Dyrehoarding giver dårlige dyreliv og presser dyreinternater

31-07-2023 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse oplever flere sager med folk, der holder langt flere dyr, end de magter. De er velmenende, men dyrehoarding går ud over dyrene og presser dyreinternaterne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Sager med dyreejere, der holder langt flere dyr, end de magter – såkaldte hoardersager – er dybt alvorlige og har store konsekvenser for dyrene. Derfor bekymrer det Dyrenes Beskyttelse, at foreningens beredskab allerede er rykket ud til 27 sager om dyrehoarding i år – mod 31 sager i hele 2023. 

- Vi begyndte først at registrere hoardingsager sidste år, men vi ser dem oftere, og vi har tit behov for både politiets og private borgeres hjælp for at få fjernet dyrene, så de kan få et godt liv, siger Yvonne Johansen, Dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse. 

Sagerne kan være svære at løse, da hoarderne typisk holder meget af deres dyr. Faktisk ønsker de ofte at redde så mange dyr som muligt. Og de evner sjældent selv at se, at dyrenes forhold er dårlige.

- Vores beredskab møder rigtig mange mennesker, som af forskellige årsager har samlet mange dyr sammen. Det er ofte mennesker uden store sociale netværk og ofte er dyrene det eneste disse mennesker har, og det enormt sårbart at fjerne dem fra hjemmet, selvom det kan være den bedste løsning for dyrene, siger Yvonne Johansen.   

 

En stor opgave for internaterne

Det kræver meget plads at tage imod mange dyr på en gang, særligt hvis der er tale om større dyr som hunde der har brug for hver deres rum. Derudover er dyrene ofte syge og meget dårligt socialiseret, så mange af dyrene kræver intensiv behandling, hvis de skal ud i et nyt hjem.

- Vi ved at disse sager presser vores internater, ikke kun fordi der kommer mange dyr på en gang, men de er ofte i dårlig stand. Vi gør altid alt hvad vi kan for at hjælpe, men vi oplever engang i mellem at dyrene er så dårlige, at vi ikke kan redde dem, og det tager hårdt på alle. Derudover kan det være en udfordring at finde nye hjem til denne type dyr, siger Yvonne Johansen.

 

Strafferammen skal udnyttes optimalt

Hvis problemet skal løses, så kræver det en indsats fra myndighederne. Det er næsten umuligt at få frakendt retten til at eje dyr i dag. Hvis det endelig sker, så kan dyrene registreres i en andens navn, men stadig bo ved hoarderen. Det er bedre at forebygge og hjælpe borgerne rettidigt, og her har myndighederne et stort ansvar at løfte.

- Vi så gerne at den fulde strafferamme blev brugt, når der er tale om sager, hvor mange dyr har lidt overlast i menneskers varetægt. Derudover så vil vi rigtig gerne have kontakt til de her folk tidligt i forløbet, da vores erfaring siger at det er nemmere at tale dyreejerne til fornuft tidligt i processen. Vores håb er, at vi kan gøre danskerne opmærksomme på problemet, så de ringet til 1812, hvis de oplever noget, der kunne være hoarding af dyr, siger Yvonne Johansen.  

Fakta
TRE TING DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ

Det kan være rigtig svært at opdage, at en person hoarder. Både for myndigheder, dyreværnsorganisationer og privatpersoner. Ofte vil hoarderen nemlig have lukket dyrene inde i sit hjem uden megen kontakt til omverdenen. Derudover vil personen typisk heller ikke selv opfatte situationen som værende problematisk. Her er dog tre tegn, du kan være særligt opmærksom på.

1. Mange dyr samlet

Hvis en person har ualmindeligt mange dyr samlet under samme tag, kan det være et tegn på, at situationen er ved at løbe løbsk for vedkommende.

2. Dyrene mistrives

En hoarder vil typisk ikke være i stand til at tage sig af sine dyrs mest basale behov. Derfor vil dyrene ofte være meget tynde, beskidte eller sygdomsramte. I værste fald dør dyrene af sult.

3. Manglende selvindsigt

En hoarder vil typisk benægte, at vedkommendes dyr mistrives, eller at situationen er ude af kontrol. Personen vil stå fast på, at alle dyr er sunde og raske. Også selvom der er tydelige tegn på det modsatte. 

Der er netop afsagt dom i en hoardersag fra 2020, hvor et kærestepar sultede hunde til døde, og smed dem i skraldespanden. De resterende hunde blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Dommen lød på 60 dages betinget fængsel og frakendelse af retten til at have med dyr at gøre i to år.

Dyrenes Beskyttelse betegner en dyrehoarder som en privatperson, som anskaffer sig flere dyr, end vedkommende kan tage sig af. Tit ender opgaven med at vokse personen over hovedet, og det ender med, at dyrene går under elendige forhold. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at personen lider af samlemani, også kendt som compulsive hoarding.

Læs også

Hvalpe reddet fra social sag – Twix og Thit har fået en ny start

07-06-2025 07:28, af Benedicte Lorenzen, Dyrenes Beskyttelse

Det var en træt og tørstig hvalpeflok, der ankom til Dyrenes Beskyttelses internat i Aarhus i begyndelsen af foråret som en del af en social sag. Det tog heldigvis kun få uger i kærlig pleje, før flokken var klar til at kaste sig ud i nye begyndelser.

Frivillige skaber tryghed og omsorg for dyrene på internatet

24-02-2025 11:38, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus spiller de frivillige en vigtig rolle i hverdagen. De hjælper med at skabe en tryg og berigende hverdag for dyrene - både hunde, katte og andre dyr, der har brug for omsorg.

Målrettet træning giver internathunde en ny chance

17-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Fart og fællesskab til lure coursing i Myndeklubben

07-07-2025 10:43, af Cecilie Friis Amstrup

Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet