Betændelse i mælkekirtlerne

07-12-2020 15:13, af Astrid Gerd Holtet

Når tæven danner mælk kan hun udvikle en smertefuld mælkekirtelbetændelse – og det kan gøre det svært for hvalpene at få mælk nok

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Tævehunden kan udvikle en betændelse i sine mælkekirtler, som er forbundet med smerte og ubehag. Oftest opstår betændelserne i perioden efter en drægtighed, hvor hvalpene stadig dier hos hende. Infektionerne kan dog også opstå hvis hunden har kræftknuder i mælkekirtlerne.

Betændelsen i hundens mælkekirtler skyldes en infektion med bakterier, og det er typisk bakterier som E.coli, streptokokker eller stafylokokker, der er giver problemer. Bakterierne kan komme ind i mælkekirtlen via åbningerne i dievorten, men kan også spredes til kirtelvævet via blodet fra sår eller infektioner andre steder i tævens krop.

Symptomer på mælkekirtelbetændelse:

Blandt de mest almindelige symptomer på mælkekirtelbetændelse er:

  • Hunden har varme og hævede mælkekirtler
  • Hunden er øm i området omkring mælkekirtlerne
  • Hunden kan blive almen påvirket, herunder få feber og virke nedstemt

Når tæven har betændelse i mælkekirtlerne, kan mælken blive tyktflydende og få en brunlig farve. Da tilstanden er meget smertefuld, kan tæven begrænse hvalpenes adgang til mælken, og det betyder at hvalpene begynder at blive sultne. Det kan medføre at de hyler og virker urolige.

Fremtiden for en hund med mælkekirtelbetændelse

Tæver med mælkekirtelbetændelse kommer sig som regel godt, hvis de får den rette behandling.

Medicinsk behandling med antibiotika, vil ofte være tilstrækkelig. Udvikler tæven en byld i mælkekirtlen, kan en operation være nødvendig. Hænger betændelsen sammen med kræft i mælkekirtlerne, skal kræften også behandles og her kan prognosen være væsentlig dårligere.

Udvikler en tæve med diende hvalpe mælkekirtelbetændelse, er det vigtigt at der tages hånd om hvalpene, så man sikrer sig, at de får tilstrækkeligt med mælk.

 

Mistænker du, at din hund har betændelse i mælkekirtlerne, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Bliv besøgsven med hund og spred glæde hos ældre

18-03-2025 09:48, af Cecilie Friis Amstrup

Giv din hund en meningsfuld opgave og skab livsglæde hos ældre gennem besøg fyldt med nærvær og varme

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Onlinesalg er et problem i hundeverdenen

28-09-2019 11:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse viser store mangler i hundeannoncer på diverse køb og salgssider

OPDATERING: Mor genforenet med hvalpe

06-09-2021 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har fået indleveret en tæve, som har født hvalpe inden for den sidste uge. Hvalpene er nu fundet

Svenske myndigheder efterlyser indsmuglede hunde

28-03-2014 09:08, af Tine Luther
Intetanende hundeejere i det sydlige Sverige har muligvis købt hvalpe smittet med både rabies og dværgbændelorm. Nu efterlyser myndighederne mennesker, der de seneste seks måneder købt hvalpe med en serbisk hundepas.

Se billederne: Hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6

30-10-2022 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lørdag var der hvalpe- og unghundeskue i Kreds 6. En kreds, der efterhånden er blevet berømt for disse skuer. Vi var med, og her får du lidt billeder fra den dejlige dag

Utrivelige hvalpe fra Østeuropa

08-11-2011 13:10, af Tine Luther
Selvom alle hvalpe, der importeres fra Østeuropa, i dag har microchips og EU-pas, er der bestemt ingen garantier for, at de er sunde og har haft en start på livet, der har rustet dem til at blive velfungerende hunde.

Vildhund i Aalborg Zoo har fået hvalpe

20-11-2014 09:42, af Tine Luther
Den afrikanske vildhunds genpulje kan forhåbentlig udvides via det nyfødte hvalpekuld i Aalborg. Se video af fødslen via link i denne nyhed.

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

14-10-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen