Det har længe været kendt, at stress kan påvirke menneskers søvnmønster, og omvendt så kan dårlig søvn være direkte årsag til stress. Ny forskning fra en europæisk forskergrupper peger på, at noget lignende måske gør sig glædende for vores hunde.
Forskerne kiggede på to grupper af hunde. Den ene gruppe blev udsat for oplevelser, der burde være følelsesmæssigt positive for dem, blandt andet leg, menneskelig kontakt og en gåtur. Den anden gruppe oplevede noget moderat stressende, som at blive efterladt alene i et par minutter. Ved efterfølgende at måle hjerneaktiviteten hos begge grupper af hunde, imens de sov, kunne forskerne sammenligne deres søvnmønstre.
De hunde, der havde været udsat for en moderat stressende oplevelse faldt hurtigere i søvn end den anden gruppe, men sov til gengæld ikke så dybt og brugte mere tid i den såkaldte REM søvn. Hos mennesker er let søvn forbundet med oplevelsen af ”at sove dårligt”.
Ud over at søvn giver kroppen mulighed for at restituerer, så hjælper søvnen også til at lagre minder og fremmer dermed indlæringen af nye ting. Det glæder både for mennesker og hunde, viser forskningen, og derfor er en god nats søvn vigtig for begge parter.
Skal du sikre den gode nattesøvn hos din hund, tyder forskergruppens resultater altså på, at du skal have fokus på at mindske den stress, hunden oplever i timerne op til. Mindre stress giver bedre og dybere søvn.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Kilder:
Marc Bekoff. When Dogs Have a Bad Day, EEGs Show Their Sleep Suffers Negative experiences predict dogs' spending less time in deep sleep. Psychology Today, (26.10.2017)
Bob Yirka. Like humans, dogs found to have fitful sleep after negative experiences. Phys.org (25.10.2017)
Anna Kis et al. Sleep macrostructure is modulated by positive and negative social experience in adult pet dogs, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2017)
For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.
Nogle gange ser det nuttet ud, andre gange bliver man nærmest helt forskrækket, når ens hund spræller i søvne. Men hvad drømmer hunde egentlig om
At dele seng med en hund, kan være mindre forstyrrende og mere tryghedsskabende, end at dele seng med et andet menneske – det viser et nyt studie fra USA
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde