Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Copyright Ridehesten.com

 

Jeg hedder Charlotte Hoog Møller og er født i Odense i 1979. Jeg flyttede til Paris i 1997 som 18-årig for at lære fransk. Der mødte jeg så min mand allerede starten af '98 og kom så pludselig aldrig hjem til Danmark igen, da Victoria blev født hernede i 2001 og senere Mads i 2006.

Vores familie startede med at dyrke canicross i starten af 2015 da vi fik vores første hund Indra, en malinois, som jeg skulle bruge til mit nye arbejde som hundevagt i den franske metro. Snart kom en lille ny til familien, og langsomt men sikkert voksede flokken sig større og større med et mere målrettet valg af hunde med profiler til Canicross, Bikejoring og Dog-scooter. Således har vi nu to Malinois, to adoptererede gadekryds og fire eurohounds.

Vi bruger al vores tid og ressourcer på vores hunde og vores sport, også selvom vores børn nogle gange synes, det bliver til for meget hund. Det er vigtigt for mig at forklare, at det aldrig har været vores børn som har plaget om at få mange hunde, og at til trods for at det utvivlsomt er Mads den stærkeste løber i familien (nummer to til verdensmesterskabet sidste år), så vælger vi ikke hunde specielt til ham, men hunde som vi kan lide at være sammen med, og som min mand og jeg begge kan holde til at løbe med om et par år når Mads flyver fra reden.

 

En helt almindelig weekend

Sidste weekend var Nicolas, Mads og jeg alle tre kvalificeret til det franske mesterskab i Canicross. Mads som Junior, og Nicolas og jeg som Master 1. Vi ankom til det lune sydfranske om fredagen til vores obligatoriske dyrlægekontrol, afhentning af startnummer og briefing i en festlig, men seriøs stemning. Nye regler inden for ICF (International Canicross Federation), samt forkortelsen af ruten til morgendagens løb, blev forklaret til alle, bla. Mht. de høje temperaturer i forhold til sæsonen.

Som sædvanligt gik vi ruten igennem med et par af vores hunde, og vi var alle meget begejstrede for det vi skulle ud på næste formiddag til trods for den korte distance (idéen om at kører 800km for at løbe 2 gange 2,6km kan godt virke lidt voldsom. Men det vigtigste for os hundeejere i denne sport, er naturligvis vores firbenede venners velfærd!)

Lørdagens løb blev afholdt på perfekte forhold i total respekt af FSLC 's regler (Fédération des sports et Loisirs Canins, der ligger under ICF og som udelukkende er for mono-dog sporten i Frankrig ).

Mads og Prague kom ind som sjette team ud af 279 finishers, kun syv sekunder fra første-  og andenpladsen. Men første Junior  og med godt 30 sekunder ned til nummer to Junior.

Nicolas og Shake it Up, samt Gaby og jeg kom ind som henholdsvis nummer 117 og 118 ud af de samme 279 finishers.

Resten af lørdagen blev brugt til at snakke med venner fra hele landet og mange hunde løb frit og roligt omkring på parkerings-arealerne ud over store plantage områder.

 

Hunde var døde

Søndag morgen da vi stod op og skulle til at køre fra vores hotel 20 minutter fra Vauvert (der hvor mesterskabet blev afholdt), fik vi de første beskeder om, at hunde var blevet dårlige af et eller andet, og hunde måske var døde på pladsen så vi skulle passe på når vi kom frem.

Helt lost og uden mulighed for på dette tidspunkt at vide, hvad der reelt var i gang, kom vi frem til parkeringspladsen kl. 7.45 og var forvirrede over at møde konkurrenter i modsat vej og en kø, der var ved at danne sig. Flere beskeder kom ind over vores telefoner med informationen om kødbollerne. Mads havde bare mest lyst til at køre væk med det samme, men vi prøvede at holde os i ro, da der kun var tale om ét område der var angrebet.

Vi kørte alle op til startområdet, hvor der umiddelbart ikke skulle være noget, da der havde været vagt på hele natten. Stemningen var ubehagelig, og vi blev bedt om at kun tisse vores hunde af i helt kort snor og med snuden i vejret.

Copyright Ridehesten.com

Det var nu klart for alle, at tre hunde var omkommet ved spisning af forgiftede kødboller lagt bevidst ud på området i løbet af natten. Ejerne til disse tre hunde var blandt de første konkurrenter, der kom frem til opvarmning ved 6.30-tiden inden bikejoring-løbet. De tre første ofre, har formentlig reddet mange, mange andre hunde, som ellers også ville have rørt ved giften, hvis flere hunde var kommet på luft samtidigt. Rygtet om aflysning af resten af mesterskabet begyndte at sprede sig og da vores gode ven Kevin pludselig tog sin hund Togo i armene foran os og der blev råbt efter dyrlæge, var mit hjerte ved at stoppe. Jeg havde en klam fornemmelse af, at der pludseligt ville blive råbt efter dyrlæger fra alle sider, og folk ville komme løbende med deres døende hunde i armene! Jeg trak min hund helt ind til mig og gik med det samme de 30-40 meter tilbage til vores hunde-trailer, hvor min mand og jeg satte hundene ind i deres bokse. Tiden stod stille. Alle kiggede efter Kevin med Togo, der blev hjulpet af dyrlægerne og tårer løb ned ad kinderne på de fleste omkring os. Speakeren samlede os sammen til akut-briefing og med korte og fornuftige ord blev resten af dagens løb aflyst, mens alle deltagere og tilskuer hyldede denne beslutning, taget af vores forbundsformand, Yvon Lasbleiz og hans team (ligeledes formand af ICF).

Emmanuelle Cottin, overdyrlægen i FSLC, fortalte, at det højst sandsynligt var et meget, meget stærkt produkt mod skovsnegle (Temik), som har været ulovligt i Frankrig siden starten af år 2000. Denne gift reagerer og slår ihjel på ca. 5-10 minutter, uden nogen form for redning, når giften først er optaget af dyret, eller børn f.eks.

Alle folk til stede hjalp følgende med at gå hele området igennem på rækker for at prøve at finde så mange kødboller som muligt og for at undgå en større naturkatastrofe, da også katte, kaniner og endda en ræv blev fundet livløse langs den lille vej op mod parkeringspladserne. Kødboller blev også fundet omkring de vandkar der var sat op på selve ruten til løbene og det var et kæmpe held at ingen hunde i bikejoring kategorien søndag morgen havde stoppet op for at røre ved det!

 

Hjem med alle vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Stemning var tung, alvorlige udtryk kunne læses på alle tilstede og selvom det var besluttet at afholde præmier-ceremonien, med accept fra ejerne af de tre afdøde hunde, så var det svært for alle at fejre vores franske mestre fra lørdagens løb. Det var derfor med blandede følelser, vi hyldede vores søn Mads og hans hund Prague, endnu engang Junior Mester i Canicross. Normalt har vi altid vores hunde med på podiums, men denne gang måtte de vente i deres bokse uden at kunne tage del af æren.

Jeg selv måtte nøjes med min fjerdeplads opnået om lørdagen med kun to små sekunder op til tredjepladsen, men dette er for mig fuldstændig irrelevant i denne situation: vi kom sikkert hjem med alle vores fem hunde, ikke som tre af vores venner som måtte tage turen hjem med tomme bokse.

Kevins hund, den fjerde hund som kun havde slikket en smule savl fra én af de tre omkomne hunde, blev kørt til det nærmeste dyrehospital i Montpellier hvor han blev holdt under opsyn og på drop de følgende 24 timer.

De næste par dage /uger vil være afgørende for Togo's fremtid.

Desværre havde jeg sagt fra starten, at det nok ikke var slut endnu for alle de, der bor tæt på området, og dem der er vant til at træne med deres hunde i plantagen, vil være udsat for forgiftning i lang tid da, dette produkt kan holde sig aktivt i flere år, også i vand. Der gik da heller ikke mere end to dage før et fjerde og femte offer kom til listen, da en beboer op ad vejen mistede kontrollen på sin unghund. Den nåede at løbe ud mellem benene på ejeren, og direkte optog giften der nok har været til stede lige ved siden af deres have til trods for søgning de sidste 48 timer inden. Damens anden hund Markus, nåede desværre at slikke den unge Clochette der var ved at dø, og den blev også pludselig meget syg. Pt. lyder det sig at Markus er kommet sig siden, men Clochette døde inden for 10 minutter som de 3 andre, Opale, Palma og Oslo

I dag er hele den store canicross-familie dybt berørt af denne forbrydelse. Hvem kan stå bag en så grusom handling mod uskyldige dyr, og finder vi nogensinde gerningsmændene?

Det er desværre ofte i krise-situationer at man bemærker hvor vigtigt det er at have seriøse strukturer i form af forbund med præcis viden om aktiviteterne der dyrkes lokalt men i forbundets navn. Dette er den hovedsagelige grund til, at jeg prøver at hjælpe Danmark i gang med et selvstændigt canicross forbund for mono-dog sporten under ICF. Dette ville blandt andet give adgang til danske teams til kommende EM-og VM-løb inden for bikejoring, Dog-scooter og canicross for danske hunde-ejere med alle racer (Regler for kvalifikationer er pt ikke fastlagte, da vi venter på svar fra Icf).

Jeg krydser fingre for at ansøgelsen indsendt til the International Canicross Federation vil blive modtaget med succes i løbet af foråret

Det franske canicross-forbund er i sorg, men stærkere sammen end nogensinde

 

 

 

Læs også

Frygtelig tragedie i Frankrig

16-03-2023 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden blev flere hunde forgiftet ved et canicrossløb i Frankrig. Tre hunde er døde efter at have spist forgiftede kødboller

Frankrig: Hund hjælper ofre

23-06-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Frankrig har man fundet ud af, at en hund kan give ro til ofre i retssager

Franske hunde imponerer i coronatest

25-05-2021 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi stadig venter på, at hunde bliver sat ind i coronaopsporingen herhjemme, er man allerede langt i andre lande. I Frankrig har man netop færdiggjort et stort studie, der afslører, at hunde er fantastiske til at finde corona

Kastanjer er giftige for hunde

27-09-2021 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen og Astrid Gerd Holtet

Efteråret er godt i gang, og kastanjerne rammer jorden. De er sjove for børn, men giftige for hunde

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Hund døde - ejer så den i skyer

25-06-2020 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mere mellem himmel og jord, og nogle gange er der mere på himlen end de fleste får øje på

Foruroligende billeder

01-07-2017 13:18, af Anne Ekenberg

Billeder af en ualmindelig tynd hund af racen sloughi, der hører til mynderne, har cirkuleret på de sociale medier i de sidste to døgn

Første skridt mod bekæmpelse af dødelig sygdom

29-03-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den dødelige Acrodermatitis, der er kendt for at ramme hvide bullterriere på hvalpestadiet er på nuværende tidspunkt ikke mulig at behandle. Ny forskning har dog opdaget den mutation, der udvikler sygdommen

Agern er giftige for hunde

09-09-2021 15:26, af Astrid Gerd Holtet

Med efteråret kommer også agern – men egetræernes nødder er desværre giftige for vores firbenede venner. Spiser de for mange, kan det ende med livstruende lever- eller nyreskader. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis hunden spiser agern

70 hunde døde af amerikansk hundefoder

18-01-2021 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i Danmark, hundefoder bliver tilbagekaldt. I USA har man netop tilbagekaldt foder, som har kostet mindst 70 hunde livet

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Prisen på at have et kæledyr går kun én vej - Og det er desværre op

25-05-2023 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det  overrasker næppe nogen, da det meste er blevet dyrere det seneste år, og en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring bekræfter, at de stigende priser kan mærkes hos kæledyrsejere. Hele 63 % af de 800 adspurgte personer svarer, at det er blevet dyrere at have kæledyr

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet