del af problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Har man set de første afsnit af Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker, sidder man sikkert med en knude i maven, en klump i halsen og en undren over, at nogle mennesker kan finde på at støtte den slags.

Hunden.dk har fået sendt noget råbånd fra andet afsnit, hvor undercoveragenten Rene Dahl Andersden er ude hos en hvalpesælger på Sjælland. Sælgeren er kommet i Dyreværnets søgelys, fordi han ofte har hunde fra Polen til salg.

Sælgeren er en dansk mand, der er gift med en polsk kvinde, og det er konen, der har kontakten med opdrætterne i Polen. Parret bedyrer, at det kun er gode hunde, de sælger. Da Rene Dahl Andersen kommer ind i huset, er der 10 hvalpe fra to forskellige kuld, og det fremgår også, at der er flere hvalpe andre steder i huset.

Vi har fået adgang til Renes skjulte optagelser fra besøget, der varer godt en times tid.

Mens Rene Dahl Andersen, der foregiver at være en hvalpekøber, der skal købe hund til hans søster, er på besøg, kommer sælgerens dyrlæge for at tjekke hvalpene.

Det står hurtigt klart, at dyrlægen er meget hurtig til at undersøge de mange hvalpe. Han tjekker deres vaccinehistorik i de medfølgende polske sundhedsbøger.

Han fortæller desuden, at han er der for at tjekke, at hundene har den kvalitet, som sælger siger, de har.

På råbåndene vi har set, siger dyrlægen nogle ret utrolige ting. Udover ukritisk at overføre sundhedsdata fra de polske sundhedsbøger, stiller han eksempelvis spørgsmålstegn ved, om det er skadeligt at fjerne hvalpe fra deres mødre, før de er blevet otte uger.

– Der er jo også tæver, der dør under fødslen, men det betyder jo ikke, at deres hvalpe ikke kan klare sig, siger han blandt andet, ligesom han bruger eksemplet med, at når kalve kan fjernes fra deres mødre efter et døgn, så kan hunde også, før der er gået otte uger.

Dyrlægen er helt med på, at det er ulovligt at sælge yngre hvalpe, men han mener ikke der ellers er de store problemer i det.

– Dyreværnslovene er ikke altid lige logiske eller praktiske, siger han.

Men han finder dog ud af, at hvalpene alle er ældre end de otte uger, de skal være, inden de må sælges.

Rene, som jo foregiver at være ude for at købe en hvalp for sin søster, finder hurtigt en hvalp, som er meget lille, og som han synes, ser lidt skræmt ud.

Den lille tævehvalp bliver også undersøgt af dyrlægen, som konkluderer, at der ikke er noget at være bekymret for med den.

Under hele besøget har der også været en anden hvalpekøber i huset. Hun får på et tidspunkt den lille hvalp over til sig, mens Rene Dahl Andersen går ud i køkkenet til sælgeren.

Da Rene kommer tilbage, har dyrlægen udfyldt et skema med seks punkter om hvalpens sind.

Her han krydset af, at den er kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig. Rene spørger ham, hvorfor han ikke har sat i kryds i rolig og reserveret, da det er sådan hvalpen har været under hele besøget.

Hertil svarer dyrlægen, at hvalpen var kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig, da han havde den i hænderne, og også da den anden hvalpekøber havde siddet med den.

Den beskrivelse kunne den anden hvalpekøber dog ikke genkende.

Efter at have købt hvalpen for 14.000 kroner, tager Rene den med tilbage til Dyreværnet. Her bliver hvalpen undersøgt, og her finder direktør og dyrlæge Rikke Christensen-Lee og en anden dyrlæge uafhængigt af hinanden, at hunden er fem til seks uger gammel.

Desuden har hunden orm og giardia. Den er altså på ingen måde rask.

Da Rikke Christensen-Lee ser navnet på dyrlægen, er hun ikke overrasket. Det er nemlig en dyrlæge, som Dyreværnet tidligere har haft problemer med i andre dyreværnssager.

– Men det er skræmmende, at han praktiserer på den måde, og tænk sig, at han har undervist kommende dyrlæger, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

Du kan nu se de tre første afsnit lige her.

Læs også

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Dom afsagt! Sejr for hundene!

10-04-2025 09:53, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten

Dyreværnet fejrer 127 års fødselsdag!

11-03-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Siden 1898 har Dyreværnet kæmpet for at beskytte og redde udsatte dyr i Danmark. Med internater, mobile dyreklinikker og en stærk stemme for dyrevelfærd fortsætter organisationen sit livsvigtige arbejde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste